Solidaritatea românească

Rezultatele campaniei “Suntem Solidari”, organizată de ROMANi ONLiNE, sunt impresionante. Nu pentru suma strânsă, cu 13.000 de lire nu se poate schimba situația a zeci de mii de oameni care au avut de suferit de pe urma ninsorilor din România. Va alina suferința câtorva familii.

Este impresionată solidaritatea românilor, despre care se spune mereu că nu sunt uniți și nu le pasă de nimic, decât de buzunarul propriu, crezul de căpătâi fiind moartea caprei vecinului.

În câteva zile, peste 100 de români au donat sume de bani, mai mari sau mai mici. Este emoționant să citești sumele donate. Începând cu Vlad Ștefan Zamfir – £3.00, Simona-Ioana Lungu – £5.00, Sandra Iacob – £7.00, până la Sorin Dinu – £500.00 sau Adrian Cherciu (inițiatorul campaniei) – £500.00. Fiecare după posibilități. Este emoționantă și donația președintelui Canary Wharf, Sir George Iacobescu, £2,000.00, despre care nu mulți ar fi băgat mâna în foc că-i mai pasă de ce se mai întâmplă în România, țara de unde a “fugit” în 1975.

Dăruind unor oameni în suferință, donatorii săvârșesc un gest creștin de mare frumusețe. Este în același timp un semn de schimbare. În timp ce în România polemicile se înmulțesc în jurul zăpezii, chestiunea devenind un nou prilej de răfuială politică – zăpada e de stânga sau de dreapta? – câțiva oameni inimoși din UK dau o lecție despre cum trebuie abordată această situație de urgență: cu multă solidaritate.

Sectorul voluntariatului este foarte dezvoltat în Marea Britanie, se strâng fonduri permanent pentru fundații care se ocupă de cei nevoiași, bătrâni, bolnavi. Și multe din campaniile de strângere de fonduri organizate în UK au ca scop ajutorarea unor orfelinate sau azile de bătrâni din România. Solidaritatea este o valoare la fel de importantă în Marea Britanie ca și piața liberă, simți acest lucru în fiecare zi trăind aici.

Din păcate, în România, principiul solidarității prin donare de bani a fost grav compromis, începând chiar imediat după 1989, cu faimosul fond “Libertatea”, despre care nu s-a mai știut nimic, și apoi cu faimoasele “ajutoare” care erau luate de la gura orfanilor și împărțite banditește de cei care le administrau.

Solidaritatea merge mână în mână cu transparența, și campania ROMANi ONLiNE este un semn promițător că și noi, românii, putem organiza campanii de caritate, fără teama ascunsă că “cineva” va fugi cu banii.

Sorin Cehan

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Joburi pentru români în Norvegia, Austria și Cehia

10.000 de medici au emigrat în ultimii 5 ani