Veniţi în ţară, vă dăm 50.000 de euro: din nou praf în ochii românilor din diaspora

Sorin Cehan

Mircea Geoană promitea, în campania electorală din 2009, 25.000 de euro pentru fiecare român din străinătate care se întoarce în ţară. Acum potul s-a dublat.. “Românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere”, potrivit unui proiect anunţat de Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, conform Agerpres.

Dacă această frază ar fi adevărată, de mâine la graniţele României ar trebui să se formeze cozi kilometrice, cu aşa o ocazie nu te întâlneşti de două ori în viaţă.

Am citit comentarii dispreţuitoare despre cât de “mică” ar fi o asemenea sumă, prea mică pentru atragerea diasporei. Cine este angajat în Occident ştie cât de mari sunt salariile, în Italia şi Spania rar depăşesc 1.500 de euro şi un calcul simplu arată că ar fi greu să pui o asemenea sumă deoparte, dacă nu chiar imposibil, pentru a începe o afacere. 50.000 de euro pentru un început reprezintă o sumă respectabilă.

Dar chiar aşa să fie? Vii acasă şi primeşti bani? Nu crede că vom crede (scuzaţi aliteraţia) nici chiar cel care a făcut anunţul, Claudiu Vrînceanu, care a declarat pentru Agerpres: “Este important promovăm în mod onest aceste programe, întrucât am observat în piață că încrederea în stat și administrație a românilor plecați este foarte redusă și ei au senzația că li se iau bani, nu li se dau”.

Oare de ce această neîncredere? Din senin sau din experienţa tuturor operaţiunilor guvernamentale de susţinere a afacerilor private, care inevitabil sfârşesc în coţcării de grup? În 2013, o sesiunea de înregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri (principiul de restaurant: primul venit, primul servit), prin care se acorda ajutor nerambursabil pentru firmele din ţară a fost declarată închisă după numai cinci minute de la deschidere, în urma epuizării bugetului. Acuzaţiile de blat au fost logic inevitabile. Acum banii pentru reîntorşii din diaspora provin acum din fonduri europene, 30 de milioane de euro prin Programul Operațional Capital Uman.

Continuarea în Gazeta Românească.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul Theresa May nu mai consultă Parlamentul în legătură cu ieșirea din UE

Cătălin Rădulescu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD Diaspora