Baconschi a redus taxele consulare

Ministrul de Externe al României a anunțat că taxele consulare la misiunile României în străinătate au fost reduse cu 30%. Ordinul comun al miniștrilor afacerilor externe și finanțelor prin care se operează reducerea cu 30% a taxelor consulare, inclusiv în ceea ce privește transcrierea actelor de stare civilă, a apărut în Monitorul Oficial.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunțat pe 1 septembrie că taxele consulare, inclusiv cele privind transcrierea actelor de stare civilă, au fost reduse cu 30%. “Mă bucur să vă anunț că a apărut de dimineață în Monitorul Oficial ordinul comun al miniștrilor Afacerilor Externe și Finanțelor prin care se operează reducerea cu 30% a taxelor consulare, în special în ceea ce privește transcrierea actelor de stare civilă”, a spus ministrul de Externe, Teodor Baconschi, citat de Mediafax, adăugând că măsura a fost luată în urma plângerilor repetate ale comunităților românești din diaspora.

“Este ceea ce am putut face împreună cu colegul meu, ministrul Finanțelor, pentru a veni în întâmpinarea unor cereri insistente din partea comunităților românești din diaspora care s-au plâns, pe bună dreptate, că multe dintre taxele consulare mărite recent au fost mărite nejustificat”, a mai declarat Baconschi.

MAE a inițiat un Ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor Publice privind revizuirea cuantumului unor taxe din anexa la Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare. Anunțul a fost făcut de ministrul Baconschi în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române care s-a desfășurat la începutul lunii septembrie la București.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 616, Partea I, din data de 31 august 2010, cu aplicare de la data publicării, operându-se astfel reducerea cu 30% a cuantumului taxelor consulare pentru înscrierea în registrele de stare civila românești a certificatelor de naștere și căsătorie eliberate de autoritățile străine.

“Adoptarea prezentului Ordin constituie o măsura excepțională, care vine mai ales în sprijinul familiilor cu copii care au domiciliul sau reședința în străinătate”, a precizat Baconschi.

“Revizuirea cuantumului taxelor aferente serviciilor de înscriere a actelor de stare civila s-a impus după ce s-a constatat apariția unei discrepanțe între taxarea serviciilor consulare de înscriere a actelor de stare civila și taxarea celorlalte servicii consulare în raport cu taxarea efectuării acelorași servicii în țară, de către autoritățile competente”, a mai spus ministrul.

Noile taxe

Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, conform Legii nr. 198/2008, taxele pentru eliberarea unui pașaport simplu sunt de 100 euro, iar pentru eliberarea unui pașaport temporar de 65 euro.

De asemenea, dacă pentru înscrierea căsătoriei la misiunile diplomatice și oficiile consulare între cetățeni români se percepea suma de 175 euro, prin reducerea cu 30% vor fi plătiți doar 122,5 euro, în cazul căsătoriei dintre un cetățean român și unul străin urmând să se plătească o taxă de 241,5 euro, față de 345 euro cât este în prezent.

Taxele pentru înscrierea certificatelor de naștere eliberate de autoritățile străine în registrele de stare civilă românești, în termen de până la 6 luni – traducere efectuată de un traducător autorizat, vor fi reduse de la 140 euro, la 98 euro, iar cele pentru înscrierea certificatelor de naștere eliberate de autoritățile străine în registrele de stare civilă românești, în termen de până la 6 luni – traducere efectuată la oficiul consular, de la 170 euro, la 119 euro.

De asemenea, pentru înscrierea certificatelor de naștere eliberate de autoritățile străine în actele de stare civilă românești, în termen de peste 6 luni – traducere efectuată de un traducător autorizat se va percepe 143,5 euro, iar pentru cele traduse la oficiul consular 164,5 euro.

Proteste utile

Mai multe asociații ale românilor din Italia au semnat în iunie o scrisoare deschisă adresată autorităților din România în care se plângeau de mărirea exagerată a taxelor pentru serviciile consulare și cereau să fie făcute publice criteriile după care au fost modificate tarifele, măsură considerată un “abuz”.

Semnatarii spuneau că au primit mai multe sesizări din partea asociațiilor de români din Italia cu privire la legea 78/2010, intrată în vigoare la data de 24 mai prin modificarea legii 198/2008, și solicitau să fie făcute publice criteriile după care au fost mărite taxele serviciilor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Ulterior, ministrul de externe a explicat că inițiativa legislativă prin care creșteau taxele consulare a aparținut “unui grup de parlamentari” și a apreciat că nemulțumirile românilor din străinătate sunt “legitime”. MAE și Ministerul Finanțelor au anunțat astfel, în iulie, că lucrează la un text de ordin comun prin care tarifele la servicii consulare să devină “ceva mai accesibile”.

“Ce putem reduce noi, taxele pe servicii legate de starea civilă, o facem deja, dar există și posibilitatea legală a unui ordin comun al ministrului afacerilor externe și ministrului finanțelor prin care să revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibile”, a explicat atunci ministrul Baconschi, care, iată, s-a ținut de cuvânt.

Grija pentru diaspora

Ministrul Baconschi a mai anunțat că direcția relații consulare a finalizat proiectul legii votului prin corespondență, urmând ca proiectul să fie înaintat Parlamentului.

La reuniunea diplomației, premierul i-a îndemnat pe diplomații români să susțină interesul cetățenilor români în străinătate. “Trebuie să acordăm toată atenția serviciilor și asistenței consulare oferite cetățenilor români, pentru că unul dintre obiectivele guvernului de la București este ca românii să beneficieze în totalitate de drepturile lor ca cetățeni europeni”, a spus premierul, citat de HotNews.

Președintele Senatului, Mircea Geoana, a criticat însă modul în care statul român a tratat comunitățile românești din afara granițelor. “Statul român nu și-a adaptat și reglat modul de operare în spații unde sunt mari comunități de români. S-au făcut pași, însă Ministerul Muncii ar trebui să aiba o prezenta mai importanta”, a spus Geoană, fost ministru de externe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

200.000 de noi imigranți

Britanicii, cei mai ostili față de imigranți