Cheia negocierilor dintre Marea Britanie și UE: libertatea de mișcare pentru cetățenii europeni și restricționarea imigrației

Written by RedactiaZW

Premierul Theresa May nu are de gând să negocieze un acord de Brexit prin care Marea Britanie să rămână “jumătate înăuntru şi jumătate pe dinafară” Uniunii Europene, iar această ar urmă să propună în mult aşteptatul discurs de marţi o ieşire completă, inclusiv din piaţă unică şi unitatea vamală cu UE. Negociatorii Uniunii Europene ar putea să insiste cu privire la păstrarea libertăţii de mişcare pentru cetăţenii europeni, în schimbul unui acces complet la piaţă unică, însă mare parte din alegătorii britanici au votat pentru “ieşire” tocmai pentru a restricţiona imigraţia.

vizauk
De asemenea, şefa executivului britanic va prezenţa în discurs cele 12 priorităţi ale Brexitului. Aceste informaţii apar într-o serie de notiţe ale alocuţiunii prim-ministrului, care au fost obţinute de jurnaliştii de la The Telegraph.

“Vom caută să obţinem un nou parteneriat egal între o naţiune independenţa, suverană şi globală cum este Marea Britanie şi prietenii noştri din UE. Nu vrem să menţinem o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană sau că Marea Britanie să păstreze un statut de membru asociat al UE.

Nu vrem nimic care ar însemna că rămânem pe jumătate înăuntru şi pe jumătate pe dinafară UE“, se arată în notiţele discursului pe care ar urmă să-l rostească premierul Theresa May.

De asemenea, prim-ministrul britanic a explicat în notiţe că nu doreşte ca negocierea să înceapă de la un model agreat de ţările membre.

“Nu vrem să păstrăm anumite părţi din acest statut de membru atunci când ieşim”, ar mai urmă să spună şefa Executivului de la Londra.

Însă notiţele obţinute de presă britanică nu vorbesc despre detaliile explicite ale relaţiei comerciale dorite între Marea Britanie şi Uniunea Europeană sau despre cele 12 priorităţi propuse pentru Brexit.

Totuşi, jurnaliştii speculează că prim-ministrul îşi doreşte să scoată naţiunea din jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.

Theresa May ar urmă să fie mai puţin explicită cu privire la planurile de a părăsi uniunea vamală europeană, dar această este dedicată să scoată Marea Britanie din toate parteneriatele care ţin de UE.

Printre cele 12 priorităţi pe care le va prezenţa s-ar putea număra ieşirea de pe piaţă unică europeană şi recăpătarea unui control complet asupra graniţelor Marii Britanii. Aceste propuneri nu fac decât să întărească îngrijorările investitorilor cu privire la un “hard Brexit”.

De asemenea, lira sterlină s-a prăbuşit luni pe pieţele internaţionale, cu doar o zi înaintea discursului considerat esenţial pentru viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE.

Negociatorii Uniunii Europene ar putea să insiste cu privire la păstrarea libertăţii de mişcare pentru cetăţenii europeni, în schimbul unui acces complet la piaţă unică, însă mare parte din alegătorii britanici au votat pentru “ieşire” tocmai pentru a restricţiona imigraţia.

 

   

About the author

RedactiaZW