PDL îşi asumă politic votul poştal



Biroul Permanent Naţional al PDL a decis asumarea politică a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, a anunţat, pe 11 iulie, la finalul BPN, prim-vicepreşedintele democrat-liberal şi ministru de Externe, Teodor Baconschi. Proteste ale opoziţiei, care consideră votul poştal o modalitate de fraudare a alegerilor.

“Mă bucur că Biroul Permanent Naţional şi-a asumat oportunitatea politică a promovării acestui act normativ, urmând ca foarte rapid să se angajeze negocieri, consultări cu partenerii de coaliţie, astfel încât proiectul validat politic la nivelul Guvernului să fie transmis către Parlament şi adoptat pe cât posibil în cursul acestui an, astfel încât la alegerile din 2012 modalitatea alternativă de vot să se adauge celei clasice de prezentare la urne”, a declarat Teodor Baconschi.

Ministrul a punctat, între alte avantaje ce ar urma să fie aduse de introducerea votului prin corespondenţă, “potenţialul creşterii semnificative a celor care-şi exercită dreptul de vot”.

“Este certificat la nivelul ministerului Afacerilor Externe faptul că diaspora, comunităţile româneşti din străinătate aşteaptă această lege. O văd ca pe o reparaţie morală după 20 de ani în care din motive aparent logistice românii cu domiciliul în străinătate nu şi-au putut exercita dreptul de vot. Are costuri reduse în comparaţie cu alte modalităţi de vot extrateritorial şi ne va permite să avem şi o cunoaştere mai bună a situaţiei privind numărul cetăţenilor români din diaspora mai ales că se pregăteşte şi un recensământ intern al populaţiei”, a mai declarat Baconschi.

“Cred că proiectul va aduce un plus democraţiei româneşti, va consolida construcţia civică a întregii naţiuni, va permite milioanelor de români care lucrează în alte state membre sau în alte state ale lumii să revină plenar, intens, în dezbaterea publică despre viitorul ţării noastre”, a mai spus Teodor Baconschi.

Brînză: decizie înţeleaptă

Prima reacţie a venit de la preşedintele PDL Diaspora, William Brînză: “Partidul democrat liberal a adoptat o decizie înţeleaptă prin asumarea politică a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă. Este un proiect de care mă simt foarte ataşat, întrucât l-am iniţiat împreună cu colega mea, doamna Raluca Turcan, încă din 2007 şi l-am adus până la votul în Cameră.”

Deputatul şi-a exprimat încrederea că, odata ajuns în Parlament, proiectul va primi şi votul opoziţiei pentru a fi adoptat, având în vedere că este vorba de aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în străinătate şi care au dreptul de a participa activ la viaţa politică din România.

“Sunt convins că toţi colegii mei, indiferent de culoarea poltică, dacă vor avea interesul să citească această lege şi să se implice în consolidarea ei, vor reuşi să depăşească aceste stereotipii care planează asupra proiectului legii votului prin corespondenţă”, a mai adaugat Brînză.

“M-am luptat pentru dreptul lor consfinţit prin constituţie, dar îngreunat de procedurile în vigoare şi am iniţiat proiectul votului prin corespondenţă. Odata adoptat nu vor mai fi nevoiţi să parcurgă zeci sau sute de kilometrii până la cea mai apropiată secţie de votare, dacă nu doresc şi vor putea să se pronunţe mult mai simplu şi cu costuri minime.Am convingerea că votul prin corespondenţă va contribui la consolidarea legăturii cu ţara de origine”, a spus deputatul diasporei.

PC: furt planificat

Regimul Băsescu intenţionează să fure voturi, afirmă vicepreşedintele Partidului Conservator, Bogdan Diaconu.

“Puterea a renunţat să mai spere că ar putea câştiga alegerile aşa încât a trecut la planificarea furtului de voturi. Legea votului prin corespondenţă, venită din partea lui Baconschi, cel care a reuşit să-i aducă lui Băsescu un vot la trei secunde în Ambasada de la Paris, reprezintă o desăvârşire a falsificării alegerilor, operată în străinătate pentru a putea scăpa de verificări. Legea votului prin corespondenţă este gândită din start ca furt calificat şi va reprezenta sfârşitul democraţiei prin vot în România. Prin această lege, puterea îşi va număra câte voturi va dori, fără niciun control democratic. Promovarea acestui act normativ este echivalentă cu anularea alegerilor sau cu desfiinţarea Parlamentului. Singurii care vor mai conta în România dacă se aplică această lege sunt serviciile secrete care vor controla procesul de inventare de voturi. România trebui să spună “nu” pierderii dreptului la alegeri libere şi democratice, ultimul rămas şi singurul care o mai poate scăpa de dictatură şi sărăcie”, susţine Diaconu, într-un comunicat.

Acum două luni ministrul de externe a făcut obiectul unei moţiuni simple iniţiată de senatorii USL după ce Teodor Baconschi a declarat, la Convenţia Naţională a PDL, că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va aduce PDL “un milion de voturi”.

De asemenea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat premierului Emil Boc demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru declaraţia de la congresul PDL. “Îi cerem, în numele PNL şi al USL, premierului Emil Boc, cât mai apucă, să îl destituie pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Vorbesc despre destituire pentru că despre onoare şi demisie îmi închipui greu că ar fi vorba. Cer oficial să-l destituie pentru că în calitate de ministru de Externe, care nu încetează pe parcursul unei reuniuni de partid, a afirmat public că proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă e gândit şi se urmăreşte a fi adoptat ca un instrument pentru a procura fraudulos voturi pentru PDL”, a spus Antonescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pensia de stat (state pension)

A scăzut numărul şomerilor!