Trei secţii de votare în UK



Senatorul Viorel Badea a făcut publică, într-un comunicat, lista secţiilor de votare din străinătate la care se va putea vota la referendum. Conform acestei liste, în Marea Britanie vor fi doar trei secţii, două la Londra, la consulat şi ICR, şi una la consulatul de la Edinburgh.

În comunicat, Viorel Badea afirmă: «Constatăm cu îngrijorare că alianţa USL îşi pune în aplicare planul de restricţionare a dreptului constituţional la vot al românilor de pretutindeni, intervenind în mod brutal în desfiinţarea secţiilor de votare din comunităţile românilor din afara ţării.

Astfel, românii din diaspora vor avea posibilitatea să se exprime politic la urne exclusiv la misiunile diplomatice române (consulate, consulate generale şi ambasade), fiind eliminate peste 80% din secţiile de votare active la scrutinul anterior.

Facem apel pe această cale către reprezentanţii românilor din lume (asociaţii, organizaţii, lideri, mişcări civice, etc.) să îşi manifeste dezaprobarea faţă de decizia ilegală, imorală şi incorectă a administraţiei de la Bucureşti care, încă odată, demonstrează un dispreţ inconştient faţă de Constituţia României.»

Polemici

Marian Mocanu, preşedintele unei mişcări politice din Italia, fost candidat al PSD la Senat în 2008, a cerut ca diaspora să nu poată vota la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu, afirmând şi că nu este nevoie de parlamentari aleşi în diaspora.

«Diaspora votează în afara României, influenţând viaţa românilor care trăiesc în ţară, fără ca votul nostru să aibă vreun efect asupra noastră, a celor care trăim în străinătate. Nu este corect ca persoane care locuiesc într-un alt teritoriu, în afara ţării lor de origine, să influenţeze viaţa românilor sau a italienilor care nu au părăsit ţara natală. Cu atât mai mult ar fi fără sens să votăm la referendumul pentru suspendarea preşedintelui. Diaspora nu trebuie să voteze la referendumul din 29 iulie.», a afirmat Mocanu, care a mai cerut ca dreptul diasporei la vot să fie decis printr-un referendum. Biroul de presă al PSD a reacţionat printr-un comunicat: «Dreptul românilor din diaspora de a-şi exprima votul la referendumul privind demiterea Preşedintelui Băsescu este unul garantat şi nu va fi restrâns sub nicio formă. PSD îi îndeamnă pe toţi românii, din ţară şi de peste hotare, să se prezinte pe 29 iulie la referendum şi să îşi exprime în mod legitim alegerea, indiferent care este opţiunea lor de vot.»

Cu toate aceste, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, pentru ziare.com, că USL ar trebui să restrângă votul diasporei. «Sunt familii de români în care copiii nu mai ştiu limba română şi nici nu sunt încurajaţi să o înveţe pentru că părinţii au luat decizia să nu se mai întoarcă niciodată în ţară. Statul român ar trebui să ştie cine sunt cei care sunt conectaţi la situaţia din România, sunt interesaţi de ce se întâmplă aici sau au plecat, şi-au luat toate bagajele şi nu mai vor să audă de România.

Am întâlnit şi în Statele Unite mulţi români care spuneau că habar n-au cine- i preşedintele României şi cine-i prim-ministrul şi aşa mai departe. Nu-i mai interesează”, a declarat europarlamentarul PSD.

FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) şi-a exprimat “îngrijorarea” faţă de restrângerea dreptului la vot în străinătate. «Dreptul la vot este prevăzut în Constituţia României, iar Guvernul are obligaţia de a creea toate condiţiile pentru ca acest drept să fie asigurat şi respectat. Consider ca statul de drept este pilonul principal într-o democraţie autentică de aceea trebuie respectat cu sfinţenie precum Biblia şi Mama”, a declarat Daniel }ecu, preşedintele FADERE.

Votul fiscal

Semnalul l-a dat anul trecut Crin Antonescu, într-un interviu acordat “Gazetei Româneşti”. El a declarat că votul românilor din diaspora ar trebui condiţionat de plata unui impozit în ţară. Niciodată de atunci, Crin Antonescu nu a dezminţit intenţia de a introduce ceea ce ziarul nostru a denumit “votul fiscal”.

«Ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat. (…) Trebuie să vorbim şi despre principiul reprezentării. Plec de la exemplul lui 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect.

Trebuie să discutăm despre principiu. În timpul revoluţiei americane, cei din colonii spuneau “no taxation without representation”. Eu aş spune astăzi “no representation without taxation”. În fond, ca şi cetăţean, eşti “coacţionar” al statului. Nu poţi doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic.», a declarat Crin Antonescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Judecaţi pentru furt de cupru de 20.000 de lire sterline

Drepturile Consumatorului