in

Asigurare auto mai scumpă pentru românii din UK



Dacă eşti străin, plăteşti asigurarea auto mai mare în Marea Britanie. Dacă eşti nou venit, plăteşti chiar cu 15% mai mult pe an, dar suma nu devine egală cu cea plătită de un britanic nici după 10 ani de rezidenţă. Şi atunci, de ce se indignează englezii atunci când românii vin cu maşini înmatriculate şi asigurate în ţară, pentru a plăti mai puţin? Asiguratorii susţin însă că imigranţii sunt mai predispuşi la accidente.

 

Potrivit cotaţiilor online afişate de firme, emigranţilor li se percep tarife la asigurări auto (RCA) mai mari decât persoanelor care s-au născut în Marea Britanie. De asemenea, preţul creşte cu cât lungimea perioadei pe care asiguratul a petrecut-o în Regatul Unit este mai mică.

Astfel, la Admiral, unul dintre asiguratorii britanici de top, un şofer de 35 de ani născut în Anglia, cu experienţă de 10 ani şi un Renault Laguna din 2000, plăteşte pentru RCA £638 pe an. În schimb, un străin cu aceeaşi maşină, vârstă şi experienţă, dar care este rezident de mai puţin de un an şi are permis auto UE, nu britanic, plăteşte cu aproape 15% mai mult, respectiv £732. Chiar după 10 ani petrecuţi în Marea Britanie şi cu permis auto emis de autorităţile de la Londra, un emigrant plăteşte mai mult decât un localnic, respectiv £674. Este o dicriminare clară. Şi atunci de ce se indignează englezii atunci când străinii încearcă să plătească mai puţin?

Presa engleză a relatat recent despre “noua şmecherie” a românilor pentru a plăti mai puţin pe asigurarea auto obligatorie. “Imigranţii est-europeni au inventat o şmecherie care le permite să conducă fără asigurare în Marea Britanie”, scrie Daily Mail. De fapt, în articol se vorbeşte doar de români, care îşi înregistrează maşinile în România, plătind sume mici pentru asigurări. Conform legii, o maşină cu numere străine poate circula în UK maxim 6 luni într-un an. Peste această perioadă, maşina trebuie înregistrată şi asigurată în Marea Britanie. Dar românii ies cu maşina odată la şase luni până în Franţa, la Calais ori în alte porturi, şi dacă sunt opriţi în trafic, arată tichetul de îmbarcare pe ferryboat de întoarcere, cu data ultimei intrări, ca “dovadă” a faptului că ei şi-au adus recent maşina din ţara lor de origine. Un român care îşi duce de două ori pe an maşina în excursie de o zi la Calais a declarat la radio BBC: “Sunt şocat de preţul asigurărilor din Marea Britanie, gândiţi-vă că este de şapte ori mai ieftin să o asigur acasă. Şi ce-am făcut? Mi-am înregistrat maşina în România şi o folosesc cu numere de înmatriculare româneşti”.

Poliţia se mai plânge că şoferii cu numere străine nu plătesc amenzi sau taxele de trafic şi parcare.

Şi englezii fac la fel

În pofida indignării afişate de mass-media, se pare că şi unii cetăţeni britanici “născuţi şi crescuţi” în Insulă au început să apeleze la această metodă, nemaiputând suporta tarifele asiguratorilor autohtoni, scrie Săptămâna Finaciară. În mai multe relatări de pe forumuri auto specializate din Anglia se vorbeşte despre cumpărarea de maşini înmatriculate în ţări din Estul Europei, pentru a putea fi asigurate la firme de acolo.

Astfel, pe moneysavingex­pert.com, un şofer mai tânăr de 25 de ani (segmentul care plăteşte cel mai mult pentru asigurări auto) povesteşte cum un asigurator britanic i-a fixat un tarif de £950 pe an. Sfătuit de un prieten, a telefonat unei companii din Ungaria, care i-a oferit un preţ de £270 pe an. “Am contactat şi un asigurator din România, iar tariful a fost şi mai bun, de circa £195”, povesteşte tânărul şofer.

Asiguratorii britanici au scumpit cu 40% poliţele auto în ultimii ani, atât ca urmare a majorării despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale şi daune morale, cât şi a înmulţirii tentativelor de fraudă. În plus, ei consideră că emigranţii sunt mai predispuşi la a cauza incidente rutiere deoarece locuiesc de mai puţin timp în Insulă şi nu s-au adaptat la condiţiile de trafic şi legislaţia rutieră. Şi imigranţii plătesc şi mai mult decât englezii. Consecinţa: mulţi circulă fără asigurare. Circa 30.000 de cereri de despăgubire pe an implică şoferi neasiguraţi, mulţi dintre ei cu maşini înregistrate în străinătate. Conform statisticilor, unul din zece şoferi din Londra nu are asigurare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hoţii de la metrou au fost condamnaţi

“Imigraţia în masă ne-a sărăcit”