in

Big Issue, afacerea romilor români



În timp ce preşedintele Traian Băsescu se pregăteşte să viziteze Londra (este invitat pe 6 iunie de guvernul britanic), presa britanică a declanşat o imensă campanie mediatică referitoare romii români din UK, despre infracţiunile pe care le comit şi despre cum păcălesc ei sistemul de asigurări sociale pentru a obţine beneficii de la statul britanic. Scandalul Big Issue vine la câteva zile după cel referitor la palatele ţiganilor din }ăndărei, făcute, spune presa engleză, pe banii din ajutoarele sociale obţinute fraudulos de ţiganii români. O campanie de bun-venit pentru Traian Băsescu.

“Imigranţii paraziţi ocolesc interdicţia de a primi beneficii şi încasează mii de lire sterline drept ajutoare sociale vânzând reviste de caritate pentru a exploata o deficienţă a legii”, scrie Daily Express.

Românii şi bulgarii se înregistrează ca “self-employed” pentru a vinde revista The Big Issue, astfel putând să primească Număr de Asigurare Naţională – vital pentru a solicita banii contribuabililor şi drepturi de muncă pentru familiile lor.

Daily Express vorbeşte despre “atacul pe uşa din dos asupra blândului sistem de protecţie socială de stat al Marii Britanii”, care a provocat indignare şi apeluri ca deficienţa să fie rezolvată.

John O’Connell, de la TaxPayers’ Alliance, a declarat: “Această înşelătorie este un exemplu perfect despre cum sistemul nostru de taxe şi beneficii deosebit de complex ajunge să lovească la buzunar plătitorii de taxe care muncesc din greu”.

“Prea multele reforme singulare şi soluţii improvizate de pe timpul anilor au creat o serie de lacune care costă visteria statului anual miliarde”. El a făcut apel la o “reformare la scară mare” a sistemului de protecţie socială. “Acesta trebuie simplificat drastic pentru a face imposibil ca şarlatanii să jecmănească familiile obişnuite de banii câştigaţi din greu de acestea”, a spus.

Când au aderat România şi Bulgaria la Ue în 2007, Marea Britanie a promis că imigranţii lor necalificaţi vor fi împiedicaţi să muncească sau să solicite beneficii în UK fără a obţine anterior un permis în ţările lor de origine. După patru ani, mulţi dintre noii imigranţi ocolesc interdicţia vânzând revista The Big Issue.

Vânzătorii o cumpără cu 1£ şi apoi o vând cu 2£ şi păstrează profitul. Această revistă este vândută de circa 3.000 de oameni în Marea Britanie. Circa 40% dintre vânzătorii din Nord se crede că sunt ţigani români.

Simon Ashley, fost lider al liberal democraţilor la Manchester City Council, a spus că unii se înregistrează ca vânzători, îşi obţin numerele de asigurare naţională, apoi niciodată nu mai revin la vânzarea revistei.

Acesta a spus: “Cred că revista Big Issue însăşi permite să fie folosită ca o poartă spre dependenţa de beneficii. Aceşti oameni nu sunt oameni ai străzii, toţi au un acoperiş deasupra capului. Însă, fiindcă au descoperit o deficienţă care le permite accesul la beneficii, vânzarea revistei este acum un scop în sine şi nu e vorba despre muncă pe cont propiu reală”.

Daily Express dă exemplul lui Adrian Oprea, care a început să vândă Big Issue când a venit la Manchester din România în 2009 cu soţia şi fiul său. În aprilie anul trecut, odată ce a obţinut numărul de asigurare naţională, i s-au alăturat cele două surori cu cei trei copii ai lor şi cumnatul său Ionuţ Codrianu, de 31 de ani, şi familia sa.

Codrianu, care nu vorbeşte engleză, şi soţia sa vând şi ei acum revista. Codrianu a aplicat pentru beneficii cum ar fi tax credit. Fay Selvan, deţinătoarea Big Issue în Nord, neagă că aceasta ar încuraja imigranţii să se înregistreze ca vânzători: “Noi îi ajutăm pe toţi cei care ne cer ajutorul. Noi nu discriminăm. Oricare dintre vânzătorii noştri este îndreptăţit să fie angajat pe cont propriu, aşadar nu este o portiţă de ocolire a legii, este legea”.

Comentariul Daily Express: Imigranţii paraziţi

Daily Express a publicat pe 23 mai un editorial legat de vânzătorii români ai revistei “Big Issue”, pe care-i numeşte imigranţi paraziţi. «Data viitoare când vedeţi pe unii vânzând The Big Issue întrebaţi-i de unde sunt. Dacă spun din România sau Bulgaria păstraţi-vă cele 2 £. Revelaţia că paraziţii imigranţi se folosesc de revista The Big Issue pentru a exploata o deficienţă a regulilor de acordare a Numerelor de Asigurare Naţională, care este cheia lor pentru obţinerea de beneficii, îi va face pe mulţi oameni să se gândească de două ori înainte de a simţi simpatie faţă de vânzătorii de la colţul străzii.

Departe de a fi oameni ai străzii, mulţi dintre vânzătorii de Big Issue din estul Europei o duc bine-mersi. Unii câştigă chiar şi 21.000 de £ anual fără a plăti taxe, potrivit unui consilier, şi pretinzând că sunt angajaţi pe cont propriu obţin beneficii pentru locuinţă şi ajutor social pentru familiile lor. Această situaţie scandaloasă este un alt exemplu despre cum laburiştii fără coloană vertebrală s-au eschivat de la responsabilităţile lor pe timpul guvernării şi s-au speriat să facă revizuirea de care sistemul de protecţie socială are cu disperare nevoie. Când au aderat Bulgaria şi România la Ue, am fost asiguraţi că imigranţilor din aceste ţări le va fi aproape imposibil să solicite beneficii. Această promisiune, la fel ca mulţi dintre laburişti, s-a dovedit a nu valora nici cât face hârtia pe care este tipărită revista The Big Issue. Guvernul trebuie să acţioneze cu rapiditate pentru a bloca o deficienţă care transformă în bătaie de joc eforturile contribuabililor. (sursa: Daily Express)

Daily Mail: “Românii profită de generozitatea noastră”

Un alt cotidian care se ocupă de vânzătorii români de Big Issue este Daily Mail, potrivit căruia românii care au emigrat în Marea Britanie nu au voie să solicite beneficii sociale. Dar, folosindu-se de escrocherii sofisticate, mulţi români au înşelat sistemul, afirmând că lucrează pe cont propriu, ca şi vânzători ai revistei The Big Issue, statut ce le conferă dreptul de a solicita nenumărate ajutoare sociale, cum ar fi plata chiriei sau privilegii pentru copii. “Rezultatul: românii exploatează din plin generozitatea noastră. Ei văd Marea Britanie ca pe destinaţia perfectă în încercarea de a scăpa de sărăcia şi discriminarea din ţara de origine.”

Daily Mail a vorbit în Slough cu Silviu, un emigrant român de 22 de ani, de etnie rromă, care dezvăluie cheia succesului: “Îmi pot chema 100 de prieteni şi rude care locuiesc în apropiere să vândă The Big Issue. Suntem foarte ocupaţi, mai ales în weekend. Primim bani de la stat ca să ne plătim chiriile pentru că suntem înregistraţi ca vânzători. Banii îi trimitem înapoi în România, în Ţăndărei.”

Ţiganii care vând astfel de reviste pot fi văzuţi zilnic în Leeds, Birmingham, Oxford, London and Bristol sau alte oraşe din Nord. Mulţi dintre ei nu vorbesc limba engleză, chiar dacă este una dintre condiţiile obligatorii de a fi înregistraţi ca vânzători. În Londra, Lina Petrea (43 de ani) vinde The Big Issue de un an. Locuieşte în nordul oraşului, împreună cu alţi şapte români, cinci dintre ei fiind, de asemenea, vânzători ambulanţi. “Vânzând revista asta, primesc un număr de înregistrare ca vânzător. Când nu vorbeşti limba engleză, tot ce poţi face e să vinzi The Big Issue”, explică Lina.

În Holborn, Marinela (30 de ani), mamă a doi copii, vinde revista de opt luni. În fiecare zi, face naveta din Essex, cu autobuzul. “Revista mă ajută să îmi hrănesc fetele. Acum, sunt foarte mulţi români care vând revista, aşa că tuturor ne e dificil să câştigăm de pe urma ei. Competiţia e dură”, spune Marinela.

Războiul săracilor

Daily Mail spune că din cei 3.000 de oameni care vând Big Issue, 40% sunt ţigani români, în timp ce englezii fără un adăpost deasupra capului se luptă din răsputeri pentru a vinde câteva exemplare din revista respectivă, scoasă pe piaţă tocmai pentru a veni în ajutorul lor şi pentru a le permite să câştige săptămânal o brumă de bani din care să se întreţină.

În vreme ce britanicii fără adăpost abia îşi pot permite să cumpere câteva exemplare, “mafioţii români cumpără direct de la depozit sute de exemplare, achitându-le cu bani gheaţă”, spune tabloidul britanic. Revistele sunt apoi înmânate ţigăncilor care cutreieră străzile, iar profitul obţinut se întoarce la liderii grupării. O mie de reviste cumpărate la preţul de o liră sterlină fiecare şi vândute apoi la un preţ dublu presupune un profit zilnic de 1.000 de lire sterline, bani care ajung în buzunarele mafioţilor.

Daily Mail a vorbit cu Gary Johnson (39 de ani), originar din Liverpool, care vinde The Big Issue în centrul oraşului Birmingham. “Aceşti români cumpără foarte multe reviste deodată. Este mult mai mult decât îmi pot permite eu, iar asta înseamnă că oamenii care chiar nu au un adăpost deasupra capului nu se mai aleg cu mare lucru. E o super-afacere, ei nu au nevoie de bani şi nu sunt nici pe departe oameni ai străzii. Faptul că au mulţi copii îi ajută enorm”, oftează Gary.

În Oxford, un alt vânzător ambulant, Jim, spune că în fiecare luni vede cum doi “afacerişti” români cumpără 800-1.000 de reviste deodată. “Fac un protif uriaş punându-şi femeile să vândă revistele. Doi oameni pe care îi cunosc cheltuie 1.000 de lire săptămânal, dar, când femeile care vând aduc banii acasă, au un profit de alte 1.000 de lire sterline”, explică Jim.

Adrian din colibă

Daily Telegraph acordă deasemenea un spaţiu amplu cazului “Big Issue şi românii”. Cotidianul relatează povestea lui Adrian Oprea, “care trăia împreună cu familia într-o colibă dintr-un sat românesc” având doar câteva animale. Mulţi dintre prietenii săi s-au mutat în Marea Britanie pentru a începe o nouă viaţă şi i-au spus să facă şi el la fel, explicându-i cum, prin vânzarea pe stradă a revistei Big Issue se poate înregistra ca “liber- profesionist” şi poate obţine în acest fel acces la beneficii sociale şi drepturi de muncă pentru familia sa.

În prezent, continuă Daily Telegraph, bărbatul în vârstă de 24 de ani locuieşte într-o casă nouă din Manchester, cu opt dintre rudele sale, “cu ajutorul contribuabililor britanici”, comentează cotidianul. “Este foarte greu să trăieşti în România”, explică Oprea. “Nu există locuri de muncă, nu sunt bani. Totul este foarte scump. Nici nu mi-aş fi permis o casă a mea. Dar în Anglia este mai bine. Nu mi-aş fi permis o casa ca asta în România. Dacă îţi găseşti un loc de muncă aici, viaţa este uşoară”, explică el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România la Târgul de Vinuri

Zmărăndescu, victorie în 29 secunde