in

Comentariile defăimătoare de pe internet, scoase de sub protecția anonimatului



Site-urile din Marea Britanie vor fi în curând nevoite să divulge identitatea persoanelor care postează online mesaje defăimătoare, conform unor propuneri guvernamentale care subliniază că victimele presupuselor calomnii au dreptul să știe cine se află în spatele acestor comentarii fără a fi nevoite să apeleze la costisitoare lupte în instanță, scrie BBC.

Noile prevederi vor fi echilibrate prin măsuri de prevenire a falselor revendicări ca anumite mesaje să fie șterse. Totuși, activiștii care luptă pentru dreptul la intimitate sunt îngrijorați că site-urile ar putea ajunge în situația de a divulga detalii despre utilizatori într-o gamă largă de cazuri.

Săptămâna trecută, o britanică a obținut în instanță o decizie care forța Facebook să dezvăluie identitatea celor care au hărțuit-o. Nicola Brookers a fost numită pe Facebook în mod fals drept pedofil și traficant de droguri de către utilizatori. Facebook, care nu a contestat ordinul instanței, va dezvălui acum adresele de IP ale persoanelor care au abuzat online de femeie pentru ca aceasta să-i poată da în judecată.

Noile măsuri, care vor completa Legea privind defăimarea, ar face acest proces mult mai scurt și mai puțin costisitor, precizează guvernul. Respectarea unor astfel de solicitări le-ar oferi site-urilor o mai mare protecție în fața posibilității de a fi date în judecată în cazul unei acuzații defăimătoare.

Noile reguli se vor aplica tuturor site-urilor, indiferent unde sunt găzduite, însă reclamantul va trebuie să poată arăta că Marea Britanie este cu adevărat locul corespunzător pentru o astfel de solicitare.

“Guvernul vrea un regim privind calomnia pentru internet care să permită ca oamenii să-și apere eficient reputația, dar care să garanteze că informațiile online nu pot fi ușor cenzurate de amenințări iresponsabile cu litigiul împotriva operatorilor de site-uri. Va fi foarte important să garantăm că aceste măsuri nu îi expun în mod necugetat pe adevărații informatori și ne-am anagajat să stabilim toate detaliile necesare pentru a reduce la minim riscul”, a afirmat ministrul justiției, Ken Clarke.

Privacy International, o organizație care luptă la nivel internațional pentru protejarea intimității, afirmă că “există îngrijorarea că operatorii de site-uri temători vor începe automat să divulge detalii despre utilizatori în momentul în care cineva acuză o defăimare, pentru a se apăra de acțiunile privind calomnia”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boc și-a dat demisia de la șefia PDL

Open Europe recomandă Marii Britanii să profite de situația UE