in

Duncan Smith: “Angajaţi britanici, nu imigranţi!”



Ministrul britanic al Muncii şi Pensiilor, Ian Duncan Smith, a cerut firmelor să angajeze şomeri britanici, nu imigranţi. Acesta a spus că jumătate dintre noile locuri de muncă create în Regatul Unit anul trecut au fost ocupate de cetăţeni străini.


“O imigraţie bună este o imigraţie gestionată – aceasta nu ar trebui să fie o scuză pentru importarea de forţă de muncă pentru ocuparea de locuri de muncă pe care pot fi angajaţi oameni care sunt deja în Marea Britanie”, a spus Duncan Smith pe 1 iulie, într-un discurs ţinut la Fundaţia Spaniolă pentru Analize şi Studii Sociale din Madrid.

Acesta a mai spus că doar imigranţilor “cu ceva de oferit” ar trebui să li se permită intrarea în ţară şi că prea des lucrătorii străini care pretind a fi calificaţi ocupă de fapt locuri de muncă necalificate, care ar putea fi ocupate de absolvenţii britanici.

Ministrul l-a avertizat pe David Cameron că o atitudine blândă faţă de imigraţie va avea ca rezultat repetarea de către Coaliţie a greşelii făcute pe timpul guvernului laburist, când marea majoritatea a locurilor de muncă nou create înainte de recesiune a fost ocupată de imigranţi. “Pe termen scurt, controlarea imigraţiei este critică, altfel vom risca să pierdem o altă generaţie în rândul dependenţilor de beneficii şi a lipsei de speranţă”, a adăugat Ian Duncan Smith.

“Dacă nu îndreptăm această problemă, atunci riscăm ca tot mai mulţi britanici să rămână fără loc de muncă, şi cel mai vulnerabil grup care va fi cel mai afectat este cel al tinerilor”, a spus el. “Însă guvernul nu le poate face pe toate. În timp ce muncim din greu pentru a distruge dependenţa de ajutoare sociale şi pentru a-i pregăti pe tineri pentru piaţa muncii, avem nevoie ca lumea afacerilor să le dea o şansă, şi nu doar să recurgă din nou la forţa de muncă din străinătate”.

Contractul cu poporul

Afirmaţiile ministrului redeschid un capitol care a generat controverse considerabile în 2007, când fostul premier Gordon Brown a promis să creeze “locuri de muncă britanice pentru lucrătorii britanici”.

Promisiunea lui Brown din 2007 a fost larg criticată – nu numai de conservatori – când s-a descoperit că circa 80% din locurile de muncă create pe vremea când erau laburiştii la putere au fost luate de imigranţi. Date oficiale publicate de parlamentarul laburist Frank Field arată că 87% dintre cele 400.000 de locuri de muncă create pe timpul primului an al coaliţiei au fost ocupate de lucrători străini.

“Trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru de imigraţie lucrează în interesul Marii Britanii, permiţându-ne să facem o promisiune realistă tinerilor noştri absolvenţi de şcoală”, a adăugat Duncan Smith.

“Este parte a contractului nostru cu poporul britanic. Acest guvern reformează sistemul de protecţie socială pentru a face munca să plătească şi pentru a-i ajuta pe oameni să se reîntoarcă la muncă.

Noi înăsprim sancţiunile împotriva celor care refuză să ocupe locuri de muncă atunci când sunt disponibile. Însă avem nevoie şi de un sistem de imigraţie care să ofere şomajului un nivel echilibrat”.

Şomajul din Marea Britanie este de 7,7%, însă procentul se ridică la aproape 20% în rândul tinerilor sub 24 de ani.

Politica imigraţiei constituie o sursă de fricţiuni în cadrul coaliţiei. Liberal- democraţii şi-au exprimat îngrijorarea că restricţiile planificate pentru imigranţi ar putea afecta companiile britanice.

Dezbaterea a fost alimentată de datele din această săptămână care au arătat că populaţia Regatului Unit a crescut cu 470.000 în 2009-10, ajungând la 62,26 de milioane. Imigraţia netă a reprezentat aproape jumătate din creştere.

Guvernul a argumentat că ţara nu poate absorbi atât de mulţi nou veniţi din cauza presiunii pe care o plasează asupra şcolilor şi serviciilor sanitare. Marea Britanie nu are puterea de a restricţiona imigraţia din ţările Ue.

“Sunt mai buni”

David Frost, şeful grupului de lobby pentru afaceri al Camerei de Comerţ din Marea Britanie, a spus că societăţile angajează lucrători din ţările Ue din estul Europei pentru că aceştia sunt mult mai capabili decât tinerii britanici care deseori părăsesc şcoala cu abilităţi sărace şi cu motivaţii slabe. Mulţi est-europeni sunt capabili să citească, să scrie, să comunice în mod eficient şi să muncească din greu, însă acesta nu este întotdeauna cazul lucrătorilor britanici, a adăugat el.

“Ei (est-europenii) sunt calificaţi, vorbesc bine engleza şi, foarte important, vor să muncească”, a spus acesta la BBC Radio 4. “Avem un sistem al beneficiilor în această ţară care pe mulţi oameni nu-i stimulează să muncească”, a adăugat. Frost a spus că guvernul a luat deja măsuri adecvate pentru a limita imigraţia necalificată din afara Ue şi este necesar să se asigure că lucrătorii calificaţi nu sunt excluşi.

“Este absolut vital ca imigranţii cu calificare înaltă să vină. Concurăm pentru talent global într-o economie globalizată”, a adăugat. Alţi angajatori au spus că a fost de datoria guvernului să îmbunătăţească standardele absolvenţilor din şcoli, mai degrabă decât să se aştepte ca firmele în dificultate să-i formeze de la zero.

London First, care reprezintă companiile de top cu sediul în capitală, a spus: “Noi nu putem sacrifica competitivitatea de dragul obiectivelor politice”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

9 iulie 2011

Mobilă veche, creată în amintirea reginei Maria