Lira sterlină, la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani

Written by RedactiaZW

Lira sterlină s-a depreciat din nou, cu 0,5% în raport cu dolarul și a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi de efectele negative economice şi financiare ale votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Marţi, 4 octombrie, lira sterlină s-a depreciat până la 1,2777 dolari şi a atins 1,2770 dolari – cel mai redus nivel din 1985.
În acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior referendumului, care s-a desfăşurat în 23 iunie.

Deprecierea monedei naționale britanice vine imediat după intervenția premierului Theresa May care a anunțat că va activa articolul 50 din tratatul UE până în luna martie 2017.

May a declarat că este importantă stabilirea unui calendar privind etapele ieşirii ţării din UE, pentru a restabili încrederea oamenilor de afaceri

“Vreau să ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel încât să avem un proces mult mai lin când vom intra în aceste negocieri”, a precizat oficialul britanic.

 

Analiştii apreciază că adoptarea măsurilor de relaxare a politicii monetare de către Banca Angliei, inclusiv reducerea dobânzii de bază, fac lira mai puţin atractivă. În plus, noi achiziţii de active, care să stimuleze activitatea economică şi să injecteze lichidităţi în sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.

Afacere englezească! Noua bancnotă de 5 lire sterline de plastic se vinde scump pe e-bay

Lira sterlină nu își revine. Cel mai jos nivel din ultimele cinci săptămâni

Lira sterlină continuă să scadă

Cele mai bune destinații de vacanță după BREXIT: Top zece ţări cu cea mai bună rată de schimb

   

About the author

RedactiaZW