in

Plafonul imigraţiei este inutil



Plafonul planificat asupra imigraţiei “nu va schimba mare lucru” şi tot va permite intrarea a peste 400.000 de imigranţi în Marea Britanie anual, a avertizat un raport al unei comisii parlamentare pe 3 octombrie. Coaliţia guvernamentală va impune anul viitor o limită numărului de lucrători străini, pentru a reduce imigraţia netă de la 196.000, cât este acum, la sub 100.000, până în 2015. Însă chiar dacă ar fi refuzate toate vizele de muncă, numărul va scădea cu mai puţin de 20% dintre cei peste jumătate de milion de imigranţi care se mută pe termen lung în Regatul Unit anual, a arătat Commons Home Affairs Select Committee. Numărul vizelor de muncă pentru extracomunitari este oricum sub 30.000 anual, în timp ce majoritatea străinilor vin din interiorul UE.

Chiar dacă ar refuza toate vizele, nu s-ar schimba nimic

Ministerul de Interne urmează să anunţe care va fi nivelul plafonului anual, însă indiferent de limită acesta “nu va schimba mare lucru privind imigraţia în general”, se arată în raportul intitulat “Immigration Cap” (Plafonul Imigraţiei).

Raportul a scos în evidenţă date care arată că un total de 538.000 de imigranţi s-au mutat în UK pentru cel puţin un an în 2008, însă mai puţin de 20% dintre aceştia erau imigranţi economici (lucrători străini) din afara Ue.

O reducere de 5% a numărului de lucrători străini (aşa cum prevede actualul plafon temporar, care este de 24.100 până în aprilie 2011), ar reduce totalul imigraţiei în ţară cu numai 1%, potrivit raportului. Raportul concluzionează: “În consecinţă, argumentează Comitetul, pentru a obţine reducerea imigraţiei în general avută în vedere de Guvern, trebuie examinate de asemenea alte rute ale imigraţiei, cum este cea a studenţilor internaţionali care se alătură membrilor familiei în UK. Şi este posibil ca pe termen lung dreptul de stabilire în această ţară să fie eliminat pentru unii imigranţi”

Comitetul a spus că, pe lângă faptul că este îngrijorat că plafonul planificat nu va schimba mare lucru în ce priveşte imigraţia în general, ar putea dăuna economiei economiei şi capacităţii ţării de a atrage talente de top, oameni de ştiinţă şi profesionişti.

Raportul arată: “Există îngrijorări serioase şi foarte răspândite că plafonul propus va prejudicia afacerile, îi va împiedica pe profesioniştii internaţionali de top să vină în UK şi va dăuna capacităţii Regatului Unit de atragere a celor mai distinşi oameni de ştiinţă în universităţi şi a celor mai talentate persoane în cadrul companiilor britanice şi serviciilor publice”.

Raportul citează opt câştigători ai Premiului Nobel care observă că Marea Britanie produce circa 10% din cercetarea ştiinţifică mondială cu numai 1% din populaţia sa. Keith Vaz, preşedintele Comitetului, a spus: “Guvernul ar trebui să-şi direcţioneze eforturile spre stoparea celor care abuzează de sistem – falşi studenţi şi cei care rămân după expirarea vizei – mai degrabă decât să penalizeze studenţii legitimi”.

Phil Woolas, ministrul din umbră al Imigraţiei, a spus: “Raportul confirmă ceea ce noi am avertizat deja, că plafonul este doar o strategie pre-electorală pentru a-i face pe votanţi să creadă că acesta poate controla imigraţia. Plafonul este cel mai rău dintre lucruri, nu controlează imigraţia, însă dăunează economiei şi universităţilor noastre”.

Damian Green, ministrul Imigraţiei, a spus: “Noi am spus întotdeauna că trebuie să reducem toate tipurile de imigraţie, nu numai numărul celor care vin aici să lucreze din afara Ue. Limitarea vizelor pentru muncă este doar una dintre modalităţile prin care vom reduce imigraţia netă la zeci de mii. Marea Britanie va rămâne deschisă afacerilor şi vom continua să atragem şi să păstrăm cele mai luminate minţi care pot face o diferenţă reală la creşterea noastră economică”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Acasă n-am avut nicio şansă”

“Sunt respectată şi câştig mult mai bine decât în România”