Probleme economice în UK. Creșterea economică scade, dobânzile cresc, lira sterlină s-a prăbușit

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney (foto), a anunțat că Brexitul va continua să afecteze creșterea economică și investițiile din Marea Britanie.

Potrivit Bloomberg, Guvernatorul Băncii Angliei a redus prognoza de creștere economică și a salariilor și a păstrat nivelul ratei dobânzii la un minim record.
Iar predicțiile continuă să se bazeze pe un „Brexit ușor”, dar numai în condițiile în care rata dobânzii va crește semnificativ până în trimestrul trei al anului 2018.

Cele mai recente estimări ale băncii vorbesc despre „incertitudini legate de starea Marii Britanii şi a relațiilor cu UE”, care „cântăresc asupra deciziilor luate de business-uri și gospodării, și trag în jos atât cererea, cât și oferta”.

După ce vor începe negocierile pentru Brexit, „presupunerea unei tranziții liniștite către o nouă relație economică cu Uniunea Europeană va fi testată”, a spus Guvernatorul Băncii Angliei.

Banca Centrală estimează acum o creștere de 1,7% anul acesta și de 1,6% în 2018, revizuită în scădere de la estimarea anterioară de 1,9%, respectiv 1,7%.

Imediat după anunț, lira a scăzut la minimul ultimelor 11 luni în raport cu dolarul. Lira sterlină a scăzut cu 0,72%, la 1.3129 dolari/liră.

Dezastru economic. Marea Britanie, pe ultimul loc între țările avansate

Partidul Laburist, acuzat că plănuiește falimentarea Regatului Unit. Platforma lui Corbyn, „o nebunie economică”

Se cere ca UK să rămână în Spațiul Economic European după Brexit