Proteste pe un șantier din Hull: „Aduc români să ne ia locurile de muncă”

Written by RedactiaZW

Mai mulți muncitori ai unei companii din Hull au protestat, pe 14 august, împotriva faptului că administrația încearcă să îi forțeze să accepte așa-numitele „contracte de muncă pe zero ore” pentru lucrători zilieri, în caz contrar fiind amenințați că în locul lor vor fi aduși români și portughezi.

Potrivit Hull Daily Mail, situația a fost tensionată, pe 14 august, la Docurile King George din Hull, acolo unde lucrătorii companiei galeze Harris Pye au protestat față de condițiile contractuale.
Acestora li s-au alăturat, în semn de solidaritate, lucrători din Lincoln și Chester. Liderul celor care au protestat în Hull, Shaune Clarkson, a declarat că ei nu doresc decât să se asigure că muncitorii vor fi plătiți cu salariile convenite la nivel național și că acestora li se vor asigura condiții de sănătate și siguranța în muncă.

„Nu am primit niciun răspuns”, a declarat Clarkson. „Le-au spus băieților că va trebui să plece, pentru că nu mai au de muncă, iar în locul lor vor fi aduși români care vor submina forța de muncă locală”, a continuat acesta.

Andy Simpson, instalator, a fost printre cei care au protestat. El a spus că a fost angajat cu contract de zero ore, în iunie și iulie, dar a plecat pentru că nu a tolerat condițiile. Acesta însă spune că nu îl deranjează să lucreze alături de români: „Nu are nimic de-a face cu faptul că sunt români. Nu aveam probleme cu ei. Problema este cu compania și cu sistemul”.

Un alt muncitor care a dorit să rămână anonim a declarat că lucrătorii locali au fost înlocuiți cu români și portughezi pentru ca administrația să nu plătească salariile cuvenite.

Stephen McKenna, manager de operațiuni la Harris Pye, a declarat că tot ceea ce face compania este perfect legal. „Nu cunosc niciun muncitor care să fi fost concediat. Nu există un om care să fi fost concediat.”

Întrebat dacă există muncitori români și portughezi angajați pe site, McKeena a răspuns evaziv: „Ai fost vreodată peste graniță? Știi pe cineva care lucrează într-un bar afară? Acesta e răspunsul tău.”

Când a mai fost întrebat o dată, acesta a spus: „Lucrează la docuri (românii și portughezii – n. red.)? Nu știu, spuneți-mi voi.”

Vin străinii! Soluții pentru piața românească: muncitori din Pakistan şi Vietnam

Cum s-au răzbunat niște muncitori români neplătiți? Au distrus tot ce au făcut!

Adevărata față a conservatorilor? Lordul Lawson „Nu avem nevoie de muncitori români”

   

About the author

RedactiaZW