Theresa May promite reducerea drastică a imigraţiei

Written by RedactiaZW

Ministrul de Interne Theresa May a spus pe 5 noiembrie că dreptul automat muncitorilor calificaţi şi a studenţilor străini de a aplica pentru şedere permanentă în UK va lua sfârşit. May doreşte să pună capăt dreptului de şedere permanentă pentru mai mult de 100.000 de muncitori calificaţi şi studenţi străini care vin anual în UK.

În primul său discurs important privind imigraţia, pe 5 noiembrie, ministrul de Interne a dezvăluit şi că intenţionează să reducă drastic fluxul de 160.000 de studenţi străini care vin în UK la cursuri de nivel sub-universitar şi în colegii de învăţământ superior.
Circa jumătate dintre cei 320.000 de studenţi care vin să studieze anual în Marea Britanie urmează cursuri de nivel sub-universitar. Theresa May a asigurat însă universităţile britanice prestigioase că studenţii care vin la studii universitare şi post-universitare nu vor fi afectaţi de noile limitări. “Doresc un sistem prin care să continuăm să-i atragem pe studenţii de top în universităţile noastre de top”, a spus ea, adăugând că studenţii care învaţă la colegiile private este mai probabil să rămână peste perioada vizei decât cei de la universităţi.

Discursul lui May a avut de asemenea în vedere corectarea anunţului lui David Cameron – făcut pe timpul interpelărilor premierului pe 3 noiembrie – cum că 30.000 de imigranţi calificaţi care lucrează la companiile multinaţionale vor fi excluşi din plafonul imigraţiei propus de anul viitor, ei putând veni în UK prin aşa-numitul transfer intra-companie.

May a arătat că în timp ce aceştia nu vor fi incluşi în niciun plafon, numărul lor va fi limitat de un nivel salarial minim – probabil în jur de 40.000 £ anual – pentru a se asigura că aceştia vin să facă munci manageriale şi de nivel specializat. Prea mulţi străini cu calificare înaltă ajung să lucreze pe locuri de muncă cu calificare joasă sau în “restaurante de vânzare de pui prăjiţi”, a spus Theresa May. Potrivit discursului lui May, aproape 120.000 de persoane şi-ar putea pierde anual dreptul de a se stabili în UK şi de a deveni cetăţeni britanici.

Cote anuale

Ministrul de Interne a ţinut acest discurs după apariţia unui raport extrem de critic al Commons Home Affairs Select Committee, care avertizează că plafonul imigraţiei propus ar afecta numai 20% dintre imigranţii care vin anual în UK şi astfel nu va fi eficient pentru reducerea imigraţiei totale nete a celor din afara Ue. Parlamentarii au mai subliniat că plafonul temporar, care este în vigoare din iulie, deja dăunează mediului de afaceri şi cercetării din Marea Britanie.

Însă May a insistat că acesta este un mit şi a spus că este posibilă reducerea imigraţiei nete fără a dăuna economiei. May a spus că plafonul permanent, care va intra în vigoare în aprilie, va fi reanalizat în fiecare an pentru a ţine cont de piaţa locurilor de muncă şi de presiunea asupra serviciilor publice.

Coaliţia s-a angajat prin platforma program a conservatorilor să reducă imigraţia netă – numărul persoanelor care vin în ţară să muncească sau să studieze minus numărul celor care pleacă să trăiască în străinătate – de la “sute de mii” la “zeci de mii”, dar nu imediat, ci până la momentul alegerilor viitoare. Imigraţia netă a fost de 196.000 în 2009.

Imagine pentru votanţi

Tim Finch, de la Institute for Public Policy Research (Ippr), un grup de analiză de stânga, a scris în The Guardian că Theresa May doreşte să arate că guvernul nu este blând privind imigraţia. “Ea încearcă să-i asigure pe cei care au votat cu conservatorii că imigraţia se va reduce substanţial. Ea vrea să sugereze că guvernul nu renunţă la acest angajament. Cu toate acestea, discursul reflectă, de asemenea, faptul că politica principală privind un plafon al imigraţiei scârţâie şi se scufundă rapid.

Ea a recunoscut că reducerea imigraţiei nete la zeci de mii – o promisiune electorală cheie – va fi greu de realizat şi va lua timp. Ea riscă furia extremiştilor anti-imigraţie, care vor rezultate imediate, însă are dreptate să reducă aşteptările privind o rezolvare rapidă. (…) Cu toate acestea, ea a mai spus că plafonul se va modifica anual în funcţie de condiţiile sociale şi economice. Cu alte cuvinte, se poate mări sau diminua”.

“Populaţia va ajunge la 80 milioane în 50 ani”

80 milioane locuitori

Sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch, spune că reducerea imigraţiei este o “decizie pe termen lung care este vitală pentru viitorul ţării noastre. Nu este vorba de bani, crizele economice vin şi pleacă. Schimbările demografice vin şi rămân”.

“Problema merge dincolo de plafonul asupra imigraţiei economice. Ţine de întregul viitor al societăţii noastre. Cei trei milioane de imigranţi de pe vremea laburiştilor şi haosul în care au lăsat aceştia sistemul imigraţiei au dus la creşterea populaţiei noastre şi a elementului imigrat din cadrul ei.

Dacă imigraţiei i se permite să continue la nivelurile din prezent, cu siguranţă populaţia noastră va ajunge la 70 de milioane în 20 de ani şi la 80 de milioane în 50 de ani.

Suntem deja una dintre cele mai aglomerate ţări din Europa, în special în Sud. Şi vedem acum impactul creşterii rapide a populaţiei în cadrul multor aspecte din viaţa noastră – de exemplu, maternităţile cu mame care nasc în camere de aşteptare şi şcoli primare care sunt pline până la refuz. Presiunea se va muta apoi pe şcolile secundare şi pe locuinţele sociale. Previziunile oficiale privind noii deţinători de locuinţe arată că, pe timpul următorilor 25 de ani, aproape 40% vor fi rezultatul imigraţiei. Între timp, zone întregi din oraşele noastre sunt de nerecunoscut ca parte a Angliei.

Aceasta este moştenirea lui Blair şi a lui Brown. Şi din acest motiv problema imigraţiei a fost ridicată de aproape toată lumea pe timpul ultimelor alegeri. Rămâne un motiv de mare îngrijorare pentru public”.

 

   

About the author

RedactiaZW