Theresa May vrea reconciliere cu națiunile Marii Britanii: „Vreau un acord pentru tot Regatul”

Written by RedactiaZW

În condițiile în care Scoția se îndreaptă spre un nou referendum pentru independență, iar în Irlanda de Nord există voci care cer unificarea cu Republica Irlanda, Theresa May încearcă să convingă liderii națiunilor din Regatul Unit să accepte varianta sa pentru Brexit.

Premierul britanic a început luni, 20 martie, un turneu în Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția, scrie Reuters.

May a promis că va declanşa articolul 50 până la finele acestei luni, în timp ce premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a anunţat planurile sale cu privire la organizarea unui al doilea referendum pentru independenţă, înainte de finalizarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

May a încercat să respingă provocarea lansată de Sturgeon, precizând că nu este momentul potrivit pentru un nou referendum de independenţă în Scoţia.

De asemenea, naţionaliştii nord-irlandezi vor organizarea unui referendum de câştigare a independenţei faţă de Marea Britanie şi de unire cu Republica Irlandeză.

Theresa May şi ministrul pentru Brexit, David Davis, se vor întâlni luni, 20 martie, cu prim-ministrul Ţării Galilor, Carwyn Jones, pentru a discuta cum va profita aceasta de oportunităţile oferite de Brexit.

”Din prima mea zi… mi-am exprimat clar determinarea de a întări şi susţine această uniune preţioasă. De asemenea, am fost clară cu privire la găsirea unui acord care funcţionează pentru întregul Regat Unit în timp ce ne pregătim să părăsim Uniunea Europeană”, a declarat premierul britanic înainte de a pleca în Ţara Galilor.

De asemenea, aceasta a precizat că doreşte ca fiecare provincie să profite de oportunităţile ieşirii Marii Britanii din UE.

Experţii Institutului pentru Guvernare (IfG) au avertizat că există o uriaşă lipsă de claritate cu privire la rolul pe care-l vor avea legislaturile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord în procesul de Brexit.

Rezidența permanentă, respinsă de Home Office: „Pregătiți-vă să părăsiți această țară”

Brexitul începe fără garanții pentru cetățenii europeni. Milioane de oameni trăiesc în incertitudine

Brexit-ul poate să înceapă! Legea pentru părăsirea UE are consimțământul oficial al Reginei Elisabeta II

Uniunea Europeană vrea să întârzie Brexit-ul

   

About the author

RedactiaZW

/* ]]> */