in

Theresa May vrea întărirea parteneriatului cu „principalul promotor al extremismului islamist în UK”

Una dintre țările pe care Theresa May se bazează ca partener după Brexit este considerată „principalul promotor al extremismului islamist în UK”.



Arabia Saudită este considerată astfel de un raport al grupului de reflecție „The Henry Jackson Society” care a cerut o anchetă publică asupra saudiților și a altor state din Golf, scrie BBC News.

Concluziile documentului sunt extrem de incomode pentru legăturile privilegiate dintre Londra și Riad, mai arată site-ul televiziunii britanice.

Raportul susține că există „o legătură clară și crescândă” între organizații islamiste care primesc fonduri din străinătate, „predicatori urii” și grupările jihadiste ce promovează violența.

Astfel, state arabe precum Iranul oferă sprijin financiar pentru moschei și instituții de educație islamice care au găzduit predicatori extremiști și sunt implicate în răspândirea de materiale extremiste.

Cap de listă este Arabia Saudită, cel mai apropiat aliat al Marii Britanii în Orientul Mijlociu și cel mai important partener comercial al Londrei.

În urmă cu puțin timp Theresa May susținea că Arabia Saudită are un „imens potențial de investiții pentru stimularea economiei”. Afirmația a fost făcută în urma unei vizite a premierului britanic în Arabia Saudită, în încercarea de a consolida relațiile economice cu alte state în vederea ieșirii din Uniunea Europeană.

Ambasada Arabiei Saudite la Londra a dezmințit concluziile raportului drept „total false”, susținând, printr-un comunicat, că orice acuzații în privința radicalizării, de către Riad, „a unui număr mic de indivizi sunt neîntemeiate și lipsite de dovezi credibile”, arată BBC.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a cerut suspendarea imediată a exporturilor britanice de armament către Arabia Saudită, din cauza situației drepturilor omului și a intervenției militare saudite în Yemen.

Arabia Saudită este cel mai important partener comercial al Marii Britanii în Orientul Mijlociu, exporturile britanice cifrându-se în 2015 la 7,70 miliarde de euro. În ultimii doi ani, exporturile britanice de armament către regatul saudit au totalizat 3,86 miliarde de euro.

Regiunea Golfului a ocupat o bună parte din agenda diplomatică a guvernului britanic în ultimele luni în contextul Brexit-ului și al incertitudinilor economice legate de ieșirea Regatului Unit din UE.

Marea Britanie ar putea permite cetățenilor UE să circule liber după Brexit. Nu pentru mult timp…

Germania, tranșantă în problema Brexit. „Este iresponsabil!”

Orfanii Brexitului, șantajul cu lucrătorii comunitari după divorțul Londrei de Uniunea Europeană

Întâlnire Meleșcanu – Boris Johnson. Au discutat despre soarta românilor din Marea Britanie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Afaceri distruse de un nou impozit. Război între guvernul Tudose şi companii

Universități din Marea Britanie vin să recruteze studenți în România