in

Criza se prelungeşte: CCR amână decizia privind referendumul până pe 12 septembrie



Curtea Constituţională a amânat până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. Până atunci, Crin Antonescu va rămâne la Cotroceni în calitate de preşedinte interimar.

În urmă cu o zi, judecătorii CCR au solicitat informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutului Naţional de Statistică, necesare soluţionării contestaţiilor.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis Curţii Constituţionale documente care demonstrează că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie este de 18.292.514.

“Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

Miercuri seara, CCR a precizat că au fost înregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central în legătură cu referendumul privind demiterea preşedintelui României desfăşurat pe 29 iulie.

“După înregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un număr de 18.548 de procese-verbale întocmite de secţiile de votare din ţară şi străinătate. în acelaşi timp, au fost înregistrare trei dosare având ca obiect contestaţii, precum şi mai multe cereri din partea cetăţenilor cu privire la rezultatul referendumului”, a specificat Curtea.

Curtea va lua o decizie cu votul a minim 6 judecători din 9, întrucât legea sa de funcţionare prevede că plenul decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor. De la Curte decizia va ajunge în Parlament pentru a fi citită.

USL cere validarea referendumului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi preşedintele Senatului, Petru Filip au cerut CCR să valideze referendumul, ceea ce ar echivala cu demiterea preşedintelui.

În contestaţiile depuse, aceştia au susţinut, între altele, că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41/2012, care elimina cvorumul. Un alt argument invocat pentru validarea referendumului a fost acela că numărul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane, dar şi “boicotarea deschisă” a referendumului de către unele forţe politice, ceea ce ar însemna un abuz de drept.

USL a anunţat că a depus la CCR o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar că, din respect pentru independenţa justiţiei, nu va face public conţinutul acesteia.

în replică, PDL a susţinut că datele finale comunicate de BEC arată că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este invalid şi a cerut USL să accepte că a pierdut şi să respecte legea.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dezastru: Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole

România a adunat şase medalii olimpice