in

Școală „ca în Marea Britanie”, în România. Nu este pentru oricine, deși înghite bani publici



Pe 11 septembrie își va deschide porțile International School of Oradea (ISO), școală unde lecțiile vor fi predate la fel ca în Marea Britanie, scrie ebihoreanul.ro.

Această instituție are menirea să educe copiii investitorilor străini, dar nu numai, se mai arată pe pagina citată. Pentru că orădenii nu prea pot beneficia de această școală, proiectul e vehement criticat de oponenții primarului Ilie Bolojan. Potrivit ebihoreanul.ro, școala va percepe taxe piperate, va înghiți și mulți bani publici…

Ideea a apărut pentru întâia oară în urmă cu șase ani, imediat după înfiinţarea primului parc industrial din oraș. Încă de atunci, Ilie Bolojan spunea că Oradea are nevoie de o școală cu predare în limba engleză, astfel încât multinaționalele să-și poată trimite managerii aici cu familii cu tot. Primăria a inițiat demersurile în 2011, dar Ministerul Educației a decis atunci că o autoritate publică nu poate fonda o astfel de școală.

Acum, însă, s-a găsit o soluție. În iunie, Consiliul Local a aprobat înfiinţarea International School of Oradea sub conducerea unei asociații cu același nume, din care fac parte municipalitatea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, Asociația Parteneriat pentru Educație (creată tot de ADLO) și Fundația Lumina Instituții de Învățământ, deținută de societatea comercială omonimă.

Până săptămâna trecută, la ISO erau înscriși 20 de copii, din care 9 preșcolari și 11 viitori elevi. „Din acest total, 18 sunt orădeni. Mai avem o familie greacă şi una italiană”, spune directorul, deloc surprins de apetitul localnicilor pentru această școală. „Și în prezent, mulți orădeni își trimit copiii la licee în străinătate”.

Consilierii locali ai PSD au votat împotriva proiectului, pe motiv că va costa prea mult orașul, întrucât Primăria s-a angajat să investească 750.000 de lei în dotarea și amenajarea sălilor.

Primarul Ilie Bolojan declară că pe termen lung ISO va aduce nenumărate beneficii. „Atunci când un oraș este evaluat de investitori străini ca o posibilă locație în care să-şi aducă afacerile, un element de care ţin seama este ce fac copiii expiaților, doi-trei ani, cât părinții stau aici, iar Oradea avea un punctaj mai mic decât alte orașe”.

Edilul garantează că succesul ISO va fi în beneficiul tuturor orădenilor: „Venind aceste investiții în oraș, generându-se locuri de muncă, sute de părinți din Oradea vor câștiga mult mai bine”.

Nu vă dați copiii la școala militară în Marea Britanie: este un infern al abuzurilor sexuale

De ce elevii români sunt mai buni la școală decât colegii lor din Anglia: pentru că părințiilor sunt mai ambițioși decât părinții englezi

Școală din Scoția unde nu învață niciun elev scoțian. Cei mai mulți sunt romi din România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă un Consulat General Românesc în UK. A fost semnat decretul

Șoc pe piața valutară din Marea Britanie! La unele case de schimb lira sterlină este sub euro