in

Situaţia copiilor cu părinţi în străinătate, în mâinile deputaților



Statul român vrea să se implice, la nivel legislativ, în protecția copiilor cu ambii părinți plecați din țară.

Un proiect de lege aflat la Camera Deputaţilor ar putea impune monitorizarea situaţiei copiilor și amenzi pentru instituţiile care nu-şi îndeplinesc atribuţiile în acest domeniu. Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a analizat, după 2 ani, proiectului de lege iniţiat de către senatorul PDL Anca Boagiu referitor la protecţia minorilor cu părinţi care muncesc în străinătate. Proiectul, depus încă din 2009, a fost deja adoptat de către Senat. “La momentul când am scris legea, în 2009, în această situaţie erau 350.000 de copii, dintre care 100.000 aveau ambii părinţi în străinătate. (…) Sper să nu mai avem copii care să nu aibă cu cine vorbi, nici măcar cu Dumnezeu”, a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, citată de Newsin.

Conform proiectului părinţii care intenţionează să lucreze în străinătate trebuie să anunţe primăria cu 40 de zile înainte de părăsirea ţării şi să nominalizeze un îngrijitor care nu poate face parte decât din familie sau din familia extinsă, trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul pe care îl îngrijesc, să aibă un venit cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie, să nu sufere de boli imobilizatoare, să fie familiarizat cu creşterea unui copil, să nu aibă în întreţinere mai mult de trei copii minori şi să treacă un test psihologic la Serviciul de Protecţie şi Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul primăriei. Fără îndeplinirea acestor condiţii, părinţii nu pot pleca din ţară.

În anumite condiţii, copilul poate fi trecut în plasament, cum ar fi abuzul fizic, emoţional sau sexual din partea îngrijitorului, neglijare şi decesul îngrijitorului. De asemenea, copiilor care au rămas în îngrijirea unei rude urmează să beneficieze de consiliere psihologică, iar situaţia lor şcolară va fi monitorizată de către asistentul social, cu concursul unităţilor de învăţământ.

În aplicarea legii, un set important de obligaţii revin adiministraţiilor locale: monitorizarea copiiilor ai căror părinţi pleacă în străinătate, să asigure prezenţa unui psiholog la şcoli şi grădiniţe, campanii de informare a părinţilor privind riscurile plecării din ţară şi lucrurile de care trebuie să ţină seama, dacă iau totuşi această decizie. Cât priveşte şcolile, acestea sunt obligate să notifice SPAS când sesizează cazuri nedeclarate de copii cu părinţi plecaţi temporar în străinătate, să sesizeze eventuale abuzuri asupra copiilor şi indiciile referitoare la tulburări emoţionale şi de comportament.

La capitolul sancţiuni, părinţii care nu desemnează în mod oficial un îngrijitor sunt pasibili de amendă de la 2500 la 10000 de lei, iar Serviciile de Protecţie şi Asistenţă Socială care nu îşi îndeplinesc obligaţiile riscă amenzi între 5000 şi 10000 de lei. Amenda cea mai mare este pentru cazurile în care unităţile şcolare nu sesizează instituţiile competente când există indicii serioase asupra copiilor cu părinţi în străinătate, de la 5000 la 15000 de lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

UE angajează 600 de traducători

“Târg de nunți“ dedicat românilor