Tudose trimite „oameni de legătură” în diaspora

Premierul Mihai Tudose a declarat că vor fi trimiși „mai mulți oameni de legătură” în țări precum Spania, Italia și Marea Britanie, în care trăiesc și muncesc mulți români.

„Politica noastră, și a mea, și a colegilor din Guvern, este să nu ne facem că nu vedem anumite lucruri (…) Am început cu Spania. Problemele nu sunt numai în Spania, probleme (…) apar și în Italia, pot apărea și în Anglia, în special în zonele unde sunt foarte mulți români”, a declarat Tudose, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Conform  premierului României, structurile statului român din diaspora sunt în prezent „subdimensionate”.

„Până la urmă, (…) 20 de oameni în plus acolo nu e un efort pe care țara să nu și-l permită. E ca și cum am avea un oraș de un milion de locuitori (…) cu un singur polițist, un singur judecător, un singur preot ș.a.m.d. Oficialitățile spaniole dau tot concursul și au demonstrat (…) că, în fapt, ajută și respectă drepturile românilor de acolo (…) E de datoria noastră să ajutăm oficialitățile țării gazdă, trimițând la locurile cu aglomerări mari de români mai mulți oameni de legătură. La acest lucru se adaugă și o mai bună informare a celor care pleacă acolo asupra drepturilor, obligațiilor, riscurilor la care sunt supuși pe acel trafic de persoane. Acțiunea va avea loc atât în locul de destinație — că e Spania, că e Anglia, că este Italia, dar și la locul de origine”, a spus Tudose.

Șeful Guvernului a precizat că va fi demarată și o campanie pe această temă.

„Andreea Păstîrnac, doamna ministru pentru Românii de Pretutindeni, începe o campanie pe această temă, inclusiv în România, în județele cu cea mai mare capacitate de export în domeniu, mai ales că acum e vară, vin foarte mulți acasă”, a afirmat Tudose.

Întrebat dacă Guvernul va aloca bani în acest sens, șeful Executivului a răspuns: “Eu m-am angajat că da (…) Sunt cetățeni români și nu ne punem problema dacă putem sau nu să facem așa ceva”.

Zeci de șoferi români din Bristol locuiesc într-un azil de bătrâni părăsit. Suspiciuni de sclavie modernă

Români arestați pentru sclavie. Țineau femei sechestrate într-un bordel din Coventry

Români ținuți în condiții de sclavie. „Nu ai ce să mănânci? Mănâncă pietre”

Îngrijorător! Românii, cele mai multe cazuri de sclavie modernă și prostituție din Europa