in

Se cer cărți de identitate românești pentru românii cu domiciliul în afara țării



Trei liberali de la filiala din Marea Britanie i-au propus președintelui PNL, Ludovic Orban, modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Alexandru Marius Ostafe, președinte PNL Marea Britanie, Dorian Curcanu și Iulia Simona Benchea spun că au făcut acest lucru în contextul apropierii centenarului Marii Uniri de anul viitor.

Cei trei ne-au declarat că au stat de vorba cu oamenii și de asemenea au urmărit știrile din ultima vreme cu privire la exodul din ce în ce mai mare al romanilor în străinătate, ceea ce i-a făcut să elaboreze o nouă formă a legii respective care ar putea să îi ajute pe românii din diaspora.

„Credem ca problema actualizării legii și includerii sau dării unei importanțe mai mari Diasporei sunt lucruri esențiale. Românii din străinătate au o țară. Și această țară e România. Fără să avem date statistice oficiale, știm că foarte mulți români și copii născuți din părinți români nu au acte care să ateste identitatea de cetățean român”

„Anul viitor poate deveni un moment istoric, în care românii din Diaspora pot obține cărți de identitate română acolo unde sunt ei. Asta ne dorim noi și știm că asta își doresc mulți români ca și noi”, spun cei trei.

În proiectul de modificare a legii, se cere înființarea Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a Românilor din Diaspora ce poate fi creată în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni sau Ministerului de Externe.

De asemenea, potrivit aceluiași proiect, evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate se poate ține după principiul locului de domiciliu al acestora, de către Ministerul Afacerilor de Externe, prin Departamentul Consular (prin misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Cei trei liberali mai cer și introducerea în Codul Civil a faptului ca reședința (locuința secundară) a unui cetățean român poate fi în străinătate. De asemenea, sunt prezentate modalitățile de dovedire a reședinței în străinătate. Pentru acest lucru ar putea fi folosit ca și ghid Ordinul 500/2016 care prezintă ce documente doveditoare ale reședinței are nevoie o persoană pentru a putea în diaspora.

Întregul document modificat îl puteți găsi AICI.

Citiți și:

Mii de români din diaspora au ieșit în stradă, împotriva guvernului care salvează corupții

Din ciclul„ dacă nu au pâine, să mănânce cozonac”. Soluția pentru sclavii români din diaspora: mai multe infochioșcuri

Listele electorale, fără morţi şi români din diaspora, pe masa Curţii Constituţionale

ANAF își bate joc de cetățenii români din DIASPORA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A șantajat un adolescent irlandez. Victima de 17 ani s-a sinucis

Încă un Consulat General Românesc în UK. A fost semnat decretul