in

Prinţul Charles, la cosit în România




Prinţul Charles a făcut săptămâna trecută o vizită privată în România. Pe 15 mai, s-a întâlnit cu fermierii din zona localităţii Saschiz, judeţul Mureş. Primarul localităţii Saschiz, Ovidiu Şoaită, a declarat pentru Mediafax că prinţul Charles a stat în localitate aproximativ o oră.

El a vizitat un punct de colectare şi procesare a laptelui modernizat la standarde europene cu bani de la guvernul norvegian şi s-a întâlnit cu fermierii din zonă. Din judeţul Mureş, Prinţ de Wales a plecat în judeţul Covasna.

Pe 17 mai, Prinţul Charles a avut o întâlnire neoficială de o oră şi jumătate, la reşedinţa sa din Valea Zălanului, cu autorităţile locale din judeţul Covasna, fiind interesat de tradiţiile şi produsele locale, precum şi de satele secuieşti autentice.

După întrevedere, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că prinţul Charles este o persoană foarte amabilă, care “s-a mutat în casa sa din secuime”, respectiv în reşedinţa sa din Valea Zălanului. Prinţul Charles s-a întâlnit în judeţul Covasna şi cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Moştenitorul Coroanei este fascinat de frumuseţea locurilor din ţara noastră. El a spus, într-un interviu difuzat pe TVR1, că “nu există un produs de export mai bun pentru România decât Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoară”.

Pe 18 mai, moştenitorul Coroanei Britanice s-a aflat în satul harghitean Delniţa, unde a vizitat biserica Sfântul Ioan din localitate, care datează din secolul al XIII-lea şi a mers pe un câmp unde se desfăşoară un proiect legat de studiul unor broaşte rare, albastre.

La cosit

În timpul vizitei la Delniţa, prinţul Charles s-a oprit la locuinţa unei femei originare din Marea Britanie, Barbara Knowls, care s-a stabilit în satul harghitean şi care face parte dintr-o asociaţie microregională ce şi-a propus să sprijine autoritatea locală în dezvoltarea unei fabrici de lactate şi protecţia mediului.

Barbara Knowls a declarat pentru Mediafax că l-a cunoscut pe prinţul Charles anul trecut, când acesta a participat la inaugurarea fabricii de lapte de la Saschiz. Tot atunci, ea l-a invitat pe prinţul Charles să viziteze localitatea Delniţa.

Acum Charles a luat prânzul la locuinţa Barbarei Knowls, unde a gustat doar caşcaval, deşi i-au fost pregătite mai multe produse tradiţionale: slănină, kaizer, chifteluţe, cârnaţi afumaţi şi ouă fierte. El a gustat şi pălinca făcută de localnici, după care a cerut să fie învăţat să cosească.

Prinţului Charles i s-a oferit o coasă, iar localnicii l-au învăţat să cosească în curtea casei Barbarei Knowls. Persoanele aflate la faţa locului spun că prinţul Charles a fost încântat de ceea ce a văzut, iar la final a cerut să îi fie trimisă coasa în Marea Britanie. De la Delniţa, prinţul Charles a plecat spre Valea Zălanului.

Prinţul Charles are două proprietăţi în satul covăsnean Valea Zălanului, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată. În ultimii ani, moştenitorul coroanei britanice a făcut mai multe vizite private în judeţul Covasna, unde a fost oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la conacul din Micloşoara, construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist şi renovat de către descendenţii familiei Kalnoky. Contele Kalnoky Tibor de la Micloşoara şi soţia sa s-au numărat printre participanţii la nunta prinţului William. Prinţul Charles are de asemenea o casă la Viscri, în judeţul Braşov.

Întâlnire cu Băsescu şi Boc

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit vineri, 20 mai, la Cotroceni, pe prinţul Charles. Numărul mare de ziarişti prezenţi l-a uimit pe Charles, dar Băsescu i-a explicat râzând că toată lumea ar vrea să-l întrebe de prinţul William.

Ce s-a întâmplat însă la Cotroceni a fost nimic pe lângă “asaltul ” jurnaliştilor prezenţi la Palatul Victoria unde prinţul Charles a fost primit de premierul Boc. A fost atât de mirat încât prinţul Charles l-a întrebat pe Emil Boc dacă este vorba de aceiaşi jurnalişti care asistaseră înainte cu o oră la întâlnirea sa de la Palatul Cotroceni cu preşedintele. “Nu, nu sunt aceiaşi jurnalişti, nu sunt cei de la Preşedinţie”, i-a răspuns premierul. La poza oficială, Charles i-a atras atenţia primului-ministru că ziariştii chiar încearcă să înregistreze şi conversaţia lor neoficială. “Au îndreptat microfoanele spre noi”, l-a atenţionat Prinţul Charles pe premierul Emil Boc.

Protocolul de la Palatul Victoria a ţinut însă presa departe. Din surse s-a aflat apoi ce au discutat cei doi. Prinţul Charles i-a spus premierului Emil Boc că este impresionat de originalitatea tradiţiilor populare româneşti. “Prinţul Charles a spus că românii au tradiţii atât de frumoase încât ar fi păcat să nu fie scoase cât mai mult în evidenţă de către autorităţi. Charles a povestit că a asistat chiar la o înmormântare într-unul din satele pe care le-a vizitat în Transilvania şi obiceiurile i s-au părut de-a dreptul fabuloase”, au declarat agenţiei Mediafax surse participante la întâlnirea dintre prinţul Charles şi premierul Boc.

Potrivit acestora, timp de mai multe minute prinţul Charles a vorbit fără întrerupere despre producătorii de brânză pe care i-a cunoscut, apreciind că în satele româneşti se mănâncă mult mai sănătos decât în multe alte ţări. Moştenitorul coroanei britanice şi-a exprimat totodată disponibilitatea de a susţine financiar, prin fundaţiile patronate de acesta, renovarea unor cetăţi medievale din Transilvania, precum Rupea sau Sighişoara.

Premierul Boc i-a prezentat prinţului Charles ultimele proiecte din cadrul Secretariatului pentru Carpaţi, care se află în subordinea Guvernului şi care coordonează o serie de proiecte de dezvoltare rurală în colaborare cu fundaţii sprijinite de prinţul Charles.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Furt din cutia de donaţii

Contribuţiile la Asigurările Naţionale: ghid pentru 2011-2012