in

Fericirea de a fi student în Marea Britanie



Ioana Cerasella Chiş, 19 ani, studentă în Marea Britanie la Relaţii Internaţionale şi Studii Politice. S-a înscris în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi oferă deja sprijin studenţilor români aflaţi la studii în Marea Britanie. Este o oportunitate extraordinară pentru un tânăr de 19 ani să ajungă să înveţe într-o universitate britanică. Iată cum a ajuns aici şi cu ce gânduri merge spre viitor.

Ioana Cerasella Chiş a absolvit Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, profil economic, în 2010. Primul contact cu mediul academic – în proiectul Junior Summer University al organizaţiei studenţilor de la Universitatea “Babeş Bolyai” i-a oferit posibilitatea de fi studentă pentru două săptămâni în Cluj Napoca. Sfaturile primite de la profesorii universitari ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, i-au confirmat tinerei o dată în plus faptul că a făcut alegerea corectă a viitorului său domeniu de studiu, dar neştiind la acel moment în ce ţară.

«Deciziile luate spontan sunt de multe ori cele care schimbă radical viaţa unui om. Acest lucru pot spune că mi se aplică şi mie, având în vedere că deşi aveam prieteni plecaţi la studiu în străinătate, până acum un an, nu mi- am imaginat că voi păşi pe alte tărâmuri pentru a pune bazele viitoarei mele cariere.

Am început liceul cu convingerea că voi deveni economist, am oscilat pe parcursul celor patru ani între specializări legate de comunicare, relaţii publice, în ultimul an fiind convinsă că facultatea de drept este exact ceea ce doresc să fac. În urma unor discuţii cu alţi tineri români plecaţi în Marea Britanie şi Italia, am început să fac propria-mi cercetare cu privire la oportunităţile pe care învăţământul britanic mi-l poate oferi. Brusc, perspectivele mi s-au schimbat; am fost plăcut surprinsă când am aflat câte universităţi pregătesc studenţi an de an pentru a deveni profesionişti incontestabili. În final, am decis că Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice este specializarea pe care o voi urma pentru cariera pe care mi-o doresc”, îşi aminteşte Cerasella.

Prima impresie

Care a fost prima impresie pe pământ britanic? «Cum nu mai vizitasem Marea Britanie înainte, nu ştiam exact la ce să mă aştept. Mi-am întrebat prietenii, am văzut diverse video-uri şi poze pe internet, dar până să trăiesc această experienţă, nu puteam anticipa exact ce şi cum avea să fie. Am păşit pe pământul britanic împreună cu trei prieteni pe care mi-i făcusem pe aeroport. Trei dintre noi eram studenţi în primul an la aceeaşi universitate, niciunul neavând experienţă în ale călătoriilor, dar gândul că în sfârşit vom ajunge acolo unde ne-am dorit a făcut ca întreaga călătorie să fie o placere.» Nici măcar aflarea veştii că bagajele urmau să le ajungă doar câteva zile mai târziu şi nici vremea nefavorabilă nu le-au stricat buna dispoziţie tinerilor români.

«Eram entuziasmaţi şi cred că este uşor de înţeles de ce. Cu siguranţă în tot acest timp, de la venirea mea în această ţară şi până acum, m-am schimbat. Chiar dacă experienţa mea de până acum este scurtă, am încercat să profit de orice oportunitate pentru a învăţa lucruri noi, fiindcă până şi cele mai nesemnificative detalii pe care le descopăr zi de zi, au menirea de a mă forma ca persoană.»

Voluntar în LSRS

Din luna martie 2010 a devenit membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, iar din august îşi desfăşoară activitatea în cadrul echipei filialei Marii Britanii, ca Prim Consilier pe Relaţii Interne, oferind sprijin studenţilor români aflaţi la studii în străinătate.

«Dacă până în prezent am încercat să fac o prospectare a opţiunilor pe care le oferă organizaţiile partenere ale universităţii, începând cu anul viitor voi putea stabili o ierarhie a priorităţilor extracurriculare potrivite intereselor mele. Până în prezent, sunt participant la programul de mentorat al universităţii numit Interlink, unde am ocazia să întâlnesc alţi studenţi internaţionali pentru a discuta despre asemănări şi diferenţe politice, culturale, religioase. De asemenea, verific permanent agenda activităţilor care se organizează periodic şi lacare particip în măsura timpului disponibil», mai spune Cerasella.

Întoarcerea acasă

Se va mai întoarce defintiv acasă? «Este prematur să afirm acest lucru acum. Specializarea mea îmi oferă o largă deschidere spre alte culturi în general, astfel încât, dacă voi ajunge la concluzia că m-aş potrivi mai mult cu mediul unui alt stat, nu voi ezita să profesez sau să mă stabilesc acolo.

Cred că în aceste momente România încearcă să îşi găsească şi definească propriul drum. Pe plan educaţional, faptul că se organizează tot mai multe evenimente, cursuri, şcoli de vară pentru elevi şi studenţi, reprezintă un pas important în procesul de modelare al tinerilor români. Astfel, s-a început încurajarea competitivităţii, a valorii şi creşterea interesului tinerilor faţă de responsabilitatea socială prin implicarea directă în acţiuni de voluntariat. Statul ne oferă în primul rând identitatea de români şi de cetăţeni europeni, fapt care ar trebui văzut că o oportunitate majoră de remarcare nu doar pe plan intern, ci şi extern.»

Mândrie românească

Departe de familie, Cerasella nu uită de unde a plecat şi se mândreşte cu faptul că este româncă. «Avem o ţară frumoasă cu oameni remarcabili care trebuie să se facă auziţi, pentru ca tinerii români să recepteze acel imbold de care au atât de multă nevoie. Dar frumuseţea nu este suficientă, fie că vorbim despre o naţiune sau de un singur individ.

Soarta noi ne-o facem, iar pentru a trăi într-un mediu care să ne mulţumească şi de care să fim mândri, cine altcineva trebuie să ia atitudine, decât noi? Cred de asemenea că orice străin ar găsi interesantă ţara noastră dacă ar vizita-o pentru a înţelege mai bine spiritul românesc».

O.G.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dreptul de rezidenţă în UK: reguli pentru români şi bulgari

15 IANUARIE 2011