in

Monica Tudor, contabil la Londra, ne explică: Ce taxe poţi recupera cu “tax return”



Monica Tudor este unul dintre contabilii români cu vechime în Marea Britanie. Contabil pentru aproximativ 800 de persoane (30% englezi, irlandezi, scoţieni, 5% polonezi şi restul români) Monica a făcut declaraţii de “tax return” (declaraţia de venituri) din 1999, anul în care a început să se ocupe de contabilitate în UK, şi până în prezent, pentru aproximativ 2.000 de persoane.


Pe 5 aprilie s-a încheiat anul financiar în Marea Britanie şi fiecare persoană care este self-employed trebuie să ştie ce înseamnă taxa pe venit şi cum se pot recupera o parte din taxele plătite în timpul anului financiar care tocmai s-a încheiat. Monica Tudor ne explică tot ce este important de ştiut despre tax return.

Pe 5 aprilie s-a încheiat anul financiar în Marea Britanie. Ce trebuie să ştie românii care lucrează ca self-employed. «Regula este că dacă eşti self employed – nu contează ce meseriei ai – trebuie să faci Tax Return – se mai numeşte şi Self-Assessment – după fiecare sfârşit de an financiar, adică după 5 aprilie.

Pentru persoanele self employed sole trader – termenul românesc ar fi persoană fizică autorizată – sistemul în ceea ce priveşte taxa pe venit în UK e destul de simplu. Adică, socoteşti cât ai câştigat, de exemplu, între 6 aprilie 2010 şi 5 aprilie 2010, scazi cheltuieli făcute în interes de “business” şi mai scazi şi o sumă netaxabilă care e stabilită de guvernul englez (£6475 în anul financiar 2010/11). La suma rămasă plăteşti 20% taxe plus 8% National Insurance.

La fel se socoteşte şi dacă în timpul anului financiar ai lucrat o parte ca self- employed şi o parte ca angajat la o companie: se adună venitul din ambele părţi şi din taxa de 20% pe profit se scade suma taxelor plătite pe perioada lucrată la companie şi diferenţa o primeşti înapoi (sau o plăteşti la HMRC în cazul în care ai plătit prea puţine taxe ca angajat).

Aş vrea să menţionez aici ce înseamnă cei 8% National Insurance, pentru că ştiu lumea se va întreba. Când eşti self employed, în timpul anului, plăteşti o sumă simbolică de £2.40 pe săptămână (£2.50 începând cu 6 aprilie 2011) pentru că nu se ştie ce sumă câştigi pe an. Doar atunci când depui declaraţia de tax return, se calculează 8% pe profitul care este declarat în formular.»

 

La ce valoare se ridică amenzile în cazul în care un self employed nu îşi încheie anul financiar?

«O persoană self employed trebuie să-şi ţină o evidenţă riguroasă a documentelor, cum ar fi payslips, invoices, bonurile de la cheltuielile făcute în interes de serviciu, bank statements. Toate acestea trebuie păstrate cel puţin cinci ani pentru că pot fi solicitate de către HMRC cu cinci ani în urmă. Amenzile au devenit foarte mari începând cu anul trecut, dacă nu prezinţi aceste documente când sunt cerute de ei.

În cazul în care eşti angajatul unei firme, nu este necesar să-ţi faci tax return. Daca eşti angajat, compania respectivă îţi opreşte exact câte taxe trebuie şi dacă faci cheltuieli în interes de serviciu, compania este obligată să le ramburseze angajatului imediat.

În cazul în care eşti self employed ai termen să-ti faci tax return până la data de 31 octombrie dacă le trimiţi pe formularul de hârtie sau până la 31 ianuarie dacă le trimiţi pe internet. Dacă depăşeşti aceste date (chiar şi cu o zi), amenda iniţială este £100. Dacă depăşeşti cu 3 luni, amenda este £10 pe zi până la data când trimiţi formularul. Dacă trec 6 luni şi nu ai trimis, amenda e £300.»

 

Ce valoare din taxele plătite de un self employed pe parcursul unui an se poate recupera?

«Persoanele self-employed care lucrează în construcţii plătesc în timpul anului 20% taxe pe suma care o câştigă. La sfârşit de an când este completat formularul pentru tax return, e posibil (nu neapărat) să recupereze o parte din aceste taxe. Această sumă depinde de mai mulţi factori, cum ar fi venitul totat pe anul respectiv şi cheltuielie făcute de persoana în interes de “business”. Întrebarea “Cât pot să scot din £5000/£4000, etc taxe plătite?” îmi este pusă în fiecare zi, dar nu are un răspuns standard. După ce mi se dau mai multe detalii, fac un calcul şi pot răspunde.

Formularul pentru tax return poate fi completat de oricine care poate citi şi înţelege limba engleza, dar faptul că vorbeşti engleza nu înseamnă că ceea ce completezi e şi corect. De exemplu, în cheltuielile pentru “business” nu intră chiria şi utilităţile pe care le plăteşti pentru casă, nici mâncarea sau hainele. Ai voie să pui doar cheltuielie care le-ai făcut să-ti poţi face munca, de exemplu scule, material, o parte din travel, o parte din facturile de telefon, plata către un contabil şi altele.

Întrebarea pe care o pun majoritatea este dacă se poate scădea costul unei maşini. Răspunsul este “nu”. În cazul în care îţi cumperi un van pe care îl foloseşti doar pentru serviciu, poţi scădea 40% din costul de cumpărare în primul an plus costul reparaţiilor, plus costul motorinei/benzinei. În cazul în care ai o maşină mică pe care o foloseşti pentru uz personal, ai voie să scazi £0.40 pe fiecare milă făcută în interes de serviciu, dar nu şi din din costul de cumpărare a maşinii sau motorina/benzina. La această variantă HMRC (Inland Revenue) îţi cere să ţii o evidenţă a milelor, adică un carneţel în care să notezi că în data X am mers de la adresa Y la adresa Z şi am făcut N mile.

O altă întrebare frecventă este: “Pot să recuperez toate taxele, pentru că este primul an?” Răspunsul poate fi şi da şi nu. Nu are relevanţă faptul că eşti în primul an de self-employment, ce este importat, este venitul câştigat în acest an, ca de altfel în fiecare an. Dacă ai câştigat puţin peste suma netaxabila de £6475 (2010/11) atunci ai şansa să primeşti suma totala a taxelor plătite în timpul anului. Dacă câştigi mai mult, atunci suma de taxe recuperată depinde de câte cheltuieli ai. Cu cât ai cheltuielile mai mari, cu atât se măreşte şi suma pe care o primeşti înapoi.»

 

Când fac verificări cei de la HMRC?

«HMRC fac verificări persoanelor care atunci când completează formularul pentru tax return pun o proporţie exagerat de mare comparativ cu venitul pe care îl au. Persoanele respective primesc o scrisoare prin care li se cere să trimită dovezi pentru suma de cheltuieli precizată în formular.

Dacă nu ai aceste dovezi, unii funcţionari de la Revenue îţi acceptă o anumită parte din cheltuieli, după care îţi recalculează suma taxelor care trebuie plătite înapoi la Revenue. Această sumă, din experienţa mea poate să fie între £300 şi £20,000. În cel mai rău caz, te poate verifica pe fiecare an începând cu cinci ani în urmă. Dacă trebuie să dai bani înapoi, evident, HMRC îţi cere să plăteşti toată suma pe care o datorezi imediat, dar în majoritatea cazurilor le este imposibil oamenilor să se conformeze, de aceea se poate negocia un contract pentru a plăti prin rate lunare.»

Oana Grigore

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Filme româneşti la East End Film Festival 27 Aprilie – 2 Mai 2011

Self-employed într-un minut