in

Povestea primei academii românești de fotbal din Londra. 39 de copii români visează la Premier League. GALERIE FOTO

Se antrenează ca niște adevărați jucători. Au aspirații și o voință de fier. Atunci când pășesc în teren, pe chipurile lor micuțe se citește determinarea. Nu au mai mult de opt ani, dar trăiesc deja pentru fotbal. Sâmbătă, 30 mai, au primul lor meci cu un adversar adevărat, iar în iunie participă la primul turneu din viața lor, pe care țin neapărat să îl și câștige.

Povestea a început acum un an, chiar pe 1 iunie, într-un parc din nordul Londrei, cu șapte copii. Astăzi, la această veritabilă școală de fotbal românească, se antrenează zeci de puști, din toate colțurile Londrei.



„Eagles Football Academy” este creația fostului jucător al echipei FC Argeș, Gabi Dumitru. Copiii îi spun „mister”. El i-a strâns laolaltă pe cei 39 de puști, iar în mai puțin de un an a reușit să facă din ei o echipă.

A fost visul meu de a crește alți copii care să facă performanță în fotbal”, ne-a mărturisit antrenorul piticilor.

„Pe 1 iunie (2014 – n.red.) am tipărit 11 tricouri, am făcut 11 punguțe, pentru primii 11 copii care ar veni la antrenamente. I-am spus F.C. Piticot. Numele acesta era în mintea mea de când eram copil. Apoi, după ce am tradus în engleză am analizat cu cineva și am ajuns la concluzia că trebuie schimbat. Așa am ajuns la Eagles Academy,” a mai spus Gabi Dumitru.

Sigla, vulturul, a fost inspirată din cea a echipei de suflet a fotbalistului, acolo unde a jucat mulți ani din viața sa, FC Argeș.

A urmat o campanie publicitară cu fluturași lăsați în magazinele românești, iar părinții au început să sune: „Pe 1 iunie, în parcul din Kingsbury, m-am trezit cu șapte copii, pe care am început să îi antrenez chiar atunci. Fiind 1 iunie, părinții cu copii care treceau pe acolo au văzut ce facem, mi-au cerut numărul de telefon, doreau să afle detalii despre proiectul meu.”

Până în luna octombrie au mers în parc. Antrenamente, de trei ori pe săptămână. Iar trupa se mărea pe zi ce trecea. La sfârșitul lui 2014 veneau la antrenamente 20 de copii. Atunci a apărut și nevoia unui spațiu mai mare, acoperit, pentru că venise iarna: „După ieșirea din iarnă a crescut și numărul copiilor așa că a trebuit să căutăm o nouă bază sportivă. Atunci am format și cele două grupe, una de 7-8 ani și cealaltă de 9-10 ani”, povestește  Gabi Dumitru despre începuturile academiei Eagles.

Astfel, academia Eagles a ajuns la baza sportivă de la Burnt Oak Leisure Centre, acolo unde își desfășoară activitatea și azi.

După ce au venit la Eagles, copiii nu au mai plecat. „Eu nu țin pe nimeni aici”, spune antrenorul. „Ideea este foarte simplă. Orice copil vine pentru prima dată, împreună cu părintele lui are posibilitatea și disponibilitate ca timp de o săptămână să se răzgândească. Niciun copil care a intrat nu a mai ieșit din academie. A rămas și a continuat activitatea.”

În ceea ce privește copiii, Gabi Dumitru spune că unii dintre ei mai jucaseră fotbal, dar nu la un nivel precum cel de la Eagles: „Mergeau o dată pe săptămână la un club, li se dădea o minge, antrenorul mânca semințe și nu îl interesa ce se întâmplă acolo. Era vorba doar de a colecta niște bani, de a menține un club în activitate. Eagles Academy este prima academie de fotbal românească pentru copii din UK.”

La Eagles se pot înscrie și copii de alte naționalități, nu exisă discriminare, însă antrenorul spune că îi preferă pe cei din familiile de români: „În momentul acesta, copiii sunt români în proporție de 100%, am avut și copii de alte naționalități dar care nu s-au integrat, și-au dat seama că proporția copiilor români este mare.”

„Când am deschis academia aceasta de fotbal am avut două lucruri la care am ținut: copiii să nu uite că sunt români și să vorbească limba română, și mai vreau ca academia asta să crească fotbaliști cu care să se mândrească echipele naționale ale României”, este visul lui Gabi Dumitru. „Nu va fi ușor de îndeplinit, pentru că acești copii sunt născuți la Londra, sunt crescuți la Londra, cu anumite mentalități, cu anumite atitudini, în școlile englezești, dar cred că o dată născuți și crescuți aici, antrenându-i la un nivel ridicat sunt convins că mulți dintre ei vor putea să ajute în dezvoltarea fotbalului românesc.”

Despre copiii pe care îi pregătește, antrenorul spune că se împart în două categorii: „Unii au un talent nativ și care se nasc pentru fenomenul fotbal. În Anglia, toată lumea face sport. Începând de mici copiii au anumite activități, sunt ocupați toată ziua cu diferite activități iar majoritatea părinților își îndrumă copiii către un sport de masă. Astfel sunt copii care fac sport de masă, pentru a se dezvolta din punct de vedere clinic sănătos.”

Despre copii talentați din comunitate, Gabi Dumitru consideră că nu a descoperit încă nimic: „Am copii foarte talentați, am copii extrem de talentați, sunt bucuros că am ajuns să lucrez cu copii care sunt convins că vor fi foarte atent monitorizați  de fotbalul englez. Aici se investește foarte mult în scouteri, cluburile mari investesc foarte mult în scouteri a căror preocupare este de a merge în parcuri, în fiecare sâmbătă și duminică, acolo unde se desfășoară meciuri și competiții, ținând cont că majoritatea competițiilor la nivel juvenil sunt considerate fotbal de amatori, nimeni nu se antrenează mai mult de o dată pe săptămână, când apucă. Eu nu fac așa ceva aici.”

„Noi ne vedem de trei ori pe săptămână, lucrăm efectiv 90 de minute, stăm la antrenament două ore în fiecare zi, avem discuții, oprim antrenamentul, facem corecții, noi vrem să lucrăm la un alt nivel. Așa cum eu am învățat în România, pentru a deprinde și pentru a-și forma calitățile pe care unii le au, copiii trebuie să aibă deprinderi pozitive formate de mici.

O dată ce există deprinderi negative, ajungând la o anumită maturitate, 10-12 ani, este foarte greu să îl dezveți de ele și să îi dai alte deprinderi.” Dumitru a mai spus că vârsta ideală pentru ca un copil să înceapă fotbalul este de 6-7 ani: „Îi dai copilul cu lingurița, azi puțin, mâine puțin, îi dezvolți tot ceea ce  are nevoie, pe o bază nativă, pentru că pentru a face sport și în special fotbal e nevoie să te naști cu calități motrice, ele pot fi dezvoltate foarte mult, sprijinit copilul în zona asta, restul, din punct de vedere fotbalistic, poate fi dezvoltat prin exercițiu.”

După un an de activitate, Eagles Football Academy are și un sponsor. Tatăl unuia dintre copiii care se antrenează aici a decis să sponsorizeze clubul, prin firma sa, Costy & Sons Ltd. Astfel au apărut echipamente profesioniste, mingi și tot ce mai are nevoie clubul. Constantin Pătru spune că a stat de vorbă cu antrenorul după ce fiul său mergea deja de câteva luni la antrenamente.

Denis a ajuns la Eagles după ce mama sa a auzit despre trupa lui Gabi Dumitru de la alte mămici, de la școală. Tatăl său, Constantin, spune că nu a fost niciodată pasionat de fotbal, însă acum trebuie să fie alături de fiul său și de echipă. Așa că a mers la contabil, unde a aflat că poate dona două procente din TVA-ul firmei către sport. „Și dacă fiul meu nu ar mai merge la antrenament tot aș sponsoriza clubul,” spune Constantin Pătru. „O fac pentru că este vorba despre comunitatea Românească.” Gabi Dumitru spune că datorită sponsorului activitatea școlii s-a îmbunătățit: „datorită lui țintim foarte sus, în a aduce mai mulți copii pentru a dezvolta școala noastră.”

Alături de Gabi Dumitru și de sponsorul Constantin Pătru a venit și naistul Gabi Furtună. Și băiatul lui se pregătește la Eagles de la începuturile clubului, iar când a auzit că este nevoie de un director tehnic la club, a sărit în ajutor. „Mi-a plăcut ideea de a face ceva pentru comunitatea românească”, spune Gabi Furtună. „Vreau să avem și noi o echipă pur românească și cred că este un pas înainte pentru comunitatea românească. O să vină o vreme când o să se mândrească comunitatea românească cu noi.”

La un an de la înființarea Eagles Football Academy, Gabi Dumitru va organiza, pe 6 iunie, un turneu de fotbal pentru copii, la Burnt Oak Leisure Center: „Am făcut invitații către mai multe cluburi din Londra”, ne-a declarat el. „Vreau ca acest turneu să rămână efectiv unul care de acum încolo să se organizeze în fiecare an.” Turneul va începe la ora 10.00 și va ține până la ora 16.00. Vor fi două grupe a câte patru echipe, fiind invitate mai multe cluburi de copii din Londra.

Mircea Maer

foto: Mircea Maer


Povestea primei academii românești de fotbal din Londra. Numai în Ziarul Românesc de sâmbătă (VIDEO)

Fotbalistul Gabi Dumitru îi așteaptă la antrenamente pe copiii din Londra

Școală de fotbal pentru copiii români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cetățenii europeni nu au drept de vot la referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Decizia aparține britanicilor, irlandezilor și celor din fostele colonii

Liberalii vor să dărâme Guvernul Ponta cu votul diasporei. Vor depune moțiune de cenzură în 5 iunie