in

“Acasă nu poţi avea o afacere cinstită, oricât ai munci”



Ambiţia şi curajul, cheia succesului în afaceri

De circa două luni, un nou restaurant românesc şi-a deschis porţile în capitala londoneză. Restaurantul Intim îşi propune le să ofere clienţilor mâncare specific românească şi muzică autohtonă. Managerul noului restaurant, Ştefan Gabor, cunoscut de cei mai mulţi ca “tata Gabor” speră ca noul local să fie o afacere de succes.

Domnule Gabor de unde a apărut ideea deschiderii acestui restaurant? «Sunt de 12 ani în Anglia. Am încercat să fac afaceri şi acasă dar nu am avut succes. Prin urmare nu sunt la prima încercare. După atâţia ani de muncă în Anglia cred am suficiente motive să spun că aici este mult mai uşor să ai propria afacere. Ai nevoie doar de două ingredinte: ambiţie şi curaj. Amestecate dau cheia succesului.»

Ce afacere aţi avut în România? De ce nu a mers? «Am ajuns în 1996 în Anglia cu intenţia clară de a munci pentru a face bani şi a mă întoarce acasă să deschid o afacere. Am lucrat pe şantiere, ca şofer, apoi la o firmă de construcţii a unui prieten. Am strâns bani şi acum ceva ani am decis să mă întorc acasă. Asta era în 1997. Am deschis o firmă de construcţii. Ajunsesem să am 47 de muncitori. Pur şi simplu nu a mers. Am încercat doi ani. Din 1997 până în 1999. Acasă nu poţi avea o afacere cinstită, chiar dacă munceşti şi 24 de ore din 24. Totul merge dacă ai relaţii, prieteni. Am plecat cu bani din Anglia şi m-am întors cu datorii în Anglia. Atât de bine mi-a mers firma.»

Şi aţi avut curaj să deschideţi restaurantul? Să o luaţi de la capăt? «Da. De ce nu? Copiii m-au ajutat cu bani. Dacă nu erau ei, nu aveam cu ce să deschid restaurantul. Eu încă plătesc datoriile pe care le-am făcut acasă, atunci când aveam firma. Cred cu tărie că în Anglia poţi avea o afacere de succes, că dacă munceşti şi eşti corect cu autorităţile şi clienţii nu ai de ce să dai greş.»

Povestiţi-ne câte ceva despre restaurantul Intim. «Restaurantul are 150 de locuri, este un local de lux unde clienţii pot savura mâncare tradiţional românească. Muzica este şi ea de calitate. Săptămâna trecută i-am avut invitaţi pe Viorica de la Clejani şi pe soţul ei. Organizăm nunţi, botezuri. Chiar weekendul trecut am avut două botezuri. Totul este curat, respectăm toate standardele de calitate şi încercăm să le oferim clienţilor noştri tot ce este mai bun.»

Care sunt preţurile pe care le practicaţi? «Preţurile sunt aproximativ la fel ca la celelalte restaurante româneşti din Londra. Nu cred că preţul trebuie să facă diferenţa dintre noi şi restul restaurantelor. Am vrut să fim corecţi şi sperăm că doar calitatatea va face diferenţa.»

Personalul este român? «Da, tot personalul este din România. Eu ajut la bucătărie, am fost bucătar. Mai toată lumea mă ştie ca “tata Gabor”. Este o afacere de familie. Soţia este alături de mine, deşi trebuie să recunosc că nu a fost foarte încântată de noua afacere.»

De ce? «Simplu. Pentru că acasă afacerea pe care am avut-o nu a mers. Când soţia mea a venit din România aici, restaurantul era deja deschis. A fost o surpriză pentru ea. Acum mă ajută şi împreună suntem siguri că afacerea va merge ca pe roate.»

Aveţi planuri de viitor? «Deocamdată toată atenţia noastră este îndreptată către prezent, să ne creăm clienţi fideli, să ne facem un nume. Apoi, peste câteva luni, dacă totul merge bine, vrem să ne extindem. Din păcate criza se cam face resimţită şi aici, este încă o perioadă destul de grea pentru toată lumea, atât pentru cei care au afaceri cât şi pentru clienţi. În plus, dacă totul merge cum vrem noi avem de gând să deschidem o societate de caritate pentru românii care vin aici şi nu au pe nimeni care să îi ajute cu un loc de cazare sau cu mâncare.»

Vă mai gândiţi să vă întoarceţi acasă? «O parte din inimă va rămâne mereu în România pentru că sunt român. Şi vă spun asta chiar dacă în România nu ai şanse să ai o afacere cinstită. Nu ştiu încă ce vom face în viitor. Deocamdată ne gândim doar cum să punem pe picioare acest restaurant. şi atât. Vom vedem în viitor ce va fi, poate se mai schimbă câte ceva şi prin ţara noastră.»

Oana Grigore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Creşte numărul străinilor angajaţi în UK

S-a constituit PSD Diaspora