“Mulţi deschid magazine la Londra, puţini rezistă”

Written by RedactiaZW

Două românce au avut acum trei ani şi jumătate curajul şi ambiţia de a deschide în capitala Marii Britanii un magazin românesc. Şi cum puteau să numească altfel magazinul decât Vasluieţ, un nume care să le aducă mereu aminte de oraşul de unde au plecat, Vaslui. “În acest fel toată lumea va şti de unde suntem”, şi-au spus Lucica Andronic şi Petronela Sarmiento, patroanele magazinului.

De când au dat drumul afacerii, lucrurile au mers şi bine şi mai puţin bine. “În primele luni vânzările nu au mers. Dar ne aşteptam la acest lucru” ne-a declarat Lucica Andronic, de zece ani în Marea Britanie.
“Era prima afacere pentru noi aici şi ştiam la ce ne-am înhămat aşa că nu am renunţat. Am mers mai departe. După o primă perioadă grea a urmat o perioadă bună. Vânzările au început să meargă bine, clienţii au devenit fideli. Apoi a venit criza. O nouă perioadă grea. Această perioadă nu a trecut, dar noi avem răbdare”, mai spune Lucica Andronic.

Petronela încă mai lucrează full time la o farmacie ca să îşi plătească mortgage-ul. Pentru ea magazinul este un hobby de dorul României. “Avem două fete românce care ne ajută cu vânzarea. În rest de tot ne ocupăm noi două.”

Cele două femei se ocupă singure de aprovizionare. Este greu? Lucica Andonic spune: “Nu este deloc uşor. Poate nu mă credeţi, dar muncesc de la opt dimineaţa la zece seara. Zilnic. Eu am avut afaceri şi în România, magazine, angrouri. Prin urmare ştiu ce înseamnă să ai un magazin. Dar în România lumea nu mai are bani să cumpere, prin urmare comerţul nu mai merge. Eu am renunţat la afaceri şi am venit aici. M-am descurcat cum am putut, ca mai toţi românii. Am fost muncitor până acum trei ani şi jumătate când am decis să deschid magazinul împreună cu partenera mea, Petronela.”

A meritat riscul? “Nu ştiu dacă am riscat. În ţară am făcut comerţ atâţia ani, ştiam ce trebuie să fac şi ce nu ca afacerea de aici să meargă. Sunt mulţi oameni care se apucă de afaceri. Tot mulţi renunţă după câteva luni. Aceia nu sunt comercianţi. Eşti comerciant doar dacă rezişti pe piaţă, dacă lumea cumpără de la tine, dacă eşti căutat. Şi noi rezistăm.”

Controale corecte

Lucica Andronic se declară încântată de felul în carese fac controalele de rutină în Anglia. “Sunt corecţi. Şi cu asta cred că am spus tot. Am avut multe controale până acum şi niciodată nimeni nu a avut măcar intenţia de a pretinde măcar un buchet de flori. Ei îşi fac treaba şi noi avem grijă să fie totul în regulă. Zilnic, dimineaţa şi seara verificăm temperatura din congelatoare şi frigidere, avem grijă ca totul să fie curat şi menţinut cum trebuie. Facem toate astea şi nu avem deloc probleme”.

Avem ceva de învăţat de la englezi? “Cred că da. Noi mai avem de lucrat la gradul de civizilaţie. Englezii sunt mult mai civilizaţi decât noi. Sunt şi printre eu unii mai necivilizaţi, îi văd şi în magazin la noi. Dar în mare sunt un popor care ştie ce înseamnă respectul şi civilizaţia. Noi încă nu ştim multe lucruri despre toate astea.”

Jocul vieţii

Gânduri de întoarcere acasă? “Desigur că mă gândesc, dar nu pot”, spune Lucica. “Nu este deloc uşor pentru români în Anglia, dar mai greu este acasă. Fetele mele sunt în România. Au copiii la şcoală în Vaslui, ele îmi spun cât de greu este. Una dintre ele a avut o afacere şi a renunţat. Nu a mai mers. Cealaltă lucrează tot în comerţ pentru cineva şi îmi spune şi ea că nu mai merge nimic. Românii nu mai au bani să cumpere.

Prin urmare ce să fac acum acasă? Mă pricep la comerţ. Asta am făcut toată viaţa. Unde să fac afaceri acasă. Poate în viitor voi putea să deschid o afacere la munte sau la mare. Dar în niciun caz la mine acasă, în Vaslui. Acolo nu mai merge nimic.”

“Ştiţi cum este? Intri în horă şi trebuie să joci. Nu ai ce face. Nu este uşor, este chiar greu şi dacă este să trag linie, nu merită. Dar joc mai departe. Asta este viaţa. Mergem mai departe cu bune şi cu rele” mai spune Lucica Andronic. Ea şi Petronela Sarmiento au planuri mari. Vor deschide în curând o nouă afacere bazată pe vânzările online. “Site-ul este aproape gata, în cel mult o lună vrem să îi dăm drumul. Sperăm să fie un succes. Ambiţie şi putere de muncă avem”, mai spune Lucica Andronic.

Oana Grigore

   

About the author

RedactiaZW