„Terra House”, magazin românesc în Croydon. Pâine și prăjituri proaspete, dar și mâncare ca la mama acasă

Written by RedactiaZW

Ai nevoie de curaj și de o dorință arzătoare pentru ați îndeplini visul în Londra. Craioveanul Bogdan Năstăsie a muncit patru ani până când a putut să aibă magazinul lui, în zona de sud a Londrei, în Croydon.

Când au venit în Londra, în anul 2014, soții Năstăsie aveau de gând să deschidă un restaurant. Aveau ceva bani, dar nu destui. Așa că au început să lucreze pentru a strânge banii de care aveau nevoie.
„Soția era însărcinată în luna a patra”, își amintește Bogdan Năstăsie. „A început să muncească într-o cafenea, dar salariul era foarte mic, puțin sub 1.000 de lire pe lună”, spune el. Bogdan s-a angajat la metrou și la calea ferată, ca vopsitor/zugrav: „Am lucrat zi și noapte, dormeam două ore dimineața și mă odihneam câteva ore seara. Doar din dorința de a strânge bani. Știam că e un sacrificiu enorm și că nu puteam face asta la infinit”, a povestit el despre experiența muncii în Londra. În paralel lua lucrări private și mai câștiga din comisioane recrutând pentru o agenție de muncă.

Însă, în scurt timp, soții Năstăsie au început să strângă bani, iar visul lor începea să se contureze. Doreau să aibă un restaurant românesc. Aveau experiența necesară: „Noi am avut un restaurant în țară, în Craiova, în centru. Însă am avut probleme în ultimii doi ani din cauză că s-a construit un pasaj pe bulevardul principal. Ne-au blocat, ne-au rupt de instituțiile mari. A scăzut numărul de clienți. Așa că am hotărât să închidem și să venim în Anglia.”

Din vânzarea afacerii din România au venit banii cu care au putut pleca la drum. Numai că au ajuns la concluzia că un magazin este mai ușor de deschis. Și astfel a apărut Terra House din Croydon.

Terra House” nu este un magazin românesc obișnuit. Pe lângă produsele tradiționale luate de la distribuitori, aici puteți găsi atât pâine și produse de patiserie proaspăt scoase din cuptor, prăjituri făcute în laboratorul propriu, torturi, dar și mâncare gătită ca la mama acasă. Cei care intră aici spun că nu este un magazin românesc tipic, este un supermarket. Asta și pentru că nu este mic și înghesuit și se vede ușor pe rafturi.

Meniul zilei a fost ideea soției lui Bogdan. A făcut coaste la cuptor cu mămăliguță, iar un tânăr român care lucra la un birou din apropiere a cumpărat în pauza de masă. Apoi, a adus și colegii lui englezi, care au fost impresionați de bucatele românești. Așa au apărut primii clienți. Acum, Terra House oferă meniul zilei la prețuri foarte bune. Aici găsiți sărmăluțe cu mămăliguță, tochitură, coaste sau frigărui.

Bogdan Năstăsie spune că dorința sa este ca tot ce se vinde în magazin să fie cât mai proaspăt, iar adaosul comercial să fie foarte mic. De aceea, Terra House este unul dintre magazinele cu prețurile cele mai mici din Londra. Nu vrea să se îmbogățească imediat, spune el: „Dacă fac ceva, îmi place să fac calitate. De aceea încercăm să avem adausuri mici și să mergem pe volum de marfă.”

Iar calitatea mărfii este cea mai bună, pentru că Terra House are brutărie și laborator de cofetărie proprii, așa că nu aveți cum să fiți dezamăgiți de aceste produse. Totodată, afumăturile vin de la o carmangerie românească din Londra. Acolo, carnea este afumată cu lemn de fag și este de cea mai bună calitate.

Bogdan spune că în Anglia a găsit un sistem sănătos, care te încurajează să faci afaceri. Nu vrea să mai audă de sistemul din România, unde există tot felul de controale, unele trimise de concurență. Spune că evită să se mai uite și la televizor la posturile românești: „Fotbal și atât”.

Ideea deschiderii unui restaurant nu a fost însă uitată: „Mă gândesc la o autoservire, dar trebuie găsită o zonă. Undeva unde să fie multă lume.”

„Pentru tot ce am realizat în momentul de față vreau sa îi mulțumesc în primul rând soției mele care a fost alături de mine indiferent de circumstanțe, fratelui meu, unchiului meu, părinților și nu în ultimul rând bunicilor mei care mi-au arătat drumul corect în viață”, a ținut să menționeze Bogdan Năstăsie.

Adresa noului magazin românesc din Croydon este 206 High Street, CR0 1NE, telefon . Iar dacă sunteți doar în trecere prin zonă, intrați măcar pentru o cafea italiană și o gustare. Merită!

Mircea Maer

   

About the author

RedactiaZW