in

Veneţia flamandă, la doi paşi



Nu numai munca este importantă pentru oameni. Deşi cei mai mulţi dintre noi am venit aici doar pentru acest motiv, uneori avem nevoie de o vacanţă şi să ne relaxăm. O vacanţă nu trebuie neapărat să fie petrecută în România. Am putea alege ca două sau trei zile să ne oferim o vacanţă specială, în care să explorăm Marea Britanie cu maşina sau cu trenul sau să mergem pe continent. Probabil foarte puţini oameni ştiu că Veneţia Nordului, Bruges, se află la o distanţă foarte mică de Regatul Unit.

Când este mai bine de călătorit dacă nu în timpul liber? De ce să nu profităm de această vară, dacă suntem în Londra sau oriunde altundeva în Marea Britanie? Poziţia insulară a Regatului Unit poate fi un dezavantaj, dar ne poate deschide şi alte orizonturi.

La Bruges se poate ajunge cu trenul sau cu maşina. Noi am ajuns întâi până la Dover şi de acolo, cu ajutorul DFDS Seaways, companie de ferry-boats, Europa ne-a fost deschisă. Călătoria poate dura mai mult decât un zbor cu avionul, dar toţi cei care înoată ştiu că nimic nu este mai încântător decât să priveşti stâncile de la Dover de pe punte şi a zări în depărtare ţărmurile Franţei. Timp de două ore, pe puntea ferry-boat-ului, vă puteţi relaxa cu mâncare bună şi cafea, contemplând marea. Aveţi timp de cumpărături ieftine, deoarece sunteţi într-o zonă fără taxe vamale. Copiii dumneavoastră se pot juca pe terenurile amenajate în interiorul navei.

DFDS Seaways s-a gândit şi la şoferii de camioane care traversează canalul şi fac kilometri zi de zi. Ei beneficiază de un spaţiu separat, cu ore de masaj şi dispun de propriul lor bistro, pentru a beneficia de linişte.

Sub privirea atentă a căpitanului, am ajuns pe ţărm şi, de acolo, în doar o jumătate de oră, cu maşina, în Bruges, oraş denumit Veneţia Nordului. Am fost miraţi să descoperim că foarte mulţi emigranţi din Marea Britanie făcuseră acelaşi drum ca şi noi şi ajunseseră în acelaşi oraş, unde puteai auzi vorbindu-se în româneşte şi lituaniană.

Venise timpul deja să ne relaxăm şi să îl vizităm. Mai mult de o sută de mii de locuitori locuiesc în Bruges, oraş aflat în nord-vestul Belgiei şi unul dintre cele mai importante porturi interne, legat printr-o reţea de canale de Marea Nordului.

Timpul s-a oprit în centru, ca pentru a oferi o şansă celor care ar fi dorit să se apropie de trecutul luminos al acestui vechi oraş. Printre cele mai importante monumente de aici se numără Biserica Sfintei Binecuvântate Marii, care are cel mai înalt turn din toată Belgia, de 116 metri şi o mare colecţie de picturi. Turnul cu clopote din piaţa din Bruges este un loc unic de unde poate fi admirată întreagă panoramă. Este situat aproape de Town Hall (Stadhuis), o clădire din secolul al XIV-lea şi de bazilica Sfântului Sânge (Heilig Bloed Basiliek), din secolul al XII-lea, biserică ce deţine o relicvă cu picături din sângele Mântuitorului Iisus.

Amatorii de ciocolată vor fi încântaţi, deoarece pe fiecare stradă se găsesc magazine de dulciuri. Există un muzeu al ciocolatei, unde fiecare poate vedea şi înţelege cum şi din ce este făcută faimoasa ciocolată belgiană. Şi o simplă plimbare prin oraş poate fi surprinzătoare: canale şi poduri istorice au rămas neschimbate până astăzi din timpurile în care erau traversate de negustori flamanzi şi baroni…

Şi când ne întoarcem din această călătorie în trecut, ne regăsim pe puntea ferry-boat-ului şi din nou, în Albion.

 

Patrycja Strak

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

IT, sectorul unde imigranţii îi depăşesc pe britanici

Toţi plătim taxe