in

Acuzațiile asupra românilor care fură cupru, atacuri inventate



Acuzațiile făcute recent de Daily Mail, care cita un polițist ce bănuia că în spatele furturilor de metale și cabluri din Marea Britanie s-ar afla grupuri de români, s-au dovedit a fi nefondate, chiar inventate.

După o reacție a Ambasadei României cu privire la jignirile aduse românilor într-un articol în care furturile de plăci comemorative și de cupru din UK erau aruncate în cârca conaționalilor, Sunday Express publica un material care arată că niciun român nu a fost acuzat de o astfel de infracțiune. Mai mult, articolul spune că până acum, în ceea ce privește furtul de metale, poliția are în vizor doar un grup de polonezi.

Ambasada României la Londra a reacționat promt la atacurile presei britanice împotriva românilor din UK, în care se spunea că grupurile de cerșetori români s-ar fi reprofilat pe furtul de plăci comemorative și alte metale pe care le-ar vinde apoi la fier vechi. Ion Jinga a declarat că, imediat după articolele denigratoare, Ambasada României a cerut o confirmare din partea poliției britanice în privința acuzațiilor. Răspunsul primit a fost unul ușor de anticipat.

Potrivit autorităților britanice niciun român nu a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii pentru că ar fi fost implicat în furtul de cupru de pe liniile de cale ferată sau în cel de cabluri de telecomunicații. Singurul caz, în care au fost implicați cetățeni români, a fost arestarea unui număr mic de români care au fost prinși traversând ilegal calea ferată, în apropierea unui centru de fier vechi.

Nicio vorbă însă despre acele furturi grave, prezentate de Daily Mail, care ar afecta serviciile de urgență, siguranța aeroporturilor sau transportul feroviar. Și, evident, nici furtul de plăci comemorative nu are nicio legătură cu românii, acest fapt fiind cunoscut chiar de dinainte de atacul tabloidelor. Pentru aceste furturi au fost deja arestați câțiva tineri englezi.

Ambasadorul României, citat de Sunday Express, a mai declarat că autoritățile române se implică activ în combaterea infracționalității în care ar fi implicați românii din UK. Mai mulți polițiști români i-au asistat pe cei britanici pentru a combate grupurile care se ocupă cu traficul uman, iar în momentul de față doi ofițeri români se află în Londra, într-un proiect de cooperare cu Poliția Transporturilor din UK, pentru a rezolva câteva cazuri minore legate de furtul din buzunare la metrou.

Ion Jinga a încheiat spunând că acuzațiile tabloidelor care au tendința să generalize sunt nepotrivite, în condițiile în care “majoritatea românilor din UK duc o viață cinstită, muncesc mult, își plătesc taxele și contribuie astfel la bunăstarea societății”.

Hoții români de cupru sunt de fapt polonezi

În altă ordine de idei, materialul care-l citează pe ambasadorul Jinga prezintă și cazul unui grup de polonezi care trăiesc într-o tabără ilegală chiar sub nasul poliției și care sunt urmăriți pentru furtul de metale. Polonezii sunt 6 muncitori rămași fără slujbe care și-au ridicat din cartoane câteva adăposturi în Hackney Marshes, în apropierea locului în care se vor desfășura principalele întreceri din cadrul Olimpiadei de anul viitor.

Localnicii s-au plâns de mai multe ori de prezența acestora, spunând că-i terorizeaza, îi jignesc verbal și îi bănuiesc că sunt responsabili de mai multe spargeri și furturi în zonă. Potrivit unuia dintre localnici, cei 6 polonezi ar avea ca principala activitate chiar furtul de metale.

Poliția a confirmat deja acest lucru, unul dintre polonezi fiind arestat săptămâna trecută pentru furtul unor cabluri de cupru de la o ambarcațiune acostată pe un canal din preajma taberei. Grupul a fost somat de mai multe ori să părăsească tabăra amenajată ilegal, dar până acum au ingnorat total autoritățile

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Restricţiile pentru români şi bulgari în Marea Britanie, extinse până la sfârşitul lui 2013

Ministerul de Externe reacționează la decizia Angliei de menținere a restricțiilor pe piața de muncă