in

Cameron: Va fi un referendum!



În cel mai aşteptat discurs al sau, David Cameron a comentat oficial, în sfârşit, posibilitatea ieşirii din UE şi poziţia Marii Britanii faţă de celelalte ţări europene.

Acesta a identificat câteva probleme fundamentale cu care se confruntă UE, în opinia sa: „în primul rând, problemele din zona euro produc schimbări majore în Europa. În al doilea rând, ne confruntăm cu o criză a competitivităţii europene, în timp ce alte naţiuni ale lumii evoluează. În al treilea rând, există un gol între UE şi cetăţenii săi, gol ce a crescut dramatic în ultimii ani şi care reprezintă lipsa unei responsabilităţi democratice şi a consimţământului, care se simte cel mai acut în Marea Britanie.”

Cameron consideră că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, există pericolul ca Europa să dezamăgească şi implicit să pună în pericol poziţia Marii Britanii în UE, ceea ce nu ar fi de dorit. Acesta crede că britanicii privesc Uniunea Europeană ca pe o forţă care îi obligă la anumite decizii, fapt ce produce frustrare, datorită standardelor de trai care sunt în scădere şi datorită austerităţii cauzate de taxele pe care UK le plăteşte pentru a salva guvernele de pe cealaltă parte a continentului. Cu alte cuvinte, primul ministru îşi doreşte doar avantajele calităţii de membru al EU, nu şi minusurile.

“Membrii zonei euro ar trebui să accepte faptul că atât noi, cât şi alte state membre, vom avea nevoie de schimbări pentru a proteja interesele noastre şi pentru a consolida legitimitatea democratică şi ar trebui să avem dreptul să facem asta. Unii spun că acest lucru ar încălca principiile Uniunii Europene şi că nu poţi alege doar pe baza a ceea ce are nevoie ţara ta. Dar departe de a încălca principiile, asemenea schimbări ar uni şi mai tare membrii UE, deoarece o astfel de cooperare flexibilă reprezintă un liant mult mai puternic decât constrângerile ce vin dinspre centru ”, a continuat acesta.

Primul ministru susţine că dacă britanicilor li se va cere să accepte o înţelegere europeană asupra căreia nu prea au avut nimic de spus, este mai probabil ca aceştia să respingă această instituţie, fapt pentru care el şi partidul său preferă un referendum în care să se abordeze această problemă.

Se pare că referendumul va fi organizat dacă partidul său va obţine un nou mandat la guvernare la alegerile din 2014 şi înainte de organizarea sa, Cameron intenţionează să negocieze un nou acord cu UE. Britanicii vor putea apoi alege dacă UK va rămâne sau nu în UE, pe baza acestui nou acord negociat, în 2015.

În ceea ce priveşte negocierea unui nou acord, Cameron crede că nevoile şi solicitările UK nu sunt chiar atât de bizare sau nerezonabile şi că UE ar fi zguduită grav de ieşirea Marii Britanii din Uniune. „Cu credinţă şi curaj cred că putem obţine un nou acord în care Marea Britanie să fie confortabilă şi cu care celelalte ţări să poată prosperă”, a încheiat acesta, într-un ton optimist.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

OTV-ul lui Dan Diaconescu, închis

Oamenii de afaceri contestă referendumul lui Cameron