Ce drepturi ai dacă muncești în Marea Britanie și unde poți reclama încălcarea acestora

Written by RedactiaZW

Să fii informat cu privire la drepturile tale legale atunci când mergi să muncești într-o altă țară este esențial. Inspecția Muncii britanică, o organizație înființată pentru a proteja angajații împotriva exploatării, a realizat un material informativ despre protejarea drepturilor angajaților conform legislației Marii Britanii. În cadrul acestui material, tradus și în limba română, sunt atinse mai multe puncte, precum salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă și de boală etc.

Astfel, dacă sunteți salarizat în funcție de produsele realizate (de ex. pentru numărul de articole pe care le finalizați, în ambalare, descărcare etc.), atunci trebuie să câștigați cel puțin echivalentul salariului minim relevant.
În ceea ce privește programul de lucru, nu ar trebui să lucrați mai mult de 48 de ore pe săptămână, inclusiv ore suplimentare, decât dacă aceasta este alegerea dumneavoastră.

Din punct de vedere legal, în cazul în care sunteți angajat de cel puțin o lună, trebuie să fi primit detaliile scrise cu privire la termenii și condițiile dumneavoastră, se mai arată în documentul guvernamental.

Trebuie să primiți termenii și condițiile în formă scrisă ale contractului de angajare în două luni de la începerea activității de lucru și acestea trebuie să includă următoarele informații:

 • Numele dumneavoastră
 • Pentru cine veți lucra
 • Ce tip de activitate veți desfășura
 • Data la care veți începe activitatea de lucru
 • Locul dumneavoastră de muncă
 • Remunerația dumneavoastră și cât de des veți fi plătit (săptămânal sau lunar)
 • Programul de lucru
 • Dreptul la concediul de odihnă
 • Dreptul la indemnizația pentru concediul medical
 • Proceduri disciplinare, de concediere și pentru plângeri
 • Notificarea pe care trebuie să o oferiți în caz de demisie sau pe care trebuie să o primiți în caz de concediere

Materialul oferă informaţii despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. şi poate fi consultat aici: http://www.gla.gov.uk/media/3022/glaa-workers-rights-12pp-a7-romanian.pdf

În cazul în care considerați că vă confruntați cu o încălcare a drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteți contacta GLAA la:

E-mail: [email protected]

Telefon: +44 (0)345 602 5020

Linie de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804.

UE arată ce drepturi trebuie să acorde Marea Britanie cetățenilor europeni rezidenți

Parlamentarii conservatori îi cer lui May să garanteze drepturile celor 3,2 milioane de cetățeni UE

Ambasada – în sprijinul românilor. Drepturile lucrătorilor în cazul concedierii nelegale

   

About the author

RedactiaZW