in

Cetățenii europeni din Marea Britanie, situație incertă după Brexit. Riscăm să nu avem un statut legal

Cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o situație juridică incertă după Brexit, scrie The Guardian.

O scurgere de informații din interiorul guvernului, obținută de The Observer (publicație The Guardian) arată că Ministerul de Interne britanic (Home Office) nu dispune încă de un sistem care să selecteze cine are dreptul să rămână în țară după ieșirea din Uniunea Europeană.

Astfel, titrează publicația britanică, UE se teme că milioanele de cetățeni europeni care locuiesc în Regatul Unit vor fi blocați într-o țară fără un statut legal după Brexit, din cauza unor slăbiciuni ale sistemului de imigrație britanic.

Potrivit documentului citat, europenii se vor confrunta cu un adevărat haos rezultat în urma faptului că Ministerul de Interne nu are informații sau sisteme care să selecteze cine poate rămâne, odată ce Marea Britanie va restricționa accesul cetățenilor din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene. Se presupune, pe o scară largă, că în cadrul negocierilor pe Articolul 50 din Tratatul de aderare, Marea Britanie și UE vor conveni o dată limită după care străinii care s-au stabilit aici vor avea automat dreptul de a rămâne.

european



Avertismentul ce vine din partea Bruxelles-ului după scurgerea de informații este: „Marea Britanie nu deține nici un fel de registru de populație. În practică, va fi dificil să se determine care cetățeni din UE-27 au reședința legală în Marea Britanie. În cazul în care toți cei 3,3 milioane de cetățeni UE ar iniția proceduri prin care să dovedească „exercitarea dreptului tratatului”, sistemul administrativ ar fi suprasolicitat”.

Un sondaj efectuat pentru The Observer arată că marea majoritate a britanicilor cred că cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit ar trebui să li se acorde automat dreptul de a rămâne. Doar 5% au răspuns că europenii ar trebui să plece. Însă, se mai arată în articol, la opt luni de la referendumul pentru Brexit, incertitudinea cu privire la viitor a devenit o sursă de neliniște în rândul cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie.

În 2007, se arată în The Guardian, Guvernul, condus la acea vreme de laburistul Tony Blair a fost forțat să renunțe la planul de a emite cărți de identitate, sub presiunea conservatorilor care le considerau un atentat la securitatea datelor cetățenilor. Cele mai mare critici au venit atunci din partea lui David Davis, actual ministru pentru Brexit.

Mai mult, Ministerul de Interne recomandă cetățenilor europeni că nu trebuie să se înregistreze pentru obținerea unei documentații, pentru a beneficia de drepturi la liberă circulație în Marea Britanie.

Singurul sistem care ar putea fi folosit este cel al Numerelor de Asigurare Naționale, care ar putea arăta cine a fost aici înainte de Brexit, dar acestea nu identifică persoanele care au o slujbă aici sau pe cele care caută una. Și mai grav este că în cazul în care selecția s-ar face pe baza NINo, atunci ar beneficia de acest lucru și milioane de oameni care nu se mai află în Regatul Unit de ani buni sau cei care au stat foarte scurt timp aici.

În timpul discuțiilor de săptămâna trecută dintre premierul Britanic Theresa May și premierul francez Bernard Cazeneuve, s-a subliniat importanța unui acord timpuri privind drepturile cetățenilor UE după Brexit. Discuțiile au avut loc pe fondul criticilor privind refuzul executivului britanic de a asigura drepturile cetățenilor UE, existând voci care au spus că acest subiect este asul din mânecă al britanicilor la negocierile pentru Brexit.

Ministerul de Interne a răspuns sec: „Avem în vedere în prezent diferite opțiuni cu privire la modul înc are ar putea să funcționeze imigrația din UE odată ce am plecat, dar ar fi greșit să se stabilească ceva în acest stadiu.”

Viorel Badea l-a atenționat pe negociatorul pentru Brexit: Atenție la români

Tony Blair, fostul prim ministru al Regatului Unit: „Am misiunea să îi conving pe britanici să se răzgândească cu privire la Brexit”

Liderii UE vor ca Marea Britanie să aibă probleme după Brexit. „Britanicii trebuie să fie conștienți de asta”

Parlamentarii britanici au votat. Românii din UK, în pericol să fie trimiși acasă după Brexit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Echipa tinerilor români de la Eagles Football Academy din Londra, în semifinalele Challenge Cup. Toni Dumitru: „Ne vom bucura de victorie și de calificarea în finală”

Scoția. Proxeneți români, 500.000 de lire sterline din exploatarea femeilor. Ademeneau tinere din sate sărace din Prahova