in

EXCLUSIV – Români afectați de falimentul anului din Marea Britanie. Manager la Carillion: „Mai suntem plătiți până în aprilie”

Un mega-scandal este pe punctul de a izbucni în Marea Britanie, după ce gigantul construcțiilor din Marea Britanie, compania Carillion, a intrat în lichidare, cu datorii de peste 900 de milioane de lire sterline și un deficit de 600 de milioane de lire sterline la fondul de pensii.



Laburiștii au cerut cabinetului conservator să publice evaluările de risc pe care firma le-a făcut înainte de colaps, mai ales că în urmă cu doar câteva luni obținuse un contract de 1,5 miliarde de lire sterline de la statul britanic.

De asemenea, comisiile pentru pensii și afaceri din Parlamentul britanic au confirmat că au chemat la audieri mai mulți șefi de la Carillion, pe 6 februarie.

Mai mult decât atât, asiguratorii au de plătit polițe cuprinse între 5.000 și un miliard de lire sterline firmelor care aveau polițe împotriva datoriilor neperformante și au fost afectate de falimentul Carillion. Însă, potrivit BBC, majoritatea furnizorilor riscă să obțină puțin sau nimic, deoarece doar o mică parte din firme erau asigurate.

Carillion nu este singura mare companie britanică intrată în lichidare în ultima vreme. Anul trecut am asistat la colapsul companiilor Monarch Airlines, Palmer & Harvey și Multiyork.

Însă, cel mai mare risc îl reprezintă, așa cum a menționat și Mark Shepherd, de la Asociația Asiguratorilor Britanici, un efect de domino ce poate apărea după lichidarea Carillion: „O asemenea insolvență riscă să aibă un efect de domino asupra a sute de firme din lanțul furnizor”.

Unul dintre managerii români de la Carillion, un om care lucrează de 11 ani în companie, confirmă cele spuse de Shepherd. Acesta a declarat pentru Ziarul Românesc că riscul este foarte mare din cauză că potrivit contractelor cu subcontractorii, Carillion făcea plățile la 21 de zile, ceea ce înseamnă că, o dată cu intrarea în insolvență, toate firmele colaboratoare vor avea de suferit.

„Compania nu lucra cu muncitorii și utilajele proprii. Sunt firme și agenții de muncă înființate doar pentru a servi Carillion”, ne-a spus aceasta, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Falimentul gigantului din domeniul construcțiilor va duce și la concedierea multor român care lucrau fie pentru Carillion, fie pentru una dintre firmele subcontractoare. Persoana cu care am stat de vorbă ne-a spus că cei care sunt angajați au fost anunțați că vor fi plătiți până la Paște. „Diferite proiecte care sunt garantate de stat vor continua”, a spus acesta. Altele, spune el, se vor închide sau au fost deja închise, iar unele vor fi preluate de alte firme. Potrivit informațiilor sale, în jur de 1.000 de români sunt angajați la Carillion, însă mult mai mulți lucrează la firme subcontractoare sau furnizoare ce numără sute de mii de salariați. Subcontractorii vor avea mult de suferit.

Managerul de la Carillion a mai declarat că au fost ceva semnale încă de anul trecut, însă nimeni nu a crezut că se va ajunge aici: „Acum șase luni au câștigat o lucrare în Kings Cross, de un miliard și jumătate de lire sterline. Atunci lumea s-a calmat. Însă după câteva luni s-a ajuns la faliment”.

Este posibil ca un asemenea șoc în sectorul construcțiilor să ducă chiar la o recesiune, ne-a declarat sursa noastră. „Cu compania aceasta am participat la lucrări extrem de importante pentru Londra. Am lucrat la proiectul Thameslink, poduri, construcții de cale ferată, depouri”, ne-a mai spus managerul.

El crede că lăcomia patronilor a dus la intrarea în imposibilitate de plată a companiei. „S-au bazat foarte mult pe guvern și și-au împărțit sute de milioane. Este un grup de oameni care și-au dat bonusuri mari, apoi s-au dus la bancă pentru a cere credite”. De altfel, una dintre problemele pe care parlamentarii doresc să le discute este legată de pachetele generoase de salarii ale directorilor companiei, în condițiile în care falimentul bătea la ușă, potrivit BBC.

O altă problemă văzută din interiorul companiei este aceea că erau păstrați toți oamenii care lucraseră pe un șantier: „De pildă, dacă se termina o lucrare foarte mare, nu dădeau pe nimeni afară. Oamenii erau mutați în altă parte, se inventau poziții, era și multă birocrație.”

După experiența căpătată în urma lucrărilor de anvergură la care a participat alături de Carillion, românul spune că și-ar dori să se întoarcă în România, să aplice ceea ce a învățat în Marea Britanie, mai ales în domeniul căilor ferate. Însă crede că din cauza a cum merg lucrurile în țară asemenea proiecte nu sunt pot fi puse în aplicare. „Sunt atâți oameni aici care ar putea să se întoarcă, să face ceva acolo, dar nu ai cu cine să vorbești. Nu te bagă nimeni în seamă.”

„În România, calea ferată ar putea fi de cinci ori mai rentabilă decât aici. Aici este competiție, aeroporturi, trenuri, autostrăzi. Dacă ai dezvolta calea ferată în România, atunci nu ar mai merge nimeni de la București la Brașov cu mașina dacă ar face jumătate de oră cu trenul. Sau de la Brașov la Constanța, o distanță pe care acum faci nouă ore cu trenul”, a mai declarat interlocutorul nostru.

Mircea Maer

Colaps în sectorul construcțiilor din Marea Britanie. O companie gigant, în lichidare. Zeci de mii de oameni rămân fără muncă

 

Rata ocupării forței de muncă în Marea Britanie, cea mai ridicată din 1970

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Natalia Intotero, la un pas să fie ministrul Diasporei. A trecut de comisiile reunite

Actorul Dragoș Moștenescu s-a mutat definitiv în Anglia