Fundația lui Tony Blair, sub investigație. Ar fi protejat propriile interese ale fostului premier, inclusiv în România

Written by RedactiaZW

Fundația religioasă creată de fostul premier britanic Tony Blair, „Tony Blair Faith Foundation”, este investigată de Charity Commission, autoritate a guvernului de la Londra, după ce un fost angajat al fundației s-a plâns că aceasta pune interesele lui Blair înaintea scopurilor caritabile, unele dintre aceste interese vizând și România, relatează luni civilsociety.co.uk.

Daily Mail a scris, săptămâna trecută, că fostul administrator al website-ului fundației, Martin Bright, a declarat că Tony Blair este doar inițiatorul acesteia și nu ar fi trebuit să aibă vreun rol executiv. Însă, „de la început a fost evident că prezența sa prețioasă era de neevitat. El era principala atracție pentru potențialii finanțatori și reputația lui trebuia protejată cu orice preț”, a mai spus fostul angajat al fundației Blair.
Am tratat cu mare grijă interesele lui Blair în Kazahstan, România și în statele din Golf”, a declrat Bright, fără să ofere însă alte detalii. „Relatările că el ar putea consilia noul guvern egiptean au fost un coșmar”.

Martin Bright a fost angajat în această fundație pentru a pune la punct un website de religie și geopolitică, dar el și-a dat demisia după numai cinci luni.

Tony Blair – responsabil de exodul românilor în Marea Britanie

Un alt element care i s-a părut suspect a fost numărul de cinci specialiști în comunicare, pe care-l consideră prea mare pentru dimensiunea unei asemenea fundații. „Pierdeam foarte mult timp la ședințe pentru a ne asigura că pe site nu apare ceva ce l-ar putea deranja pe Blair’, își mai amintește el.

În urma articolului din Daily Mail, purtătoarea de cuvânt a Charity Commission a declarat că acest organism cercetează dacă cele menționate de Martin Bright ridică semne de întrebare asupra respectării legii de către respectiva fundație, precizând însă că nu este vorba despre o investigare a acesteia.

Tony Blair Faith Foundation a fost creată în anul 2008 cu scopul declarat de a promova cooperarea religioasă, printre proiectele sale numărându-se un program școlar global și realizarea de analize cu privire la rolul religiei în conflicte. În anul fiscal 2013 ea a raportat venituri de 1,3 milioane de lire sterline și a avut 30 de angajați.

   

About the author

RedactiaZW