in

Întâlnire cu şeful restricţiilor. David Metcalf: “Românii trag în jos salariile britanicilor”



Pe 16 septembrie, reprezentanţii mai multor asociaţii româneşti din Marea Britanie s-au întâlnit, la Ambasada României, cu şeful Comitetului Consultativ pentru Migraţie (MAC), care a recomandat păstrarea restricţiilor pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie. Românii prezenţi au ascultat argumentele prezentate de Prof. David Metcalf, şeful MAC. Metcalf a spus că efectele prezenţei forţei de muncă provenite din România sunt vizibile asupra salariilor, şomajului şi concedierilor în rândul lucrătorilor britanici.

La 16 septembrie 2011, în prezenţa Ambasadorului României la Londra, Dr Ion Jinga, a avut loc o întâlnire a conducerii Comitetului Consultativ pentru Migraţie (MAC) cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale româneşti din Marea Britanie, spune un comunicat al Ambasadei.

Este pentru prima dată când conducerea MAC participă la un astfel de eveniment organizat de către o ambasadă.

MAC este un organism de experţi independenţi cu rol consultativ în stabilirea politicii de imigraţie a Marii Britanii. La sfârşitul lunii octombrie 2011, Comitetul Consultativ pentru Migraţie va prezenta Guvernului britanic un aviz consultativ care va contribui la formularea deciziei cu privire la condiţiile de acces pentru lucrătorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie. Întrebările la care este chemat să răspundă MAC sunt dacă piaţa muncii din Marea Britanie înregistrează dezechilibre şi dacă menţinerea restricţiilor poate contribui la ameliorarea acestora.

Întâlnirea a fost organizată de Ambasada României la Londra, cu obiectivul de a oferi Comitetului Consultativ pentru Migraţie posibilitatea de a-şi forma o imagine cât mai completă asupra efectelor negative ale menţinerii restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români (şi bulgari), printr-un contact nemijlocit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, aceştia din urmă având posibilitatea să-şi susţină argumentele şi să se alăture, astfel, demersurilor Ambasadei României şi autorităţilor de la Bucureşti.

Dialogul cu reprezentanţi ai comunităţii a avut loc în continuarea discuţiilor dintre Ambasada României şi MAC şi a transmiterii de date statistice actualizate, oferite de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, privind fluxurile forţei de muncă din România spre alte state membre ale Uniunii Europene, situaţia economică a României şi nivelul şomajului.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai următoarelor asociaţii şi portaluri virtuale ale comunitatii româneşti: Societatea Românilor din Scoţia, Romania Self Support Group Ballymena (Irlanda de Nord), Centrul Cultural Român – Fundatia Raţiu, London Ressorces Ltd, Romani on Line, Români în UK, Român în UK, Românca Society, Romania in the Third Millenium, Societatea Studenţilor Români de la Universitatea din Nottingham, Societatea Medicală Română-SMR UK, Consulatul onorific al României la Leeds.

Partea română: “Discriminare”

Întâlnirea a debutat cu un film documentar realizat de jurnalista Sorana Stănescu, în care sunt prezentate cazuri concrete de români lucrători în construcţii care s-au confruntat cu probleme de discriminare şi vulnerabilitate, datorate menţinerii restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie.

În deschiderea discuţiilor, Ambasadorul României a reiterat argumentele părţii române privind caracterul nejustificat şi discriminatoriu al restricţiilor. în condiţiile în care România a atins deja limita migraţiei, iar economia românească înregistrează creştere economică sustenabilă, este puţin probabil ca, în urma ridicării restricţiilor, un număr semnificativ de români să mai dorească să emigreze în Marea Britanie.

Bariera lingvistică este, de asemenea, un obstacol în alegerea Marii Britanii, a susţinut Ambasadorul, comparativ cu alte ţări precum Spania sau Italia. În acelaşi timp, menţinerea restricţiilor afectează negativ şi bugetul britanic deoarece, pentru lucrătorii self-employed şi cei fără statut legal, angajatorii britanici nu plătesc taxele corespunzătoare către bugetul de stat. Ion Jinga a subliniat că ridicarea restricţiilor constituie o prioritate permanentă pe agenda Ambasadei României la Londra şi a autorităţilor Statului român. Nu în ultimul rând, pentru românii din Marea Britanie este şi o chestiune de demnitate de a beneficia de acelaşi tratament ca şi resortisanţii din celelalte state membre UE.

Efect negativ asupra salariilor?

Prof. David Metcalf a explicat abordarea Comitetului Consultativ pentru Migraţie, precizând că organismul are rol consultativ, nu decizional. A arătat că, potrivit estimării MAC, piaţa muncii din Marea Britanie înregistrează dezechilibre dar este greu de dovedit că acestea se datorează dislocării forţei de muncă britanice de către lucrătorii alogeni. Implicaţiile prezenţei forţei de muncă provenite din România (şi Bulgaria) sunt, însă, vizibile asupra salariilor, şomajului şi concedierilor în rândul lucrătorilor britanici. A arătat că MAC va elabora un raport corect şi obiectiv, în care vor fi luate în consideraţie şi argumentele părţii române.

Asociaţiile: “Se încurajează exploatarea”

Reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţiilor româneşti au pledat pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, arătând că menţinerea acestora contribuie la exploatarea lucrătorilor români de către angajatori, aduce prejudicii bugetului de stat prin neplata taxelor şi pune presiune asupra serviciilor sociale. Au arătat că este greu de apreciat numărul celor care vor veni după ce se va renunţa la măsurile restrictive, dar au insistat asupra necesităţii de a se reglementa statutul celor care sunt deja în Marea Britanie.

Ca argument la temerile privind posibila migraţie dinspre alte ţări precum Spania şi Italia, au menţionat că românii stabiliţi acolo au deja locuri de muncă, vorbesc limba şi sunt integraţi în societate, astfel încât nu ar avea motive să vină să caute de lucru în Marea Britanie. Nu în ultimul rând, reprezentanţii asociaţiilor au subliniat că, deşi în statele respective nu au existat restricţii, acest lucru nu a afectat piaţa muncii, angajarea românilor realizându-se pe bază de competenţe, într-un climat de competiţie liberă.

Forţa Civică: “Politică discriminatorie”

Asociaţia Forţa Civică Diaspora, într-un comunicat semnat de Costel Petre, care a participat la întâlnirea de la Ambasadă, dă vină pe autorităţile româneşti şi susţine că acest Comitet Consultativ pentru Migraţie a fost creat tocmai pentru a justifica politică discriminatorie a Guvernului britanic faţă de români.

“Poziţia oficială a României legată de aceste restricţii este una duplicitară, care vizează de fapt încercarea de a descuraja emigrarea în masă a românilor, deznădăjduiţi de politicile falimentare ale conducerii ţării, care au transformat România într-o ţară în care oamenilor obişnuiţi le este imposibil să trăiască decent.

Comitetul Consultativ pentru Migraţie, organism creat pentru a justifica politica discriminatorie a Guvernului Britanic faţă de cetăţenii români, a recunoscut prin vocea preşedintelui său că nu există elemente care să ateste în mod clar presiunea exercitată de cetăţenii români asupra pieţei forţei de muncă din Marea Britanie, dar că numărul mare de cetăţeni ai UE imigranţi în această ţară creează o stare de inconfort pentru populaţia nativă britanică. În aceste condiţii, apreciem că Guvernul Britanic va decide la sfârşitul anului continuarea aplicării restricţiilor discriminatorii împotriva cetăţenilor români.

Dorim cu această ocazie să subliniem încercările disperate ale unor reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare din România vinovate de emigrarea în masă a românilor (PSD, PNL, PDL) de a şterge memoria istoriei discriminatorii a acestor restricţii.”, se spune în comunicatul Organizaţiei Diaspora a Partidului Forţa Civică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Robert Cazacu, alias Robert Casey, cântăreţ în UK: “Mi-e dor de nunţile româneşti”

Lingurar, vânzător de Big Issue şi hoţ de telefoane