Marea Britanie pregătește o perioadă tranzitorie după Brexit

Este posibil ca Marea Britanie să nu reușească să finalizeze negocierile pe tema unui acord comercial cu Uniunea Europeană până în momentul ieșirii din Blocul comunitar, astfel că Guvernul May pregătește o procedură tranzitorie post-Brexit.

Ar fi o perspectivă „optimistă” să credem că putem obține un acord comercial până în momentul producerii Brexit, în martie 2019, a declarat Liam Fox, ministrul britanic al Comerțului, citat de The Times.
Liam Fox a explicat că, în acest context, se susține implementarea unui acord tranzitoriu post-Brexit. „Există un consens din ce în ce mai mare în Cabinet privind o etapă tranzitorie în care Londra ar implementa voluntar” o parte a reglementărilor Uniunii Europene după ieșirea oficială din comunitatea europeană, a explicat Fox.

Însă ministrul britanic al Comerțului a respins ideea Bruxellesului privind aplicarea jurisdicției Curții Europene de Justiție pentru garantarea drepturilor cetățenilor UE după Brexit, considerând că ar fi o „perspectivă foarte bizară de jurisprudență”.

Greg Clark, secretar de stat britanic pentru Companii, a confirmat că Guvernul va discuta în toamnă planul instituirii unei perioade de tranziție, în contextul în care mediile de afaceri sunt preocupate privind ieșirea bruscă din Uniunea Europeană.

„În toamnă, pe măsură ce negocierile avansează, sperăm să putem spune mai multe despre acest proiect după ce vom avea discuții”, a explicat Greg Clark, citat Reuters.

Sursa: Mediafax

Statul român îți ascultă părerea despre Brexit. Sugestiile românilor din UK, în mandatul de negociere

Păsuire pentru cetățenii europeni din UK: vor putea circula liber încă doi ani după Brexit

Specialiștii britanici spun că țara este subminată de ieșirea din UE. „Este timpul să oprim Brexit-ul”