in

Muncești în străinătate și vrei pensie comunitară? Iată de ce acte ai nevoie

3,5 milioane de români muncesc în prezent în străinătate, iar, conform acordurilor europene, vechimea în muncă este recunoscută dacă au avut contracte legale. Mulţi spun însă că “importul” anilor de muncă este un proces greoi şi de durată.

Din ianuarie 2007, de când România a devenit membră a UE, se aplică prevederile legislaţiei europene în domeniul securităţii sociale, astfel românii care au muncit în spaţiul UE şi care au împlinit vârsta pensionării pot beneficia de o pensie comunitară, în funcţie de vârsta standard de pensionare în ţara în care au lucrat. Pentru a beneficia de aceste drepturi românii trebuie să depună o cerere şi actele doveditoare la Casa Naţională de Pensii.

Dacă la momentul pensionării, veți avea domiciliul stabilit în Italia, va fi necesar să depuneți cererea de pensionare, alături de documentele care atestă vechimea dvs. în muncă (carte de muncă, adeverință de vechime, etc.) la biroul teritorial al Institutul Național de Protecție Socială (I.N.P.S.).

Până la finele anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, peste 90.000 de români beneficiază de pensii comunitare, 40 la sută dintre aceştia sunt stabiliţi în străinătate, autorităţile române virând banii în conturile din străinătate. Cei mai mulţi beneficiari au lucrat legal în Germania, Ungaria, Italia şi Spania.

Deşi cererea se depune la o singura instituţie, respectiv la Casa teritorială de Pensii din raza domiciliului, instituţia urmând să se ocupe apoi de stabilirea drepturilor la pensie şi de corespondenţa cu statele unde beneficiarul a lucrat, procedura pentru întregirea stagiilor de cotizare este una de durată, şi extrem de complexă.

“Majoritatea solicitărilor depuse pentru stabilirea pensiei sunt pentru limita de vârstă, urmate apoi de cele pentru pensia anticipată, de boală şi de urmaş şi confirmări stagii de cotizare realizate în România sau alte state. Cererile sunt mai complexe decât cele pentru pensia naţională şi implică un timp mai îndelungat pe care trebuie să-l petreci cu fiecare beneficiar de pensie în parte. Trebuie îndrumaţi pentru a completa corect şi complet actele. Ei anexează actele pentru munca prestată în alte state dar cererea trebuie să trebuie să fie completă, cu semnături, cu informaţii destul de detaliate, care în mod normal nu se cer pentru pensia naţională. Formularele sunt voluminoase şi de aici apar probleme. Cerem multe informaţii despre familie, copii, informaţii de viaţă care pentru pensia naţională nu se cer” a declarat Garofiţa Guţă, inspector pentru pensii internaţionale de la Casa de Penii Bistriţa-Năsăud.

 

Continuarea articolului în Gazeta Românească

Persoanele care pleacă la muncă în străinătate pot obţine atestatul de experienţă profesională în baza unor noi reguli

Pensie comunitară 2016: Cum obţii pensie şi pentru perioadele lucrate în alte ţări europene

Românii care muncesc în străinătate, obligați să plătească asigurare de sănătate în România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Metroul din Londra, „invadat” de pisici. Puteţi vedea peste 60 de feline la staţia Clapham Common

Doi imigranți au murit înecați în Dunăre, în timp ce încercau să ajungă din Bulgaria în România