in

The Guardian: Cetățenii europeni care vin în UK până la această dată vor avea dreptul să rămână



Surse apropiate negocierilor pentru Brexit au declarat pentru The Guardian că toți cetățenii europeni care intră în Marea Britanie înainte de data ieșirii din UE, adică în primăvara lui 2019, vor avea drepturile garantate.

Potrivit acestei publicații, Marea Britanie ar fi recunoscut că cetățenii din țările UE27 care vin în orice moment în țară înainte de ziua Brexit, în 2019, vor avea dreptul să rămână aici. Decizia ar veni după ce s-a constatat o scădere dramatică a numărului de cetățeni europeni care au venit să lucreze în Regatul Unit, scrie The Guardian, ceea ce a înlăturat orice argument pentru o dată limită anterioară.

Guvernul admisese posibilitatea ca cei care sosesc după 29 martie 2017 să aibă mai puține drepturi, aceasta fiind data la care Theresa May a notificat în mod oficial Uniunea Europeană cu privire la intențiile sale de ieșire.

De altfel, mulți politicieni conservatori susținuseră că stabilirea unei dat în anul 2019 ar duce la o invazie a cetățenilor UE care vor dori să intre în Marea Britanie înainte să părăsească blocul comunitar.

Surse din UE au declarat, însă, că o scădere drastică a numărului de cetățeni veniți în Marea Britanie în acest an a determinat echipa britanică de negociere să accepte argumentul Bruxelles-ului că nu trebuie să existe nicio discriminare între statele membre „în timpul rămas în care Marea Britanie mai este membru UE”.

„Oamenii au încetat să vină sau au început să vină în număr mult mai mic, iar unii pleacă, industria și NHS indică acest lucru”, a declarat o sursă diplomatică pentru The Guardian.

De altfel, Parlamentul European a amenințat că va respinge orice acord care va avea o dată limită mai devreme de 29 martie 2019.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Ieșirea din UE a precizat că data specificată este parte a negocierilor: „Nu va fi mai devreme decât ziua în care am declanșat articolul 50 sau mai târziu de ieșirea din UE”.

Săptămâna trecută s-a constatat că numărul asistentelor medicale și moașelor care au venit să lucreze în Marea Britanie din restul Europeni a scăzut cu 89% din cauza votului pentru Brexit.

În același timp, numărul lucrătorilor europeni care au părăsit NHS a crescut cu 69%.

Tendința este aceeași în mai multe sectoare de activitate. Astfel, în ultimul ani, 122.000 de cetățeni UE au părăsit Marea Britanie potrivit ultimelor cifre.

În conformitate cu propunerile britanice privind drepturile resortisanților UE în Regatul Unit, cei care trăiesc în Marea Britanie până la o dată limită vor trebui să solicite un nou statut de imigrare pentru a-și menține accesul la serviciile publice și la piața forței de muncă.

Cei cu reședința continuă în UK vreme de cinci ani sau mai mult la data limită ar putea beneficia de “statutul de rezident” – cu permis de ședere pe durată nedeterminată, cu acces la educație, beneficii sociale, asistență medicală și pensii.

Persoanele sosite mai recent, care s-au mutat în Marea Britanie înainte de data limită, ar trebui să solicite să rămână în ședere temporară, până în momentul în care au acumulat cinci ani, când pot aplica pentru „statutul de rezident”.

Cetățenii UE care sosesc după data limită vor primi o „perioadă de grație”, care ar putea fi de doi ani, pentru a solicita o altă formă de statut care să le permită să locuiască legal în Marea Britanie, cum ar fi un permis de muncă.

A început prigoana? Româncă rezidentă de 17 ani în Marea Britanie, somată să părăsească țara

Rezidența permanentă, respinsă de Home Office: „Pregătiți-vă să părăsiți această țară”

Rezervat cetățenilor europeni din UK: Rezidența britanică după 140 de ani de la depunerea cererii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie. Regina a investit milioane de lire sterline în paradisuri fiscale. Beneficiari: Firme de credite de consum acuzate de exploatarea săracilor

Scandal în Premiere League. O vedetă și-a înșelat nevasta fotomodel cu o româncă