Victor Ponta dezvăluie detalii despre scandalul Tony Blair: „situaţia așa cum a fost în realitate!”

Written by redactia web

Victor Ponta a publicat, luni seară, un text lung pe Facebook, în care oferă mai multe detalii despre scandalul în care apare și numele fostului premier britanic Tony Blair.

“ADEVARUL DESPRE «SCANDALUL BLAIR» – situatia asa cum a fost in realitate!
Avand in vedere decizia judecatorilor de la ICCJ am dreptul sa imi exprim public punctul de vedere referitor la acuzatiile publice ale DNA Ploiesti.

Voi face un rezumat cu toate lucrurile pe care le-am declarat in sala de judecata in fata magistratilor ICCJ – nu doresc si nu cred ca procesele se judeca la televizor sau in presa / dar atunci cand esti acuzat public trebuie sa raspunzi public – in acest fel oamenii pot sa isi faca propria opinie/ si cand stii ca esti nevinovat atat decizia judecatorilor cat si parerea oamenilor este la fel de importanta.

1). Sa incepem cu acuzatiile si pozitia mea fata de acestea – NU am cerut NICIODATA , nici pentru mine nici pentru PSD, vreo suma de bani NICIUNEI persoane pentru a fi candidat! In cei aproape 6 ani cat am fost lider al PSD am semnat liste de candidaturi pentru mii de primari, consilieri locali si judeteni ; pentru sute de deputati si senatori ; pentru zeci de europarlamentari! In Romania in care toti oameni publici se cunosc si vorbesc nimeni niciodata nu m-a acuzat de asa ceva ! Este o acuzatie nu doar nedreapta ci si defaimatoare la adresa imaginii mele politice – si in dosarul cauzei nu exista nicio proba in sensul infractional de mai sus!

– procurorii mai afirma ca, in urma vizitei Dlui Tony Blair din 26 Martie am “obtinut foloase nepatrimoniale constand in imagine”/ reamintesc ca in Martie 2012 nu era campanie electorala, ca eu am candidat in Decembrie intr-un colegiu din Judetul Gorj pe care il castigasem oricum in anul 2008 si unde PSD a avut mereu un sprijin electoral consistent si ca USL se afla in toate sondajele de opinie la o distanta uriasa fata de ceilalti competitori politici

Sunt de asemenea acuzat de “complicitate morala” la spalarea banilor ! Suma de 220.000 euro precizata de procurori ca ar fi fost donata catre diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodata in posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus si nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta / nu am cunoscut niciodata (pana in ziua de 6 Septembrie 2016) cuantumul, nici cine a platit-o si nici cine a fost beneficiarul ei! In consecinta rezulta foarte clar din toate actele de la dosar ca nu pot sa fiu complice ( nici macar “moral”) la spalarea unor bani de care nu stiu, pe care nu i-am detinut niciodata, platiti de o firma de care nu am auzit niciodata catre societati si fundatii din Marea Britanie pe care nu le cunosc!

– nu rezulta din nicio proba depusa la dosar ca banii pentru donatii provin dintr-o infractiune si nici ca organizatorii sau beneficiarii ar fi avut cunostiinta sau suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba de bani “murdari”

– am avut o singura discutie pe tema acelor bani cu Dl Dan Sultanescu, la momentul in care a fost publicat in presa faptul ca Fundatia sa foloseste bani din fonduri europene pentru vizita lui Tony Blair – Dan Sultanescu m-a asigurat ca nu au fost nici bani europeni nici bani publici ci doar “donatii private” ceea ce a si transmis oficial intr-o declaratie catre presa

2.) Despre invitarea Dlui Tony Blair in Romania

– aceasta actiune a fost facuta la initiativa Doamnei Ana Birchall – pe atunci Secretar International al PSD (devenita ulterior deputat PSD de Vaslui dupa Alegerile din Decembrie 2012)

– Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten ( fost coleg) britanic Matt Brown- iar invitatia a fost transmisa printr-o Fundatie din SUA Center for American Progress

– ulterior la organizarea vizitei in Romania au fost cooptati Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia Multimedia condusa de Dan Sultanescu ( care a fost agreata deoarece avusese colaborari anterioare atat cu Ambasada UK cat si cu PSD)…” Citiţi urmarea AICI

Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images

Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală și sub control judiciar de DNA pentru sub acuzația că ar fi folosit influența ori autoritatea în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și  complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Mai exact, Victor Ponta ar fi primit de la Sebastian Ghiță, prin interpuși, suma de 220.000 de euro care ar fi fost folosită pentru ca Tony Blair, fost premier al Marii Britanii, să vină la București pentru a-l ajuta pe Victor Ponta în campania din 2012, scrie realitatea.net

 

Ponta, despre românii din diaspora: la alegerile din 2014 „se puneau şi de patru ori la rând, să se arate la televizor”

Fundația lui Tony Blair, sub investigație. Ar fi protejat propriile interese ale fostului premier, inclusiv în România

Tony Blair – responsabil de exodul românilor în Marea Britanie

Ponta le-a întors din nou spatele românilor. A fost în vizită la Londra, dar a ocolit comunitatea

 

 

   

About the author

redactia web