Ziua cea mare. Astăzi încep negocierile pentru Brexit. UE și Marea Britanie se confruntă la Bruxelles

Written by RedactiaZW

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie încep luni, 19 iunie, chiar dacă premierul britanic Theresa May nu a reuşit să formeze un guvern în urma alegerilor parlamentare din 8 iunie, relatează DPA.

Negociatorii au convenit să meargă mai departe cu data iniţială, în ciuda faptului că alegerile anticipate nu au avut efectul dorit de către Theresa May, lăsând-o fără majoritate parlamentară şi cu incertitudinea privind capacitatea guvernului de a începe discuţiile.
Discuţiile de la Bruxelles urmează să înceapă la ora locală 11:00, ora locală, cu o întâlnire între David Davis, ministrul pentru Brexit, şi Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene.

Programul primei zile include un prânz de lucru şi o sesiune de închidere între cei doi negociatori, precum şi întâlniri între adjuncţii acestora.

Marea Britanie vrea să negocieze acordul de ieşire din Blocul comunitar şi relaţiile comerciale viitoare cu UE înainte de luna martie 2019. Premierul Theresa May doreşte un proces de punere în aplicare pe etape, care permite pregătirea pentru impactul Brexit.

Mnistrul de Finanţe Philip Hammond a precizat că guvernul va adopta o abordare pragmatică în cursul negocierilor pentru Brexit, în încercarea de a găsi o soluţie care funcţioneze atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană.

„Părerea mea, şi cred că şi părerea majorităţii populaţiei din Marea Britanie, este că ar trebui să prioritizăm protejarea locurilor de muncă, să protejăm creşterea economică şi nivelul prosperităţii”, a spus Hammond.

Guvernul britanic a atras atenţia că nu va exista un acord pentru Brexit fără a lua în calcul viitoarele relaţii comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. De cealaltă parte, negociatorii Comisiei Europene au anunţat că drepturile cetăţenilor afectaţi de Brexit reprezintă o chestiune urgentă, înainte de relaţiile comerciale.

Britanicii ies în stradă pentru a cere demisia premierului Theresa May. Proteste masive!

Ministrul pentru Brexit ne asigură: ”Cetățenii UE din Marea Britanie nu trebuie să se teamă pentru drepturile lor”

Negocierile pentru Brexit, amânate un an din cauza poziției adoptate de Theresa May

   

About the author

RedactiaZW