Furt „intelectual” la Londra. Cărți de milioane de lire sterline furate dintr-un depozit

Cărți vechi în valoare de peste două milioane de lire sterline au fost furate de o echipă de hoți ce a reușit să evite sistemele de securitate.

Potrivit The Guardian, răufăcătorii au coborât prin tavan, într-un depozit de profil din vestul Londrei și au plecat cu 160 de volume de mare valoare. Scotland Yard a catalogat furtul ca fiind inspirat din filmele Mission: Impossible.
copernicus

Hoții au urcat pe acoperiș și au coborât pe frânghii de 12 metri lungime, evitând alarmele cu senzori de mișcare.

Scotland Yard-ul a confirmat că “un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele 15 şi 16, au fost furate în jaful ce a avut loc în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie.  Potrivit Main on Sunday, doar unul dintre comercianții care aveau cărți depozitate acolo a pierdut volume de 680.000 de lire.

Experţii spun că cea mai valoroasă carte furată este “De Revolutionibus Orbium Coelestium” a lui Nicolaus Copernic, din 1566, în valoare de circa 215.000 lire sterline.

De asemenea, printre volumele sustrase se număra lucrări ale lui Galileo, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi o ediţie din 1569 a Divinei Comedii a lui Dante.

“Le-ar fi imposibil să le vândă unui comerciant respectabil sau la o casă de licitaţii. Nu vorbim despre opere de Picasso sau de Rembrandt, sau chiar de lingouri de aur – aceste cărţi sunt imposibil de vândut. Trebuie să fie pentru vreun expert. Trebuie să fie un colecţionar în spate”, a spus o sursă.