in

Șase sportivi români participă la Jocurile Paralimpice de la Londra

România va participa va Jocurile Paralimpice de la Londra, care se vor desfășura în perioada 29 august – 9 septembrie, cu șase sportivi care se vor lupta să câștige o medalie la atletism, ciclism, înot și tenis de masă. Cine sunt aceștia?



ATLETISM

Florin Cojoc (31 de ani), originar din Iaşi. A fost primul sportiv calificat pentru Londra. În 2010 a câştigat medalia de argint la 100 m şi săritură în lungime la Bologna. În 2011 la Knowsley, Liverpool, la săritură în lungime a atins baremul de calificare pentru Paralimpiada de la Londra. În iunie 2012 a devenit campion european câştigând medalia de aur la concursul de la Staadskanaal, Olanda. Este antrenat de Viorica Ursana de la Școală Sportivă din Iaşi.

CICLISM

Eduard Novak (35 de ani) din Miercurea Ciuc a fost inițial campion la patinaj viteză, dar un accident grav de maşină din adolescentă l-a îndreptat spre ciclism, sport la care a devenit campion mondial. La Beijing în 2008 a câştigat argintul la proba de șosea şi 2 locuri 4 la alte probe. În 2011 a câştigat titlul mondial la Campionatele Mondiale din Danemarca, plus o medalie de argint la cursa pe șosea. În februarie 2012 a câştigat titlul mondial şi la velodrom. Este cea mai mare şansă a echipei de a câştiga medalie la Londra şi Novak s-a antrenat la maximum pentru acest scop. Este singurul sportiv român care a mai participat deja la Paralimpiadă. Este antrenat de Cristiano Valoppi din Italia.

Imre Torok s-a născut la Miercurea Ciuc în 1965. A câştigat locul 4 la patinaj viteză la campionatele naţionale. După 20 de ani a trecut la ciclism, la fel ca şi Eduard Novak. La Belgrad în 2011 a câştigat bronzul la cursa pe șosea. Este prima lui participare la Jocurile Paralimpice.

ÎNOT

Naomi Ciorap din Cluj-Napoca s-a născut pe 10 iulie 1996 şi este cea mai tânără membră a echipei. Este elevă la Școala de Nevăzători din Cluj, a început înotul în 2008, iar din 2009 a intrat în echipa naţională. Prima competiţie internaţională a fost în Germania în 2009. În aprilie 2011 a doborât recordul mondial al Asociaţiei Sportivilor Nevăzători în clasa ei S13 la 100 m fluture şi 50 m spate. Este în prezent pe locul 6 din Europa. Este extrem de ambiţioasă, munceşte din greu şi vrea să demonstreze că efortul şi munca dau în final rezultate. Pentru ea calificarea la Londra este o şansă unică şi minunată.

Samuel Ciorap este fratele mai mare a lui Naomi, născut în 4 decembrie 1994. Înoată din 2008 şi este tot elev al Școlii de Nevăzători din Cluj. A câştigat numeroase medalii, cea mai bună performanţă fiind locul 4 la europene şi medalii de argint la Campionatele Mondiale pentru Nevăzători din 2011. Este în prezent pe locul 4 în Europa. Este ambiţios şi luptător şi-şi doreşte foarte mult o medalie la Londra. Deja este un câştigător prin faptul că s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice.

Emese Maniu este antrenoarea echipei paralimpice naționale de înot începând cu 2008; în prezent echipa se compune din 12 sportivi. Este kinetoterapeut la Școala de Nevăzători din Cluj şi predă cursuri şi la Facultatea de Educației Fizică şi Sport din Cluj. Particparea la Londra este o onoare şi o mare bucurie, un vis devenit realitate!

TENIS DE MASĂ

Dacian Makszin (31 de ani, din Cluj) joacă tenis de masa la nivel internaţional de 7 ani, câştigând numeroase medalii. A muncit foarte mult pentru calificarea la Jocurile Paralimpice şi într-adevăr este prima calificare a unui jucător român de tenis de masă. Este extrem de încântat să meargă la Londra şi hotărât să nu dezamăgească.

Anca Cherecheş este antrenoarea echipei de tenis de masa din 2008. Între 1984-2001 a fost ea însăşi jucătoare internaţională. Este o mare bucurie pentru mine ca antrenoare şi pentru Dacian ca jucător că ne-am calificat pentru Londra, este pentru prima dată. Facem parte din echipa României şi vom reprezenta România cu mândrie.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Remaniere fulger: Ponta a schimbat 5 miniştri

Liderii partidelor româneşti din UK, despre criza post-referendum