Cântărețul american Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Mircea Cărtărescu, supărat

Written by redactia web

Cântăreţul american Bob Dylan a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, fiind premiat pentru “crearea unor noi forme de expresii poetice în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

În vârstă de 75 de ani, legenda rock a devenit primul compozitor recompensat cu prestigioasa distincţie, precum şi primul american care primeşte Premiul Nobel după romancierul Toni Morrison (în 1993), relatează BBC News.
Sara Danius, secretar permanent al Academiei suedeze, a declarat că Dylan a fost ales pentru că este “un mare poet în tradiţia exprimării în limba engleză”.

Născut într-o familie de evrei emigraţi din Rusia, Bob Dylan, pe numele sau real Robert Allen Zimmerman, a compus piese care au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

“Blowin’ în the Wind”, “The Times They are A-Changin” sau “Knockin’ on Heaven’s Door” sunt doar o parte din cântecele sale celebre.

Conform Hotnews, scriitorul Mircea Cărtărescu, contrariat de acordarea Premiului Nobel lui Bob Dylan, a postat pe pagina sa de Facebook:

“Mi-am șters prima postare, făcută la mare surpriză. Poate-o s-o șterg și pe-asta, că nu mi-am revenit din șoc și încă vorbesc aiurea… Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuși, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet (eu l-am și tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevărați, Adonis, Ngugi, DeLillo și alți 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simți acum?”, a scris Mircea Cartarescu pe Facebook.

“Și-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeștrii și favoriții mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”

Foto: Humanitas

CITITI MAI MULT:

Elevii români au câştigat premiul de excelenţă în IT, pentru invenţia ochelarilor inteligenţi Mitra

Premiu internațional de fotografie obținut de un student român în UK

Uniunea Europeană ia Premiul Nobel pentru Pace

Georgia Deaconu a primit prestigiosul premiu științific Amelia Earhart

   

About the author

redactia web