Jurnalist britanic, într-un reportaj de excepţie despre România: „sper ca această naţiune prietenoasă va urmări noile oportunităţi” – VIDEO

Written by redactia web

Braşov, Castelele Bran şi Peleş, frumuseţea şi unicitatea munţilor Carpaţi, momente în sălbăticie alături de lupi şi urşi, la care se adaugă pasaje de istorie din oraşe emblemă ale României precum Bucureşti şi Constanţa. Toate apar într-un reportaj de excepţie realizat de cunoscutul jurnalist britanic Michael Portillo, care a străbătut ţara noastră cu trenul, într-o nouă serie de documentare difuzate de BBC.

Michael Portillo îşi începe călătoria la Braşov: ”Braşovul este poarta spre Transilvania. Oraşul este înconjurat de munţii Carpaţi. Sunt în estul Europei, dar nu se simte lucrul acesta. Oraşul a fost colonizat de saxoni aşa că arhitectura este germană. A fost apărat de invazia otomanilor prin fortăreţe”, spune Portillo, în reportaj.
Michael Portillo a rămas surprins, în primul rând, de peisajele unice şi neschimbate din ţara noastră.

”Ghidul meu descrie munţii Carpaţi cu piscuri albite de zăpadă, defileuri montane, păduri dese şi variate, văi luminoase, combinate cu farmecul acestei ţări romantice. În toate călătoriile mele nu am văzut locuri atât de puțin schimbate, în comparație cu descrierea din broşură. Totul este nealterat şi dureros de frumos, a mai afirmat el.

Impresia jurnalistului despre România a fost una remarcabilă.

”Acum 100 de ani, călătorul de tren în România ar fi văzut numai sărăcia ei. Dar mergând înapoi, descopăr că ţara era un mare producător de petrol, a cărui rege avea un castel dotat cu cele mai noi dispozitive electrice. De asemenea, sunt surprins că azi, în una dintre cele mai puţin dezvoltate economii din Europa, există un port enorm, în plină dezvoltare aici, în Constanţa. Transilvania a fost alipită României numai după Primul Război Mondial. Aşadar, e o ţară tânără care a trecut prin vremuri grele pe parcursul secolului 20. România s-a întors împotriva trecutului său comunist. Şi sper ca această naţiune prietenoasă va urmări noile oportunităţi”, a mai spus Portillo, în reportaj.

Sursa: realitatea.net

Foto: bran-castle.com

CITITI MAI MULT:

În premieră la TVR: Ultima parte a documentarului britanic „Wild Carpathia”

Documentarul 13 Shades of Romanian, premiat la Festivalul Accolade Global din SUA. Filmul poate fi vizionat online gratuit

Loredana, cadou pentru fani de ziua ei: documentarul Never Ending Story

EXCLUSIV! Verdict Ofcom: Channel 4 nu ne-a denigrat! „The Romanians are coming” – un documentar responsabil și sensibil

 

   

About the author

redactia web