in

Tradițiile populare românești, în pericol. Daniel Leș: Casele vechi sunt transformate în mobilă pentru străinătate

Ȋn perioada 3-5 octombrie 2014, la muzeul Horniman din Londra, a avut loc expoziția “Revisiting Romania: Dress and Identity”, un proiect dedicat culturii tradiţionale româneşti în Marea Britanie. Institutul Cultural Român din Londra, împreună cu muzeul de antropologie şi etnologie Horniman, cu sprijinul Ambasadei României, au organizat o serie de evenimente menite să celebreze arta şi cultura popularǎ româneascǎ. Parteneri media ai evenimentului au fost publicațiile românilor din Marea Britanie Ziarul Românesc și Diaspora Românească.

Peste 500 de costume populare, covoare, ștergare, țesături și obiecte casnice provenite din diferite zone etnografice ale României au fost expuse publicului. Acestea fac parte atât din colecţia Muzeului Horniman, fiind adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani sau donate de diferite persoane particulare de-a lungul timpului, cât şi din colecţiile similare ale altor muzee londoneze. Un exponat aparte a fost reprezentat de un superb costum ce a aparținut Reginei Maria a României.



Alături de această expoziţie, sub genericul „Români din Londra” (Portraits from London) a fost deschisă şi o galerie foto conținând 35 de portrete semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, reprezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, prezintǎ și scurte fragmente din poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniștii expoziției se numără Sir George Iacobescu, arhitectul Șerban Cantacuzino, pianista Anda Anastasescu, actriţa Anamaria Marinca, violonistul Alexandru Bălănescu.

Pentru a completa această incursiune în cultura românească tradițională, organizatorii au pregătit o serie de concerte, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, proiecții de filme și expoziții culinare, care s-au desfǎşurat în parcul muzeului, în 4 şi 5 octombrie, cele două zile de week-end de după deschiderea expozițiilor.

La eveniment a fost present și ambasadorul României în Marea Britanie, dr. Ion Jinga. Acesta a vizitat atelierele demonstrative ale celor trei artişti populari din România, Daniel Leş, Mihaela Bǎdescu şi Paul Buta care au oferit publicului demonstraţii de mǎiestrie ȋn arta olǎritului, a picturii de icoane pe sticlǎ, piatrǎ semiprețioasă şi lemn, şi a confecționării de mǎști tradiționale românești.

Daniel Leş, artist popular din Maramureş, a solicitat sprijin Ambasadei României pentru sensibilizarea opiniei publice şi a presei din România ȋn favoarea unui proiect intitulat „Salvați casele din Maramureș”. Conform artistului, case vechi, din secolul al XVIII-lea, contruite în stilul tradițional românesc al zonei, sunt demontate, iar lemnul astfel obținut este folosit la confecționarea de mobilă în strǎinătate.

Ambasadorul a promis cǎ se va alǎtura proiectului, care își poate găsi aplicabilitate și în alte zone ale ţării unde case vechi în stil autentic românesc sunt dărâmate pentru a face loc unor locuințe moderne din beton și sticlă, printr-un mesaj-rugăminte adresat public atât proprietarilor acestor case, cât și mass media din România, de a susține o campanie pentru conservarea acestei părți a patrimoniului naţional: „Trecutul ne defineste nu doar ca istorie, ci și ca premiză pentru viitor. Am revenit de curând din Scoţia, unde fiecare referință la istorie sau tradiții este conservată cu grijă, pentru că reprezintă nu doar patrimoniul local, ci și cartea de identitate a unui popor peste veacuri.”

„Este o mare tristeţe să vezi că noi, românii, care avem atât de multe de spus ca parte a civilizaţiei europene, renunţăm atât de uşor la elemente ce ne definesc identitatea şi istoria. Fără ele, vom fi mai săraci şi vom nega dreptul copiilor noştri de a ști cât de adânci le sunt rădăcinile, iar rădăcinile nu cresc prin beton.”

Chiar dacă ploaia a încurcat puțin socotelile românilor care au dorit să vadă spectacolul de la Horniman Museum, Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini au cântat cu foc pentru cei prezenți. De asemenea, au mai susținut recitaluri artiștii Irina Sârbu, Bogdan Văcărescu, Matt Bacon, Paul Moylan şi Vasile Cozma. Pe lângă muzică, cei prezenți au avut ocazia să vadă și filmele documentere românești: “În afara cărărilor bătute” (Dieter Auner, 2011), “Blestemul ariciului” (Dumitru Budrala, 2004) şi “Vrancea, locul unde istoria întâlnește legenda” (Consiliul Judeţean Vrancea). Nici mâncarea românească nu a lipsit, fiind pusă la dispoziție de Ileana Artisan, Maestro Deli şi restaurantul Cornelius.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tomescu: Senatorul Badea a votat pentru „creșterea taxelor”

Se dădeau polițiști și convingeau turiștii să le spună datele cardurilor bancare