in

Atenţie la banii cash când călătoriţi!

În numai câteva zile, la aeroporturile din Londra, au fost reţinute de către ofiţerii de poliţie britanici importante sume de bani aparţinând câtorva zeci de români.

Cum un astfel de incident nu poate însă aduce decât nelinişte şi supărare în familiile dvs, mai ales înaintea Sărbătorilor de Paşti, consider ca este oportun să scriu în acest articol despre ce se poate întâmpla atunci când intenţionaţi să călătoriţi în afara graniţelor Marii Britanii şi aveţi asupra dvs o sumă egală sau mai mare de £1000, bani cash.

Potrivit legislaţiei britanice în vigoare (Proceeds of crime act 2002), orice persoană care are asupra sa o sumă de peste £1000, bani cash la plecarea din Marea Britanie, trebuie:

– să prezinte dovezi cu privire la sursa banilor;

– să arate ce intenţionează sa facă cu ei Scopul acestei prevederi legale este de a preîntâmpina şi a stopa desfăşurarea de activitaţi ilegale cum ar fi:

– spălarea de bani prin diferite mijloace ca folosirea conturilor bancare din străinătate sau a diferitelor fonduri de investiţii;

– furtul de bani din visteria statului prin neplata taxelor şi a altor contribuţii obligatorii, etc.

În consecinţă, nu este suficient să declaraţi ca banii au fost obţinuţi legal; trebuie să fiţi pregătiţi să prezentaţi dovezi în acest sens. De exemplu, dacă suma respectivă de bani a fost câştigată ca urmare a prestărilor de servicii ca self-employed, este necesar să aveţi asupra dvs acte din care să reiasă faptul că v-aţi înregistrat la HM Revenue & Customs cu acest statut (Unique Tax Reference – UTR – , National Insurance Number, yellow card, etc.). În caz contrar, ofiţerii britanici au puterea conferită de lege sa vă reţină banii şi, în următoarele 48 ore pot solicita Curţii (Magistrates Court) să emită un ordin prin care să extindă durata de reţinere a acestora până la 6 luni. Este posibilă reintrarea în posesia banilor de-a lungul acestei perioade numai dacă se dovedeşte sursa legitimă a acestora.

Per a contrario, dacă în urma investigaţiilor efectuate nu reiese cu certitudine provenienţa legală a sumei de bani respective sau, rezultă că aceasta a fost obţinută în mod ilegal, consecinţa directă a acestui fapt este că banii devin proprietate publică.

Cu titlu de exemplu, numai în anul 2009-2010, ofiţerii din cadrul HM Revenue & Customs si UK Border Agency au reţinut echivalentul a £12.41 milioane de la pasagerii care urmau sa părăsească ţara. Ofiţerii de poliţie au reţinut sume de bani în cuantum de £45.69 milioane. Prin intermediul firmei noastre de avocatură, o mare parte dintre clienţi au reuşit deja să reintre în posesia sumelor de bani reţinute de ofiţerii britanici la aeroportul din Luton.

Prin urmare, dacă plănuiţi să părăsiţi Marea Britanie în curând, fie şi numai pentru o scurtă perioadă de timp, este bine să aveţi în vedere informaţiile prezentate mai sus.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Self-employed într-un minut

Preţuri record la casele din Londra