in

Ați suferit un accident de muncă? Ce pași aveți de făcut într-o astfel de situație



Dacă sunteţi un emigrant care lucrează în Marea Britanie, puteţi fi expus la un risc mai mare de a suferi accidente şi vătămări decât colegii dumneavoastră nativi britanici. Aşadar, fie că lucraţi legal sau ilegal, ştiţi care vă sunt drepturile şi cum puteţi fi protejat de orice prejudiciu la locul de muncă?

Care este problema?

Potrivit unui nou raport făcut de agenţia guvernamentală Gangmasters and Labour Abuse Authority, muncitorii din Marea Britanie sunt exploataţi şi abuzaţi în diferite sectoare de muncă precum în construcţii, agricultură şi chiar în cadrul spălătoriilor auto. Marea Britanie este în momentul de faţă una dintre principalele destinaţii europene pentru traficul de forţă de muncă, acesta făcându-se în special cu muncitori tineri de sex masculin din România, Bulgaria şi Polonia.

Problema este că, în comparaţie cu colegii lor nativi, muncitorii exploataţi cel mai probabil sunt rugaţi să lucreze în condiţii periculoase sau riscante şi să locuiască în astfel de condiţii fiind ameninţaţi mult mai uşor cu concedierea în momentul în care doresc să îşi găsească un alt loc de munca- mai sigur sau o altă cazare.

O ştire recentă din ziarul “The Guardian” relatează cum un bărbat, emigrant, a fost electrocutat şi a murit din cauza unui duş periculos, montat defectuos în apartamentul dărăpănat, infestat de şobolani, pe care îl închiriase de la angajatorul său. Fratele victimei a declarat: “Mi se pare că […] trebuie făcute mai multe lucruri pentru a se proteja bunăstarea şi fericirea emigranţilor”. El are dreptate.

Acelaşi ziar, “The Guardian”, menţionează într-un alt articol cum profesorul Ian Clark de la Nottingham Business School a observat cum muncitorii de la spălătoriile auto curăţau maşinile fără a avea echipament adecvat  de protecţie, în ciuda faptului că lucrau cu substanţe periculoase precum soluţie de acid clorhidric.

Protecţia muncii

Cei de la Protecţia Muncii – Health and Safety Executive – recunosc că muncitorii emigranţi sunt expuşi la un risc major de accidente mai ales în domenii cu risc crescut de periculozitate, precum construcţiile, şi astfel, e cel mai probabil că muncitorii să sufere un accident în primele şase luni de muncă. Sunt numeroase motive care susţin acest fapt:

Nefamiliaritatea industiei şi locului de muncă, incluzând pericolele de pe şantier, cauzate de lipsa de instructaj adecvat;

Reticenta de a pune la îndoială siguranţa;

Dorinţa de a impresiona colegii de muncă – poate găsirea unor “scurtături” sau ignorarea regulilor de siguranţă.

Regulile de Protecţia muncii din UK se aplică tuturor muncitorilor

Conform legislaţiei britanice, angajatoriisunt responsabili de sănătatea şi siguranţă angajaţilor cât timp aceştia sunt la lucru. Conform legislaţiei britanice, toţi muncitorii beneficiază de aceeaşi protecţie, fie că lucrează legal sau ilegal.

Asta înseamnă că orice angajat trebuie să primească informaţiile şi instructajul adecvat pentru a se afla în siguranţă la locul de muncă şi orice angajat trebuie să fie capabil să înţeleagă toate acestea. Dacă este necesar, angajaţilor trebuie să li se asigure echipament şi îmbrăcăminte de protecţie, fără a fi implicat niciun cost. Orice angajat ar trebui să aibă acces la un grup sanitar şi la apă potabilă. De asemenea, orice angajat are drepturi de bază precum dreptul la timp liber, dreptul la pauză şi odihnă şi dreptul la concediu anual plătit.

Plângeri pentru vătămare corporală

În ultimii câţiva ani s-a înregistrat o creştere a plângerilor formulate de către muncitorii străini împotriva angajatorilor lor. Acest fapt poate demonstra că din ce în ce mai multe persoane vin să lucreze în Marea Britanie sau că muncitorii străini devin mai conştienţi de drepturile lor.

Plângerile pentru vătămare corporală pot fi făcute dacă angajatul a suferit o vătămare fizică sau psihică sau o boală, fără a fi vinovat de aceasta. Dacă credeţi că sunteţi eligibili pentru o compensaţie, trebuie să faceţi o plângere nu mai târziu de 3 ani de la data incidentului.

Conform legii, angajatorii sunt obligaţi să deţină asigurare pentru evenimente că acesta (accidente de muncă, incidente neprevăzute etc), deci să aveţi în vedere că vă îndreptăţi plângerea împotriva companiei de asigurare a angaratorului, şi nu în mod direct împotriva angajatorului dumneavoastră.

Aveţi în vedere şi faptul că nu puteţi fi concediat dacă faceţi o plângere. Dacă angajatorul dumneavoastră încearcă să facă acest lucru, este pasibil de a face o altă plângere împotriva lui, care se va întemeia însă pe un alt motiv – concedierea dumeavoastră.

Ce trebuie să faceţi dacă aţi suferit un accident de muncă

Dacă aţi fost accidentat la locul de muncă, acestea sunt câteva sfaturi generale:

Maria Tiron – avocat român în UK

Solicitaţi de urgenţă asistenta medicală şi asiguraţi-vă că evidenta medicală arată ca incidentul s-a petrecut la locul de muncă

Raportaţi accidentul la supervizorul dumneavoastră şi completaţi formularul de accidente

Notaţi numele martorilor şi, dacă puteţi, faceţi poze locului unde s-a întâmplat accidentul şi zonei lezate

Ţineţi evidența tratamentului pe care îl urmaţi, a investigaţiilor şi a oricăror alte cheltuieli pricinuite de accident.

Pentru a vă putea ajuta „să navigaţi” chestiunile juridice este indicat să apelaţi la un avocat specializat în acest domeniul juridic. Un expert în cazuri cu vătămări corporale vă va spune dacă într-adevăr aveţi un caz valid şi vă va îndruma în tot acest proces.

Orice compensaţie primită va fi de aşa natură încât să vă pună în situaţia financiară pe care aţi fi avut-o dacă accidentul nu s-ar fi întâmplat.

Contactaţi-ne pentru a discuta în detaliu situaţia dumneavoastră; vă vom explica procedura în acest domeniu şi vă vom răspunde la toate întrebările gratuit.

07809 343 150 / 07718 571 240 / 020 7428 8445

www.avocatiromaniinuk.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român din Irlanda de Nord: „Aici trebuie să știi să te ferești. Unor amici le-au fost băgate bombe în cutiile poștale”

A atacat o adolescentă în Marea Britanie. Expulzat în România