in

Avocatul răspunde/ 30.04.2011

Mă numesc Ioana, sunt căsătorită de 1 an şi vreau să divorţez. Soţul meu care s-a întors în România la o luna după ce ne-am căsătorit nu se opune. Unde trebuie sa divorţăm, în România sau în Anglia, dacă ne-am căsătorit aici?

 

În ceea ce priveşte procedura de divorţ, în cazul de faţă, divorţul se poate obţine relativ simplu în România, având în vedere circumstanţele. Există două variante:

1) Solicitarea divorţului printr-o cerere comună sau, cu alte cuvinte: cerere de divorţ prin acordul părţilor;

2) Solicitarea divorţului de catre soţul dvs. şi, ulterior, la primul termen de judecată, prezentarea unei precizari la acţiunea de divorţ prin care informaţi instanta că atât dvs., cat şi soţul dvs. doriţi desfacerea căsătoriei prin acord. să mă refer în continuare la motivele pentru care am făcut referire la variantele de mai sus:

– Acţiunea de divorţ, fiind personală, trebuie să fie depusă la instanţă (respectiv judecătorul de serviciu) personal de către părţi. Asta înseamnă că, dacă am aplica prima variantă, dvs. ar trebui să vă deplasaţi special în România pentru a depune acţiunea de divorţ împreună cu soţul dvs.

– În situaţia în care aţi fi de acord ca soţul dvs. să fie cel care să înainteze acţiunea de divorţ, nu ar mai fi nevoie să vă prezentaţi personal şi dvs.; e ca un artificiu juridic creat să se înregistreze acţiunea de divorţ si să se acorde termenul de judecata. La primul termen de judecată, ar urma sa fiţi amândoi prezenţi şi să se precizeze acţiunea în sensul că ambii soţi doresc desfacerea căsătoriei, nu doar soţul dvs. Instanţa o să ia act de voinţa dvs. comună şi o să pronunţe divorţul.

Cheltuielile de judecată reprezentă taxa de timbru de 39 RON, timbrul judiciar şi onorariul către avocat, în situaţia în care decideţi să angajaţi unul. Sper că limbajul juridic pe care îl folosesc nu este prea ambiguu; vă rog să îmi aduceţi la cunoştinţă ce este neclar şi, acolo unde doriţi, voi veni cu lămuriri suplimentare.

În situaţia în care nu aţi înregistrat căsătoria şi la autorităţile locale din România, vă informez că este absolut necesară transcrierea actului de căsătorie emis de autoritaţile britanice în România, ca o condiţie premergătoare înaintării acţiunii de divorţ, iar costurile diferă de varianta pentru care optaţi.

Există posibilitatea înaintării acestui demers atât în România cât şi la Secţia Consulară a României în Marea Britanie. În situaţia în care s-ar ocupa soţul dvs. de acest lucru în România, costurile ar fi mai mici dar aţi obţine eliberarea certificatului de căsătorie românesc în termen de 3 luni de la data depunerii aplicatiei. În situatia în care aplicaţi dvs aici, certificatul de căsătorie românesc va fi eliberat, potrivit informaţiilor furnizate de secţia consulară, în ziua imediat următoare depunerii aplicatiei şi costurile sunt de aprox 300 lire în total.

Pentru transcrierea certificatului la Londra este nevoie de:

– cerere si declaraţie pe propria răspundere, puse la dispoziţie de Ambasadă, facută de soţul/ soţia cetaţean român;

– paşapoartele soţilor;

– certificatele de naştere ale soţilor;

– acte din care să reiasă domiciliul soţilor (buletin/ carte de identitate, permis de conducere, carte de alegator); în cazul în care unul dintre soţi (ambii) are (au) domiciliul stabilit in Marea Britanie se va prezenta orice document eliberat de autoritaţile britanice sau de bancă din care sa reiasa domiciliul;

– certificatul de căsătorie eliberat de autoritaţile britanice având aplicata pe verso apostila Convenţiei de la Haga eliberată de Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizari;

– traducerea efectuată la unul din traducatorii autorizaţi înregistraţi la ambasadă; Se va traduce atât certificatul de căsătorie britanic cat şi Apostila Convenţiei de la Haga obţinută de la Foreign and Commonwealth Office, Biroul Legalizari;

– copia legalizată a actelor originale (se efectuează la ambasadă);

– taxa consulară este de £98 în care NU este inclus onorariul ce se plateşte traducatorului – pentru solicitările de înscriere depuse în termen de 6 luni de la înregistrarea căsătoriei la autorităţile britanice iar taxa consulară este de 138 £ în care NU este inclus onorariul ce se plăteşte traducătorului – pentru solicitările de înscriere depuse peste termenul de 6 luni de la înregistrarea căsătoriei la autorităţile britanice.

Pentru a se pronunţa hotărârea de divorţ în Anglia, e nevoie să se întrunească cumulativ mai multe condiţii.

Deşi cele mai multe dintre ele sunt satisfacute, faptul ca sunteţi separaţi în fapt doar de un an de zile nu este suficient pentru a obţine divorţul în Anglia printr-o procedură simplă. Potrivit legislaţiei britanice, pentru a se desface căsătoria prin acordul părţilor, este necesar ca soţii sa fie desparţiţi în fapt de minim doi ani, aceasta fiind una dintre condiţiile speciale obligatorii. Doar pentru motive, respectiv acuzaţii ca adulter, comportament grav inacceptabil şi alte asemenea aţi obţine divorţul mai devreme de 2 ani de la încheierea căsătoriei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Liliana Stoica: UK este acasă!

Alarmă în UK: Vor veni şi mai mulţi est-europeni